ΧΡΟΝΑ ΠΟΛΛΑ ΜΗΤΕΡΑ, ΜΑΝΑ, ΜΑΜΑ… ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Την Κυριακή 10 Μαΐου 2020 γιορτάσθηκε η Παγκόσμια Ημέρα της μητέρας

«Χρόνια πολλά  μητέρα, μάνα, μαμά … Σε ευχαριστώ για όσα μου προσφέρεις»

Είπαν παιδιά στο ιερό πρόσωπο της μητέρας με μια αγκαλιά λουλούδια

Χρόνια πολλά μαμά, είπαν μικροί και μεγάλοι την Κυριακή 10 Μάιου 2020,μέρα της γιορτής της Μητέρας . Φέτος λόγω της κατάστασης που βιώνουμε λόγω του κορωνοϊου, μπορεί οι αγκαλιές και τα φιλιά να ήταν με μέτρο αλλά η καρδιά γεμάτη αγάπη και με λουλούδια στα χέρια τα παιδιά είπαν «Σε αγαπώ μητέρα, μάνα ,μαμά …Σε ευχαριστώ για όσα μου προσφέρεις».

Η ημέρα της μητέρας ορίστηκε πρώτη φορά να τιμάται στην Ελλάδα, το 1929,  ανήμερα της μεγάλης Δεσποτικής και Θεομητορικής εορτής της Υπαπαντής.

 Με τα χρόνια όμως και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, η γιορτή μεταφέρθηκε στη 2η Κυριακή του Μαΐου, όπως εορταζόταν τότε και στην Αμερική.

H Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας είναι μέρα εορτασμού της μητρότητας και των ευχαριστιών προς τη μητέρα, μια γιορτή με αρχαιοελληνικές αναφορές στην λατρεία της θεάς Κυβέλης, της μητέρας των θεών, όπως την προσφωνεί ο Πίνδαρος («Κυβέλα, Μάτερ θεών»).                                                   Στη σύγχρονη εποχή, η αμερικανίδα κοινωνική ακτιβίστρια Άννα Μαρία Τζάρβις (1864-1948) ήταν αυτή που είχε πρώτη την ιδέα να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή της μητέρας. Οι προσπάθειές της ευοδώθηκαν τελικά στις 9 Μαΐου του 1914, όταν ο τότε αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον υπέγραψε προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία η Ημέρα της Μητέρας καθιερωνόταν ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Έκτοτε, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

H Άννα Μαρία Τζάρβις επέλεξε το λευκό γαρύφαλλο ως το λουλούδι-σύμβολο της Ημέρας της Μητέρας, επειδή «το λευκό του χρώμα συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα και τη φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης· το άρωμά του, τη μνήμη και τις προσευχές της».

Παρά τις αντιδράσεις της εμπνεύστριάς της, η Ημέρα της Μητέρας γρήγορα εμπορικοποιήθηκε από τη βιομηχανία των λουλουδιών, που βρήκε μία «θεόσταλτη» ευκαιρία να αυξήσει τους τζίρους της…

Βασίλης Μετόκης

 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93.  Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.