ΤΡΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΔΕΥΑΣ , 8.002.303€, ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΕΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Την παρουσίαση των έργων που εντάχθηκαν έκαναν σε συνέντευξη τύπου χθες το πρωί, Τρίτη  28 Αυγούστου 2018 στην έδρα της ΔΕΥΑΣ ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας με τον Δήμαρχο Σερρών κ. Πέτρο Αγγελίδη

 

Τρία σημαντικά έργα της ΔΕΥΑΣ, 8.002.303 ευρώ, εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας

 

Κατασκευή διυλιστηρίου νερού στον Άη Γιάννη, Κατασκευή δεξαμενών και αγωγών μεταφοράς νερού, Διαχείριση υδατικών πόρων και ανάπτυξη υποδομών -Μεγάλα τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη

 

Τρία σημαντικά έργα της ΔΕΥΑΣ,  8.002.303 ευρώ, εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας,  τρία έργα με οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη .Μάλιστα μεταξύ αυτών ενός καινοτόμου έργου, πρώτο πανελλαδικά, αναφορικά με την διάχυση των υδατικών πόρων με  πολλαπλούς πυλώνες.

Την παρουσίαση των έργων που εντάχθηκαν έκαναν σε συνέντευξη τύπου χθες το πρωί, Τρίτη  28 Αυγούστου 2018 στην έδρα της ΔΕΥΑΣ ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας με τον Δήμαρχο Σερρών κ. Πέτρο Αγγελίδη παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Ιωάννη Μωυσιάδη, του Προέδρου και Αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΣ κ.κ. Ιωάννη Γάτσιου και Πασχάλη Αρβανιτόπουλου, του προέδρου της Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας –Περιφερειακού Σύμβουλου Σερρών  κ. Παναγιώτη Σπυρόπουλου, του Περιφερειακού Συμβούλου Αθανασίου Μασλαρινού και του γενικού διευθυντή της ΔΕΥΑΣ κ. Νίκου Σαφαρίκα.

Ο Περιφερειάρχης Κ.Μ.  Απόστολος Τζιτζικώστας, δήλωσε «Είμαστε σήμερα στις Σέρρες για να  ανακοινώσουμε ένα πραγματικά σημαντικό έργο που αφορά το σύνολο των πολιτών του ευρύτερου καλλικρατικού δήμου Σερρών και που θα αντιμετωπίσει οριστικά πια και γι απάντα το ζήτημα της ποιότητας και της ποσότητας του νερού στις Σέρρες. Εντάξαμε τρία σημαντικά έργα παρεμβάσεις. Με τα έργα αυτά οι Σέρρες δεν πρόκειται να έχουν πια πρόβλημα με το πόσιμο νερό. Και αυτό είναι για μας το σημαντικότερο , γιατί από την πρώτη στιγμή έχουμε θέσει  στην κορυφαία προτεραιότητα της πολιτική μας την εξυπηρέτηση και την βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας. Είναι κάτι που δίνουμε συνέχεια αγώνες όλα αυτά τα χρόνια και θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα»

« Παρουσιάζουμε το έργο το οποίο είναι μια σειρά έργων σε όλους τους τομείς ,που παρουσιάζουμε και κάνουμε στις Σέρρες γιατί για μας οι Σέρρες αποτελεί ένα κομβικό σημείο και μάλιστα η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών πρωταγωνιστεί στην νέα εποχή της Π.Κ. Μ. και για αυτό θέλουμε να δώσουμε όχι μόνο τις αναπτυξιακές δυνατότητες στον τόπο αλλά και μια καλύτερη καθημερινή ζωή στους πολίτες» ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας και ευχαριστώντας  τον δήμαρχο Σερρών για την καλή συνεργασία που έχουν, πρόσθεσε « Σήμερα επισφραγίζεται η καλή συνεργασία και 8εκατομμύρια ευρώ πηγαίνουν στην βελτίωση της ποιότητας και την διασφάλιση της ποσότητας του νερού στις Σέρρες. Εμείς είμαστε δίπλα σας για να παλεύουμε να δίνουμε λύσεις σε προβλήματα που έχει ο τόπος μας».

Ο δήμαρχος Σερρών, Πέτρος Αγγελίδης, τόνισε «Τρία σημαντικά έργα της ΔΕΥΑΣ εντάχθηκαν  στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας. Τρία έργα που εντάχθηκαν με την βοήθεια του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονία ς, Απόστολου Τζιτζικώστα και του αντιπεριφερειάρχη Σερρών, Ιωάννη Μωυσιάδη. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Τζιτζικώστα για την αμέριστη συμπαράσταση που μας παρείχε προκειμένου να ενταχτούν αυτά τα έργα όπως και τον κ. Μωυσιάδη» .

Τα έργα

Με δύο μεγάλα έργα συνολικού προϋπολογισμού 7.765.000 πλέον ΦΠΑ 24% η Δ.Ε.Υ.Α. διασφαλίζει την επάρκεια και ποιότητα του πόσιμου νερού στην πόλη, τις Τοπικές  και Δημοτικές κοινότητες του Δήμου Σερρών με παράλληλα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Μέσα από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020 η Δ.Ε.Υ.Α.Σ. θα υλοποιήσει:

–  Την κατασκευή διυλιστηρίου νερού πόλης Σερρών στον Άη Γιάννη

–  Την κατασκευή νέων δεξαμενών και αγωγών μεταφοράς νερού στο Δήμο Σερρών

Τα δύο έργα θα λειτουργούν επικουρικά στο υφιστάμενο σύστημα υδροδότησης.

Η Δ.Ε.Υ.Α.Σ. επίσης  ενέταξε μελέτη για τη «βελτίωση της διαχείρισης των υδατικών πόρων και ανάπτυξη υποδομών» στο Π.Ε.Π. Κεντρικής Μακεδονίας προϋπολογισμού 237.303,65 πλέον ΦΠΑ

Διυλιστήριο νερού

Το έργο της Δ.Ε.Υ.Α. Σερρών  «Διυλιστήριο νερού πόλης Σερρών» έχει προϋπολογισμό 5.885.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ 24%.

Θα κατασκευαστεί 900μ. νότια της λίμνης του Άη Γιάννη σε απόσταση 2χλμ από τις Σέρρες σε ιδιόκτητο οικόπεδο 8 στρεμμάτων της Δ.Ε.Υ.Α.Σ.

Θα λειτουργεί από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο με μέση παραγωγή 500 κμ. νερού/ώρα.

Η εργολαβία καλύπτει τη μελέτη, την κατασκευή και την αποδοτική λειτουργία του έργου. Ακόμη περιλαμβάνει τα έργα υδροληψίας από τη λίμνη καθώς και τη μεταφορά του ανεπεξέργαστου νερού στην εγκατάσταση επεξεργασίας νερού με αγωγό 1200μ. από το αντλιοστάσιο.

Τα οφέλη

Το διυλιστήριο νερού:                                                                    

  1. Δίνει τη δυνατότητα στη Δ.Ε.Υ.Α.Σ. να «ξεκουράζει» τις άλλες γεωτρήσεις που τροφοδοτούν την πόλη και ως εκ τούτου να εξοικονομεί ενέργεια και χρήματα.
  2. Ανανεώνεται ο υδροφόρος ορίζοντας
  3. Αξιοποιείται το νερό που έφευγε… 8 μήνες το χρόνο
  4. Ενισχύεται η επισκεψιμότητα του Άη Γιάννη και πλουτίζεται η περιβαλλοντική τάξη που είναι η Γιορτή Νερού στην Τοπική Κοινότητα.

Δεξαμενή

Μια κεντρική δεξαμενή συγκέντρωσης νερού χωρητικότητας 2000κ.μ.και προϋπολογισμού 1.880.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ 24% θα κατασκευαστεί στην Άνω Καμήλα η οποία θα λειτουργεί επικουρικά προς τα υδραγωγεία του Προβατά, της Μονοκκλησιάς, της Άνω Καμήλας και του Μητρουσίου ώστε οι παραπάνω Κοινότητες να μη μείνουν ποτέ από νερό.

Στο πλαίσιο του έργου θα τοποθετηθούν αντλιοστάσιο και αγωγοί μεταφοράς νερού που θα μεταφέρουν το νερό από τη δεξαμενή στους υδατόπυργους ή στις δεξαμενές των τεσσάρων χωριών, όπως επίσης και κατάλληλος εξοπλισμός στην κεντρική δεξαμενή για την ασύρματη μετάδοση των δεδομένων, εντολών λειτουργίας και μετρήσεων στο υφιστάμενο σύστημα Τηλεελέγχου- Τηλεχειρσμού της Δ.Ε.Υ.Α.Σ.

Διαχείριση υδατικών πόρων

Η Δ.Ε.Υ.Α.Σ. ενέταξε μελέτη για τη «βελτίωση της διαχείρισης των υδατικών πόρων και ανάπτυξη υποδομών» στο Π.Ε.Π. Κεντρικής Μακεδονίας προϋπολογισμού 237.303,65 πλέον ΦΠΑ, η οποία περιλαμβάνει:

  1. Την επικαιροποίηση του σχεδίου διαχείρισης υδατικών πόρων της Επιχείρησης (masterPlan).
  2. Την εκπόνηση σχεδίου ασφάλειας νερού.
  3. Την εκπόνηση υδρογεωλογικής μελέτης για την ύδρευση του παραθεριστικού οικισμού Μαρμαρά Σερρών.

Σημειώνεται  ότι οι προτάσεις για τη δεξαμενή, το διυλιστήριο και τη διαχείριση των υδατικών πόρων  κατατέθηκαν στο ΠΕΠ τον περασμένο Μάρτιο και εγκρίθηκαν μέσα στον Ιούλιο.

«Η ΔΕΥΑΣ συνεχίζει να εντάσσει έργα σε διάφορα προγράμματα ύψους πολλών εκατομμυρίων με στόχο πάντα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας τόσο στην πόλη όσο και στα χωριά, στην προστασία του περιβάλλοντος και την σωστή διαχείριση των υδατικών πόρων» υπογράμμισε  ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης.

«Η Δ.Ε.Υ.Α.Σ. αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στο νομό μας» δήλωσε ο Πρόεδρος της Ιωάννης Γάτσιος.

Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com

 

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή / αναδημοσίευση (ολική ή μερική )του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , www.e-simeirini.com (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο ) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93.  Η αναπαραγωγή / αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα,  φωτογραφίες και βίντεο ) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.