«ΣΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑΖΙΝΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ» ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

Το πρωί του Σαββάτου 3 Μαρτίου 2019,οι πρόσφυγες από την Ανοικτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Σερρών, ξεκίνησαν την κινητοποίηση τους από το χώρο της Δομής κατευθυνόμενοι προς το κέντρο της πόλης

«Σώστε τους Γιαζίντι από τη Γενοκτονία», το κεντρικό  σύνθημα της ειρηνικής διαμαρτυρίας των προσφύγων

Κρατώντας φωτογραφίες που έδειχναν την άσχημη κατάσταση που βίωσαν και βιώνουν Γιαζίντι και καταγγέλλοντας τα εγκλήματα εις βάρος του λαού τους, , έστειλαν το δικό τους ειρηνικό μήνυμα ζητώντας από την παγκόσμια κοινότητα να βοηθήσει τους Γιαζίντι

«Σώστε τους Γιαζίντι από τη Γενοκτονία», το κεντρικό σύνθημα της ειρηνικής διαμαρτυρίας των προσφύγων από την Ανοικτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Σερρών, το πρωί του Σαββάτου 2019 .

Οι πρόσφυγες προχώρησαν στην κινητοποίηση θέλοντας να επικοινωνήσουν στους Σερραίους αλλά και σε όλο τον κόσμο «το έγκλημα που συνεχίζει να συντελείται σε βάρος της πατρίδας τους», όπως ανέφεραν.

Το πρωί του Σαββάτου ,οι πρόσφυγες ξεκίνησαν την κινητοποίηση τους από το χώρο της Δομής κατευθυνόμενοι προς το κέντρο της πόλης . Με πλακάτ στα χέρια τα οποία έγραφαν στα αγγλικά «Σώστε τους Γιαζίντι από την γεννοκτονία», «Ο σκοτωμός 50 Γιαζίντι γυναικών είναι ένα από τα χειροτέρα εγκλήματα των εποχών», «Σώστε τα παιδιά και τις γυναίκες από τα χέρια των δολοφόνων και των εγκληματιών», προσπάθησαν να ευαισθητοποιήσουν τους Σερραίους και όχι μόνο για την κατάσταση στην περιοχή της καταγωγής τους .

Μια πρόσφυγας Γιαζίντι αναφερόμενη στον σκοπό της κινητοποίησης δήλωσε « Υπάρχει πολύς θυμός στην κοινότητα των Γιαζίντι Δεν ξεχνιέται η μαύρη μέρα του 2014, δεν ξεχνάμε αυτή την μαύρη μέρα που μας οδήγησε σε αυτή την κατάσταση .Η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη ,η εθνική ασφάλεια λείπει και χιλιάδες Γιαζίντι αγνοούνται .Σχετικά με την κοινότητα η παγκόσμια προστασία δεν κάνει τίποτα για μας και για αυτό θα πάμε στην Ευρώπη. Δραπέτευσα από την χώρα μου όχι μόνο για να έρθω στην Ευρώπη ,αλλά για να έχω ελπίδα. Δεν αισθανόμαστε άνετα εδώ γιατί δεν πετυχαίνουμε τίποτα».

Γυναίκες κλαίγοντας και παιδιά, συνοδευόμενα από τους γονείς τους, ήταν μεταξύ των διαδηλωτών. Κρατώντας φωτογραφίες που έδειχναν την άσχημη κατάσταση που βίωσαν και βιώνουν Γιαζίντι και καταγγέλλοντας τα εγκλήματα εις βάρος του λαού τους, όπως η μαζική δολοφονία 50 Γιαζίντι γυναικών, έστειλαν το δικό τους ειρηνικό μήνυμα ζητώντας από την παγκόσμια κοινότητα να βοηθήσει τους Γιαζίντι.   

Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , www.e-simeirini.com (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο ) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93.  Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.