29 ΙΟΥΝΙΟΥ 1913-29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019: 106 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ

Εορτάζεται η 106η επέτειος απελευθέρωσης της πόλης των Σερρών από τους Βούλγαρους το 1913

29 Ιουνίου 1913-29 Ιουνίου 2019: 106 χρόνια ελευθερίας στην πόλη των Σερρών-Το ιστορικό

Αύριο Σάββατο 29 Ιουνίου 2019 εορτάζεται η 106η  επέτειος απελευθέρωσης της πόλης των Σερρών από τους Βούλγαρους το 1913.Μέρα μνήμης και τιμής σε αυτούς που έπεσαν για να είναι ελεύθερη η πόλη των Σερρών.

Λίγο πριν φύγουν οι Βούλγαροι στο τέλος του Δεύτερου Βαλκανικού πολέμου, ένα μεγάλο τμήμα της πόλης πυρπολήθηκε και ερημώθηκε από τους Βούλγαρους που υποχωρούσαν μετά την πανωλεθρία που έπαθαν στη μάχη του Λαχανά.

Στις 28 Ιουνίου 1913 λίγο πριν αποχωρήσουν λεηλάτησαν την πόλη και κατατρόμαξαν τον λαό της . Πυρπόλησαν και προκάλεσαν χιλιάδες καταστροφές στην πόλη των Σερρών. Κάηκαν τα περισσότερα μνημεία, σχολεία, χιλιάδες σπίτια και καταστήματα .

Η ελληνική εμπροσθοφυλακή με τον ταγματάρχη Μαζαράκη κατέφθασε το βράδυ της 28ης Ιουνίου στην κατεστραμμένη πόλη και το πρωί της 29ης Ιουνίου έφθασε η VII Μεραρχία.

Ο Μέραρχος Ναπολέοντας Σωτήλης με προκήρυξη που εξέδωσε στις 28 Ιουνίου 1913, εξήγγειλε ότι « απελευθερώνει και καταλαμβάνει τας Σέρρας και προσκαλεί τους κατοίκους ανεξαρτήτως φυλής, γλώσσης και θρησκεύματος, να επανέλθουν εις τας ειρηνικάς των ασχολίας ».

Ο δήμος Σερρών διοργανώνει εκδηλώσεις στην ανάμνηση των ιστορικών γεγονότων. Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων για την 106η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλεως των Σερρών, που εκδόθηκε από το δήμο Σερρών, αύριο το πρωί θα τελεσθεί Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιάρχών ,θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων, παρέλαση και δεξίωση στο Δημαρχείο.

Σήμερα το  πρωί μαθητές των Δημοτικών Σχολείων ,Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης των Σερρών πρόκειται να καταθέσουν στέφανους προς τιμήν όλων αυτών που αγωνίστηκαν για να απελευθερωθεί η πόλη των Σερρών.    

Το πρόγραμμα του εορτασμού το Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

Το Πρόγραμμα του εορτασμού  για την 106η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης των Σερρών, το Σάββατο  έχει ως εξής:

Σάββατο  29 Ιουνίου  2019

Ώρα 08:00  Έπαρση της σημαίας της πόλης.

Ώρα 10:00  Επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων  Ταξιαρχών. Θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. κ. ΘΕΟΛΟΓΟΣ και θα παραστεί ολόκληρος ο ιερός Κλήρος της πόλεως. Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την κ. Κατσαρίδου Ελένη, Φιλόλογο του 1ου Λυκείου Σερρών

Ώρα 10:30  Μετάβαση στον Ανδριάντα του Εμμανουήλ Παπά στην πλατεία Ελευθερίας.

Έναρξη  τελετής.  Επιμνημόσυνη δέηση

 Ώρα 10:30 Κατάθεση στεφανιών Σιγή ενός λεπτού.

Εθνικός Ύμνος.

Τέλος τελετής.

Ώρα 11:00  Παρέλαση των σπουδαστών, μαθητών, οδηγών, Αναπήρων Πολέμου, Οργανώσεων, Πολιτιστικών Συλλόγων και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μετά την παρέλαση θα δοθεί δεξίωση προς τιμή του Λαού και των Αρχών στο Δημαρχείο Σερρών.

Ώρα 20:30   Υποστολή της Σημαίας της πόλεως.

Η παρέλαση θα πραγματοποιηθεί επί της Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Βασίλης Μετόκης

 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , www.e-simerini.com (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93.  Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.