ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΕΙΟ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

Στα Μαθήματα Κλασικής παιδείας,16η Διδακτική περίοδος, μάθημα 19ο,20ο,21ο  (Τετάρτη 21,28 Φεβρουαρίου και 7 Μαρτίου) 7μ.μ.

 

Θέμα «Πλάτωνος Μενέξενος (Επιτάφιος Λόγος)» με εισηγητή το Θεόφιλο Πασχαλέρη, φιλόλογο

 

Στα τρία μαθήματα Κλασσικής Παιδείας, που θα γίνουν από την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου μέχρι την Τετάρτη 7 Μαρτίου ο φιλόλογος Πασχαλέρης Θεόφιλος θα ερμηνεύσει, κατ’ επιλογήν, αποσπάσματα από τον Επιτάφιο λόγο του Πλάτωνος για τους νεκρούς των πολεμικών επιχειρήσεων που προηγηθήκαν της Ανταλκίδειου Ειρήνης το 386 π.Χ.

Στο κείμενο  ο συγγραφέας ακολουθώντας τα στερεότυπα σχήματα του επιτάφιου λόγου εγκωμιάζει το πολίτευμα των Αθηνών και εξαιρεί ότι ωραίο δημιούργησε η πόλις στο παρελθόν, ενώ συγχρόνως σατιρίζει την κενοδοξία των ρητόρων και διαμαρτύρεται για την ιθύνουσα τάξη της Αθήνας που οδήγησε την πόλη στην παρακμή.

Μεγαλειώδης και καταπληκτική είναι η προσωποποιία με τις τελευταίες παραγγελίες που άφησαν βαδίζοντας προς τον  υπέρ της πατρίδος θάνατο οι τιμώμενοι.

Η αντίθεση της σύγχρονης Αθήνας με την Αθήνα του παρελθόντος και οι προϋποθέσεις επανόδου στο μεγαλείο της Κλασσικής περιόδου  αποτελούν το περιεχόμενο του επιτάφιου λόγου. Τα παραπάνω αναφέρονται σε σχετικό δελτίο Τύπου του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Σερρών στο οποίο επισημαίνονται και τα εξής;

Ο Θεόφιλος Πασχαλέρης βασικός συνεργάτης του Πνευματικού μας Συμποσίου από τα πρώτα χρόνια, με το κύρος της παρουσίας του, την άριστη γνώση των προϊόντων του Ελληνικού Πνεύματος και με νεανική διδακτική ζέση, συντέλεσε αποφασιστικά στην ποιοτική και ποσοτική ανάπτυξη του Συμποσίου μας και στην καθολική καταξίωση του μέσα στη Σερραϊκή κοινωνία. Μαζί με τη σπουδαία προσφορά στους νέους μας ως λειτουργός παιδαγωγός, προσφέρει στους δεκάδες συμπολίτες την χαρά και τη δυνατότητα ν’ απολαύσουν τους πλούσιους καρπούς  του Ελληνικού πνεύματος

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου.

Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Χορηγοί: η Α.Ε. Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση), η Α.Ε. Ουστριάς (εμπορία αυτοκινήτων) και η Α.Ε Αγροεφόδια-Μιχάλης Παπαπαναγιώτου.