ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟ 2018

Η ΔΚΒΣ συμμετέχει για 7η χρονιά στην καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας για παιδιά, που οργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών για το μήνα Αύγουστο

 

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών συμμετέχει για 7η χρονιά στην καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας για παιδιά, που οργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, με τίτλο «Αγαπημένα δεδομένα: παρατηρώ και μετρώ τον κόσμο». Αν θες κι εσύ να συμμετέχεις στο ταξίδι παρατήρησης και καταγραφής του κόσμου, δήλωσε συμμετοχή!  

Δευτέρα, 6 Αυγούστου, ώρα 19:00-20:15.

«Ζωγραφισμένα» δεδομένα: η ζωγραφική του Oliver Jeffers. Με την εικαστικό Βαΐα Μπαδέκα.

Ένας τρόπος να ζωγραφίζεις και ταυτόχρονα να δίνεις στοιχεία για το βάθος της θάλασσας, το ύψος του βουβού, το ύψος ενός δέντρου, τη θερμοκρασία της ημέρας. Για ηλικίες 8-11 ετών. Με προεγγραφή. Στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης.

Τρίτη, 7 Αυγούστου, ώρα 11:00-12:30.

«Προστατευμένα» δεδομένα: τα δεδομένα που κρατάω μόνο για μένα. Με την εκπαιδευτικό Χρυσάνθη Παλάζη.

Απλοί κανόνες για να μάθουμε να προφυλασσόμαστε και να μην δίνουμε εύκολα σε κανένα προσωπικά μας στοιχεία. Για ηλικίες 9-14 ετών. Με προεγγραφή. Στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης.

Τετάρτη, 8 Αυγούστου, ώρα 11:00-12:30.

«Αγαπημένα» δεδομένα: Μαθαίνουμε προγραμματισμό. Με την εκπαιδευτικό Μαρία Αναγνωστίδου.

Αξιοποιώντας το MOOC για παιδιά “Μάθε Μαζί Μας ScratchJr”, οι συμμετέχοντες εισάγονται στον προγραμματισμό και δημιουργούν τα δικά τους ψηφιακά έργα, χρησιμοποιώντας σε τάμπλετ, την εφαρμογή scratchjr.  Για ηλικίες 5-9 ετών. Με προεγγραφή. Στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης. *Όσοι έχουν τάμπλετ, να το φέρουν και στις 3 συναντήσεις.

Πέμπτη, 9 Αυγούστου, ώρα 11:00-12:30.

«Αγαπημένα» δεδομένα: Μαθαίνουμε προγραμματισμό. Με την εκπαιδευτικό Μαρία Αναγνωστίδου.

Αξιοποιώντας το MOOC για παιδιά “Μάθε Μαζί Μας ScratchJr”, οι συμμετέχοντες εισάγονται στον προγραμματισμό και δημιουργούν τα δικά τους ψηφιακά έργα, χρησιμοποιώντας σε τάμπλετ, την εφαρμογή scratchjr.  Για ηλικίες 5-9 ετών. Με προεγγραφή. Στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης. *Όσοι έχουν τάμπλετ, να το φέρουν και στις 3 συναντήσεις.

Παρασκευή, 10 Αυγούστου, ώρα 11:00-12:30.

«Αγαπημένα» δεδομένα: Μαθαίνουμε προγραμματισμό. Με την εκπαιδευτικό Μαρία Αναγνωστίδου.

Αξιοποιώντας το MOOC για παιδιά “Μάθε Μαζί Μας ScratchJr”, οι συμμετέχοντες εισάγονται στον προγραμματισμό και δημιουργούν τα δικά τους ψηφιακά έργα, χρησιμοποιώντας σε τάμπλετ, την εφαρμογή scratchjr. Για ηλικίες 5-9 ετών. Με προεγγραφή. Στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης. *Όσοι έχουν τάμπλετ, να το φέρουν και στις 3 συναντήσεις.

Δευτέρα, 20 Αυγούστου, ώρα 11:00-12:30.

«Παιχνίδια και σπορ». Με την εκπαιδευτικό Ευαγγελία Τσιομάνη.

Ποια είναι τα αγαπημένα μας παιχνίδια και σπορ; Αλλάζουν οι προτιμήσεις μας όσο μεγαλώνουμε; Για ηλικίες 7-12 ετών. Με προεγγραφή. Στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης.

Πέμπτη, 23 Αυγούστου, ώρα 11:00-12:30.

«Περασμένα» δεδομένα: η καταγραφή δεδομένων στην ιστορία. Με τις εκπαιδευτικούς Γεωργία Βαρσάμη και Κατερίνα Γραβάνη.

Πότε ξεκίνησαν οι άνθρωποι να μετρούν τα κοπάδια τους, να καταγράφουν τη σοδειά τους; Ποια ανάγκη τους οδήγησε; Ποιοι ήταν οι τρόποι καταγραφής του παρελθόντος και πώς εξελίχθηκαν μέχρι τις μέρες μας; Για ηλικίες 8-12 ετών. Με προεγγραφή. Στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης.

Παρασκευή, 24 Αυγούστου, ώρα 11:00-12:30.

«Αφιέρωμα στην αστυνομική λογοτεχνία: Ντετέκτιβς». Με την εκπαιδευτικό Μαρία Γάτσιου.

Γινόμαστε ντεντέκτιβς, συλλέγουμε δεδομένα υποθέσεων, και οδηγούμαστε μεθοδικά στην επίλυσή τους.

Για ηλικίες  9-12 ετών. Με προεγγραφή. Στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης.

Δευτέρα, 27 Αυγούστου, ώρα 11:00-12:30.

«Ιστορημένα» Δεδομένα: η ιστορία, οι ήρωες. Με τις εκπαιδευτικούς Γεωργία Τσιαούση και Ελένη Κεμαλάκη.

Ένας διαφορετικός τρόπος να διαβάσεις τα αγαπημένα σου βιβλία: καταγράφοντας τα δεδομένα τους. Πόσοι πρωταγωνιστές, τι ηλικία έχουν, σε ποια εποχή εξελίσσεται η πλοκή; Υπάρχουν ζώα που παίρνουν μέρος; Για ηλικίες 8- 12 ετών. Με προεγγραφή. Στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης.

Τρίτη, 28 Αυγούστου, ώρα 11:00-12:30.

Τα «Πειραγμένα» και τα «Κλεμμένα» δεδομένα. Με το Γλωσσολόγο-Παιδαγωγό Παναγιώτη Μωυσίδη.

Στις ημέρες μας όλοι παράγουμε δεδομένα. Υπάρχει η δυνατότητα, μέσα από την ανάπτυξη της τεχνολογίας, αυτά τα δεδομένα να ελεγχθούν, να αλλοιωθούν και να γίνουν εργαλείο για την επίτευξη διάφορων στόχων, διάφορων ομάδων. Για όλα αυτά πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι. Η Βιβλιοθήκη είναι το σωστό μέρος γι’ αυτό. Για ηλικίες 10- 14 ετών. Με προεγγραφή. Στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης.

Τετάρτη,  29 Αυγούστου, ώρα 11:00-12:30.

«Αφιέρωμα στους ήρωες της λογοτεχνίας που παρατηρούν τα πάντα». Με τις εκπαιδευτικούς Γεωργία Βαρσάμη και Κατερίνα Γραβάνη.

Τα έντομα, τη θάλασσα, τους ανθρώπους, τα σπίτια. Είναι ήρωες στις ιστορίες, που δεν κάνουν ηρωικές πράξεις, αλλά παρατηρούν τον κόσμο για να τον καταλάβουν και να τον εξηγήσουν. Για ηλικίες 9-12 ετών. Με προεγγραφή. Στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης.

Πέμπτη,  30 Αυγούστου , ώρα 11:00-12:30.

«Οι μέλισσες σε όλο τον κόσμο». Με την εκπαιδευτικό Ευαγγελία Τσιομάνη.

Πάνω στον χάρτη σημειώνουμε τόπους που συλλέγουν το μέλι με διάφορους τρόπους, τόπους που οι μέλισσες κινδυνεύουν, χώρες που κινητοποιούνται για να σώσουν τις μέλισσες από την εξαφάνιση.  Για ηλικίες 7-12 ετών. Με προεγγραφή. Στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης.

Παρασκευή, 31 Αυγούστου , ώρα 11:00-12:30.

«Ιστορημένα» δεδομένα: ποίηση με δεδομένα. Με την εκπαιδευτικό Φωτεινή Χατζηβασιλείου.

Γίνεται να φτιάξεις ένα ποίημα αξιοποιώντας μια λίστα δεδομένων που έχεις καταγράψει; Στη βιβλιοθήκη πειραματιζόμαστε με ποιήματα που μοιάζουν με λίστες. Για ηλικίες 6-12 ετών. Με προεγγραφή. Στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης