ΤΟ ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ ΑΝΑΒΙΩΣΕ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΣΕΡΡΩΝ

Το Σαββάτο 22 Φεβρουαρίου  2020,τα παιδιά του Λυκείου των Ελληνίδων Σερρών μας θύμισαν με μουσική και χορό ότι «άνοιξε» το τριώδιο

Γιορτινό-αποκριάτικο το κλίμα στις Σέρρες με γαϊτανάκι από το Λύκειο των Ελληνίδων Σερρών

Στο πλαίσιο των αποκριάτικων εκδηλώσεων του δήμου Σερρών, τα παιδιά του Λυκείου των Ελληνίδων Σερρών, αναβίωσαν σε κεντρικούς δρόμους και στην Πλατεία Ελευθερίας  το χορευτικό αποκριάτικο έθιμο «Γαϊτανάκι»

Γιορτινό το κλίμα στο κέντρο της πόλης των Σερρών το Σαββάτο 22 Φεβρουαρίου 20120, τα παιδιά του Λυκείου των Ελληνίδων Σερρών μας θύμισαν ότι «άρχισε το τριώδιο», καθώς η μέρα ήταν αφιερωμένη από το Λύκειο των Ελληνίδων Σερρών σε έθιμα της Αποκριάς.

Το Λύκειο των Ελληνίδων Σερρών, συμμετέχοντας στις αποκριάτικες εκδηλώσεις του δήμου Σερρών το μεσημέρι του Σαββάτου με τα παιδιά των χορευτικών του ομάδων του αναβίωσαν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης  το χορευτικό αποκριάτικο έθιμο «Γαϊτανάκι»

Το Λύκειο Ελληνίδων των Σερρών πιστό στις παραδόσεις του τόπου αναβίωσε το αποκριάτικο έθιμο «Γαϊτανάκι», ένα έθιμο που ήρθε από την Ευρώπη στον τόπο μας, αλλά αγκαλιάστηκε και εδραιώθηκε στις παραδόσεις του τόπου.

Τα παιδιά του Λυκείου Ελληνίδων, με σύμμαχο το καλό καιρό του Σαββάτου ντυμένα με τις παραδοσιακές στολές, αφού περιδιάβηκαν τους πεζοδρόμους στο κέντρο της πόλης των Σερρών, κατέληξαν στον πεζόδρομο « Κωνσταντίνος Καραμανλής», όπου παρουσίασαν το «Γαϊτανάκι». Στήθηκαν έξη  μικρά πολύχρωμα γαϊτανάκια και υπό τους ήχους του νταουλιού και των ζουρνάδων τα παιδιά του Λυκείου των Ελληνίδων Σερρών χόρεψαν το Γαϊτανάκι, ενώ πλήθος Σερραίων παρακολουθούσαν και επιβράβευαν με το χειροκρότημά τους.

Στην συνέχεια στην πλατεία Ελευθερίας έστησαν ξανά τα έξη γαϊτανάκια, κατόπιν ακολούθησε μεγάλος χορός από όλες τις χορευτικές ομάδες του Λυκείου των Ελληνίδων.

Δεκατρία άτομα χρειάζονται για να στήσουν το χορό. Ο ένας κρατά ένα μεγάλο στύλο στο κέντρο, από την κορυφή του οποίου ξεκινούν 12 μακριές κορδέλες, καθεμιά με διαφορετικό χρώμα. Οι κορδέλες αυτές λέγονται γαϊτάνια και δίνουν το όνομά τους στο έθιμο. Γύρω από το στύλο, 12 χορευτές κρατούν από ένα γαϊτάνι και χορεύουν μαζί, σε 6 ζευγάρια, τραγουδώντας το παραδοσιακό τραγούδι. Καθώς κινούνται γύρω από το στύλο, κάθε χορευτής εναλλάσσεται με το ταίρι του κι έτσι όπως γυρνούν πλέκουν τις κορδέλες γύρω από το στύλο δημιουργώντας χρωματιστούς συνδυασμούς. Όταν πια οι κορδέλες τυλιχτούν γύρω από το στύλο και οι χορευτές χορεύουν όλο και πιο κοντά σε αυτόν, τότε ο χορός τελειώνει και το στολισμένο γαϊτανάκι μένει να θυμίζει το αποκριάτικο πνεύμα.

Η κ. Στέλλα Ελευθεριάδου, πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Σερρών, σε δηλώσεις στη «Σ», αφού ευχαρίστησε το δήμο Σερρών που αγκάλιασε το γαϊτανάκι  και για πρώτη φορά το ενέταξε στις αποκριάτικες εκδηλώσεις του δήμου Σερρών, αναφερόμενη στην δράση των παιδιών, δήλωσε: «Το Λύκειο Ελληνίδων για πολλά χρόνια, από το 1992,αναβιώνει το έθιμο στην πόλη των Σερρών. Είναι θεσμός, αναβιώνουμε το γαϊτανάκι γιατί θέλουμε να δώσουμε πρωτίστως χαρά στα παιδιά και στην αγορά όμως να δώσουμε ένα ευχάριστο τόνο αποκριάτικο ,να το χαρούν οι γονείς των παιδιών, να το χαρεί η αγορά »

 «Σήμερα το Λύκειο των Ελληνίδων παρουσιάζει το γνωστό στο πανελλήνιο χορευτικό παιχνίδι της αποκριάς, το γαϊτανάκι το οποίο μπορεί βεβαίως να ήρθε από την Δύση, γύρω στον 15ο αιώνα αλλά εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα. Χορεύετε συνήθως στις αστικές περιοχές και πάντα μέσα στις μέρες της αποκριάς. Στις Σέρρες είναι βεβαιωμένο γιατί υπάρχουν δημοσιευμένες φωτογραφίες των ιστορικών μας που χορευόταν ακόμα και την περίοδο της τουρκοκρατίας, υπάρχουν φωτογραφίες του 1904, και μάλιστα οι καρναβαλιστές ήταν ντυμένοι τσολιάδες και οι κορδέλες να έχουν τα εθνικά χρώματα, το άσπρο και το μπλε», σημείωσε η κ. Ελευθεριάδου.

Τα παιδιά του Λυκείου των Ελληνίδων Σερρών, το Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2020, πρόσθεσαν ένα ευχάριστο αποκριάτικο τόνο και χάρισαν ένα υπέροχο θέαμα στους Σερραίους που παρακολούθησαν το Γαϊτανάκι  αλλά και που χόρεψαν μαζί τους.

 Δήμητρα Μετόκηmetoki63@hotmail.com

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93.  Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.