29 ΙΟΥΝΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ

29 Ιουνίου 2013-29 Ιουνίου 2017: 104 χρόνια ελευθερίας στις Σέρρες

Εορτάζεται η 104 επέτειος απελευθέρωσης της πόλης των Σερρών από τους Βούλγαρους το 1913

Σήμερα Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017 εορτάζεται η 104 επέτειος απελευθέρωσης της πόλης των Σερρών από τους Βούλγαρους το 1913 . Μέρα μνήμης και τιμής σε αυτούς που έπεσαν για να είναι ελεύθερη η πόλη των Σερρών.

Λίγο πριν φύγουν οι Βούλγαροι στο τέλος του Δεύτερου Βαλκανικού πολέμου ,ένα μεγάλο τμήμα της πόλης πυρπολήθηκε και ερημώθηκε από τους Βούλγαρους που υποχωρούσαν μετά την πανωλεθρία που έπαθαν στη μάχη του Λαχανά .

Στις 28 Ιουνίου 1913 λίγο πριν αποχωρήσουν λεηλάτησαν την πόλη και κατατρόμαξαν τον λαό της . Πυρπόλησαν και προκάλεσαν χιλιάδες καταστροφές στην πόλη των Σερρών . Κάηκαν τα περισσότερα μνημεία , σχολεία , χιλιάδες σπίτια και καταστήματα .

Η ελληνική εμπροσθοφυλακή με τον ταγματάρχη Μαζαράκη κατέφθασε το βράδυ της 28ης Ιουνίου στην κατεστραμμένη πόλη και το πρωί της 29ης Ιουνίου έφθασε η VII Μεραρχία.

Ο μέραρχος Ναπολέοντας Σωτήλης με προκήρυξη που εξέδωσε στις 28 Ιουνίου 1913, εξήγγειλε ότι «απελευθερώνει και καταλαμβάνει τας Σέρρας και προσκαλεί τους κατοίκους ανεξαρτήτως φυλής, γλώσσης και θρησκεύματος, να επανέλθουν εις τας ειρηνικάς των ασχολίας».

Ο δήμος Σερρών διοργανώνει εκδηλώσεις στην ανάμνηση των ιστορικών γεγονότων. Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων για την 103η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλεως των Σερρών, που εκδόθηκε από το δήμο Σερρών, σήμερα το πρωί θα τελεσθεί Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιάρχών ,θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων , παρέλαση και δεξίωση στο Διοικητήριο.

Χθες το πρωί μαθητές των Δημοτικών Σχολείων ,Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης των Σερρών κατέθεσαν στέφανους προς τιμήν όλων αυτών που αγωνίστηκαν για να απελευθερωθεί η πόλη των Σερρών.

Το Γενικό Πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την 104η επέτειο από την απελευθέρωση της πόλης των Σερρών

Ο δήμος Σερρών διοργανώνει εκδηλώσεις για την 104η επέτειο από την απελευθέρωση της πόλης των Σερρών .Την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις θα εκπροσωπήσει η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας –Θράκης) κ. Μαρία Κόλλια –Τσαρουχά.

Το Γενικό Πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων για την 104η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης των Σερρών, σήμερα Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017, έχει ως εξής:

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Ώρα 08:00 Έπαρση της σημαίας της πόλης.

Ώρα 10:00 Επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. κ. Θεολόγος και θα συμπαρασταθεί ολόκληρος ο ιερός Κλήρος της πόλεως.

Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον κ. Μπαζούκη Δημήτριο, διευθυντή του 10ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών .

Ώρα 10:30 – Μετάβαση στον Ανδριάντα του Εμμανουήλ Παπά στην πλατεία Ελευθερίας

– Έναρξη τελετής

-Επιμνημόσυνη δέηση

-Κατάθεση στεφανιών από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, τον Δήμαρχο Σερρών, τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών, τον Διοικητή της 10ου Συντάγματος, τον Διευθυντή της Ελληνικής Αστυνομίας, τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών, τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, , τον εκπρόσωπο της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ν. Σερρών τον εκπρόσωπο της Εθνικής Ένωσης Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Ν. Σερρών, τους εκπροσώπους του συνδέσμου εφέδρων αξιωματικών Ν. Σερρών, τους εκπροσώπους όλων των αναγνωρισμένων αντιστασιακών οργανώσεων που εδρεύουν στο νομό, τον εκπρόσωπο των Μακεδονομάχων και τον εκπρόσωπο των Σερραίων Θεσσαλονίκης.

Σιγή ενός λεπτού-

Εθνικός Ύμνος

– Τέλος τελετής.

Ώρα 11:00 Παρέλαση των σπουδαστών, μαθητών, οδηγών, Αναπήρων Πολέμου, Οργανώσεων και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μετά την παρέλαση θα δοθεί δεξίωση προς τιμή του Λαού και των Αρχών στο Διοικητήριο Σερρών.

Ώρα 20:30 Υποστολή της Σημαίας της πόλεως.

Τον εορτασμό θα πλαισιώσουν εκδηλώσεις της Κ.Ε.ΔΗ. Σερρών

Η Διεύθυνση Αστυνομίας Σερρών παρακαλείται να λάβει τα κατάλληλα μέτρα στους χώρους εκδηλώσεων.

Τελετάρχες κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων ορίζουμε τους κ.κ. Καλλιτσάρη Ζαφειρούλα και Βασίλειο Μέτσκα, υπαλλήλους του Δήμου Σερρών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*