ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σύσκεψη στο Επιμελητήριο Σερρών με θέμα «Αναπτυξιακή Πολιτική για το Ν. Σερρών»  πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 22 Φεβρουαρίου 2020

Σύμπνοια, συνέργεια, συμπόρευση και συντονισμένες δράσεις το συμπέρασμα για την ανάπτυξη του τόπου

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του προέδρου του Επιμελητηρίου Σερρών, Χρήστου Μέγκλα, και συμμετείχαν οι βουλευτές των Σερρών, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Παναγιώτης Σπυρόπουλος,  και ο  γενικός  γραμματέας του ΕΒΕΣ Κώστας Παπαπαναγιώτου.

Συνέργεια  και συντονισμένα βήματα για τη διεκδίκηση των αναγκαίων έργων,που θα εξασφαλίσουν τοπική ανάπτυξη, ήταν το συμπέρασμα της σύσκεψης με θέμα «Αναπτυξιακή Πολιτική για το Ν. Σερρών» που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 22 Φεβρουαρίου 2020,στο Επιμελητήριο Σερρών. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του προέδρου του Επιμελητηρίου Σερρών ,Χρήστου Μέγκλα με σκοπό τον συντονισμό κινήσεων  των θεσμικών προσώπων και φορέων ώστε να διεκδικηθούν αναπτυξιακές προτάσεις που θα «ξεκολλήσουν» τον Νομό Σερρών από την πολύχρονη οικονομική κρίση που μαστίζεται και από την άλλη θα δώσουν δυναμική ώθηση ώστε και  πλούτος να παραχθεί συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της χώρας αλλά και να συγκρατηθεί η τάση φυγής των νέων ανθρώπων, της δημιουργικής γενιάς, από τις Σέρρες.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι βουλευτές των Σερρών, της Νέας Δημοκρατίας, Αναστάσιος Χατζηβασιλείου, του ΣΥΡΙΖΑ Λευτέρης Αβραμάκης και Ελληνικής Λύση, Κώστα Μπούμπας, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Παναγιώτης Σπυρόπουλος και ο  γενικός. γραμματέας του ΕΒΕΣ Κώστας Παπαπαναγιώτου. Καθώς επίσης και εκπρόσωποι του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Φωτεινής Αραμπατζή καθώς λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν ήταν δυνατόν να παρευρεθούν .

Ο κ.  Μέγκλας,αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για την ανταπόκριση στην πρόσκληση του, παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία από τη μελέτη που εκπόνησε το Επιμελητήριο Σερρών σχετικά με την επίδραση της απελευθέρωσης των περιορισμών στις αγορές της Βουλγαρίας μετά την ένταξη της γείτονας χώρας ως πλήρες μέλος στην Ε.Ε. το 2007 στο επιχειρηματικό περιβάλλον του Ν. Σερρών. Τα στοιχεία αυτά, που θα δοθούν στη δημοσιότητα, αφορούν τόσο κοινωνικά χαρακτηριστικά των δύο περιοχών ( πληθυσμιακή πυκνότητα, δείκτη γονιμότητας, δείκτη εξάρτησης, δείκτη γήρανσης, επίπεδο εκπαίδευσης ) όσο και οικονομικά χαρακτηριστικά ( εξέλιξη συνολικού και κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά τα έτη 2011-2017, σενάρια εξέλιξής του για τα έτη 2018-2027, φορολογικούς συντελεστές ).

Στη συνέχεια ανέπτυξε τις προτάσεις του Επιμελητηρίου Σερρών ανά τομέα που περιλαμβάνουν έργα υποδομής και θεσμικές παρεμβάσεις, τις δράσεις καθώς και τα αιτήματα και ερωτήματα που έχει υποβάλει το Επιμελητήριο κατά το έτος 2019 σε φορείς λήψης αποφάσεων και δεν έχει λάβει ακόμα καμία απάντηση.

Ο κ. Μέγκλας  ιεράρχησε ως μείζονα ζητήματα την παραχώρηση του πρώην Στρατοπέδου Κολοκοτρώνη, ώστε να δημιουργηθεί το επιχειρηματικό πάρκο από το ΕΒΕΣ, την διεκδίκηση της σύνδεσης με το φυσικό αέριο για φθηνή ενέργεια, τα θέματα αγροτικού ενδιαφέροντος που έχουν τεθεί κατά καιρούς, την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειες και γενικά την  εξεύρεση τρόπων ώστε να τονωθεί το εισόδημα και η απασχόληση στο Νομό Σερρών ώστε να παραμείνουν στον τόπο μας  οι νέοι άνθρωποι.

Ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων με κοινό συμπέρασμα όλων ότι είναι αναγκαία η συνεργασία για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου για το Ν. Σερρών και τη χάραξη πολιτικών που θα οδηγήσουν στην αύξηση του ΑΕΠ και την εν γένει ανάπτυξη του τόπου μας.

Με το τέλος της σύσκεψης οι συμμετέχοντες σε δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ, τόνισαν ότι θα συνεργαστούν για τη διεκδίκηση των αναγκαίων έργων που θα εξασφαλίσουν τοπική ανάπτυξη.                                                                       

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ,Χρήστος Μέγκλας, τόνισε: «Συζητήσαμε, οι βουλευτές ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα της  μελέτης που εκπονήθηκε για λογαριασμό του  Επιμελητηρίου Σερρών. Παρουσιάσαμε κάποια τεχνικά στοιχεία της μελέτης και τις προτάσεις για άρση από τον αδιέξοδο που έχουμε περιέλθει. Επίσης παρουσιάστηκαν στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, προτάσεις του Επιμελητηρίου  για να αυξηθεί το ΑΕΠ. Παράλληλα οι βουλευτές  ενημερώθηκαν και για τα προβλήματα των επιχειρηματιών και καθορίστηκε ραντεβού στην Αθήνα για να δρομολογηθούν, διεκδικηθούν κάποιες από τις αναπτυξιακές προτάσεις μας. Παράλληλα αποφασίστηκε  να υπάρξει μία  προεργασία για όλα τα θέματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι των διεκδικήσεων. Όλα αυτά θα γίνουν συντονισμένα, από όλους τους φορείς ώστε να πετύχουμε  το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα»

Εκφράζοντας ο κ. Μέγκλας  την ικανοποίηση του, που οι βουλευτές συστρατεύτηκαν στη γραμμή των κοινών διεκδικήσεων, αποδέχθηκαν την αναγκαιότητα των συναντήσεων αυτού τους είδους, ανέφερε ότι στην πορεία των συναντήσεων με τους βουλευτές  θα  καταθέτονται στο τραπέζι του διαλόγου και άλλες αναπτυξιακές προτάσεις. «Οι αναπτυξιακές προτάσεις αυτές  θα συνοδεύονται από οικονομοτεχνικές μελέτες  ώστε οργανωμένα ο νομός Σερρών να διεκδικεί στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, που είναι η Αθήνα και τα Υπουργεία, την υλοποίηση τους  με απώτερο στόχο να ανέλθει  ο νομός Σερρών  στις πρώτες θέσεις του ΑΕΠ της χώρας», σημείωσε ο κ. Μέγκλας. .

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου ευχαριστώντας  τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου για την πρόσκληση και την φιλοξενία του, δήλωσε «Συζητήσαμε και βρήκαμε κοινό βηματισμό με στόχο την ανάπτυξη του Νομού Σερρών. Ιεραρχήσαμε  θέματα που πρέπει να αποτελέσουν κοινές διεκδικήσεις στην Αθήνα, βουλευτές και της κυβέρνησης αλλά και των άλλων κομμάτων στέλνοντας μήνυμα ότι ενωμένοι διεκδικούμε  αυτά που αξίζουμε.Η κυβέρνηση διευκόλυνε την επιχειρηματικότητα μέσα από ένα νομοσχέδιο που έχει λιγότερους φόρους και  με ένα ασφαλιστικό που θα έχει λιγότερες εισφορές. Το εθνικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε είναι πολύ καλό, αλλά πρέπει να διαμορφωθεί και ένα καλό πλαίσιο για τον νομό Σερρών. Όλοι μαζί θα δώσουμε αυτή τη μάχη για να κερδίσει ο τόπος μας».

Ο Λευτέρης Αβραμάκης, ανέφερε:« Με χαρά ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του προέδρου του ΕΒΕΣ για την αναπτυξιακή  πορεία του Νομού μας. Ήταν μία συνάντηση θετική. Συναποφασίσαμε ότι θα υπάρξει ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ μας και θα πραγματοποιηθούν και άλλες συναντήσεις στο μέλλον. Συμφωνήσαμε  ότι ο καθένας θα συνδράμει από την πλευρά του στην προσπάθεια να αναδείξουμε τα θέματα του Νομού και να πάμε με μορφή απαίτησης πλέον στην κεντρική εξουσία να υλοποιήσει δράσεις και προτάσεις που έχουν τεθεί και θα τίθονται μέσα από τις συσκέψεις που θα λαμβάνουν χώρα. Εγώ έθεσα υπόψη όλων τις προτάσεις που είχαν γίνει από τους φορείς στα πλαίσια του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου το 2018, οι οποίες ήταν απόσταγμα 85 φορέων του Νομού. Πιστεύω ότι πέρα από τις όποιες ιδεολογικές διαφορές και αφετηρίες που έχει ο καθένας, πρέπει όλοι να συνθέσουμε και να ενώσουμε δυνάμεις οδηγώντας τον νομό Σερρών σε μία καλύτερη θέση από αυτή που βρίσκεται».

Ο Κώστας Μπούμπας, τόνισε:«Όλοι πρέπει να συμπορευτούμε, ανεξαρτήτως ιδεολογικής πλεύσης, να τρέξουμε για το καλό του Νομού που έχει κατρακυλήσει και βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις οικονομικά. Θα προσπαθήσουμε μέσω της κοινοβουλευτικής μας δράσης να αναδείξουμε προβλήματα που απασχολούν το Νομό  και όλοι μαζί με επισκεφθούμε τα υπουργεία ώστε να υλοποιηθούν προτάσεις και προτεραιότητες που τέθηκαν. Εκτιμώ ότι ο νόμος για την γεωθερμία πρέπει να αλλάξει για να μπορέσουν οι αγρότες να αναπτύξουν τα θερμοκήπια ενώ επίσης πρέπει να υλοποιηθεί και το δημοπρατήριο που είναι πρόταση του Επιμελητηρίου Σερρών»

Ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος χαιρετίζοντας την προσπάθεια του προέδρου του Επιμελητηρίου Σερρών  για τη  διοργάνωση της σύσκεψης, δήλωσε. «Πρέπει να βρισκόμαστε, πρέπει να αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι θέλουμε το καλό του τόπου μας. Ήταν  θετικό ότι  καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι και συζητήσαμε. Υπάρχουν συγκεκριμένες αναπτυξιακές προτάσεις για το νομό μας,οι οποίες συζητήθηκαν στη σύσκεψη. Αυτό που αποφασίστηκε είναι ότι με μπροστάρη το Επιμελητήριο Σερρών, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας θα προχωρήσουμε μαζί. Υπάρχει ιεράρχηση για έργα που πρέπει να γίνουν στο νομό Σερρών, για  αυτά που άμεσα μπορούν να υλοποιηθούν  και για αυτά που μπορούν να γίνουν μακροπρόθεσμα. Με χαροποιεί ότι υπάρχει σύμπνοια και σε επίπεδο των βουλευτών του νομού για κοινές διεκδικήσεις».

Δήμητρα Μετόκηmetoki63@hotmail.com

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93.  Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.