ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ ΚΩΣΤΑ ΛΕΙΒΑΔΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ASTATHIA ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΣΕΡΡΩΝ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Συνέντευξη του συνθέτη Κώστα Λειβαδά με αφορμή την παράσταση Astathia που θα δοθεί στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. αυτό το Σάββατο

Παράσταση της ομάδας Dagipoli dance στα «Αστέρια» στο πλαίσιο εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας χορού

Ο γνωστός συνθέτης και τραγουδοποιός Κώστας Λειβαδάς έρχεται στις Σέρρες μαζί με τον χορογράφο Γιώργο Χρηστάκη και την ομάδα Dagipoli danceco, μια πρωτοποριακή χορευτική ομάδα αποτελούμενη από χορευτές με κινητικά προβλήματα και χωρίς. Σε συνέντευξη του συνθέτη Κώστα Λειβαδά με αφορμή την παράσταση Astathia της ομάδας Dagipoli dance co που θα δοθεί στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ στα πλαίσια του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας χορού το Σάββατο αναφέρονται τα παρακάτω: .

Πως προέκυψε η συνεργασία σας με την Dagipolidanceco;

Κ.Λ: Με τον Γιώργο είμαστε φίλοι πάρα πολλά χρόνια και κάναμε πολλά χρόνια παρέα ήδη δραστήριοι στον χώρο και οι δυο πριν αποφασίσουμε να συνεργαστούμε…κάποια στιγμή ένα βράδυ σε ένα μπαρ αποφασίσαμε έχοντας δει και την τελευταία του τότε παράσταση να κάνουμε κάτι που να συναντηθούμε ουσιαστικά στη μέση της γέφυρας που μας ενώνει και αυτό κάνουμε από τότε όποτε δουλεύουμε μαζί. Πάντως ομολογώ πως τα χρόνια εκείνα δεν είχα ξαναδεί μια ανάλογη προσπάθεια στη χώρα (έξω υπήρχαν αντίστοιχες ομάδες )και συνειδητοποίησα πως μάλλον το ότι υπάρχουν στην οικογένεια μου άτομα με χρόνια κινητικά προβλήματα πρέπει να με είχε εξοικειώσει ήδη με πολλούς κώδικες.

 Πόσα χρόνια συνεργάζεστε με την Dagipoli και ποιο το αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής;

Κ.Λ: Συμπληρώνουμε 12 χρόνια φέτος. Επειδή κάποια στιγμή σαν θεατές και οι δυο είχαμε κουραστεί από υπέροχες ομάδες χορού που όμως έπαιζαν πάντα πάνω σε προ ηχογραφημένη και κυρίαρχα ρυθμική μουσική με εγκεφαλικά σχήματα, είπαμε να συνεργαστούμε επαναφέροντας την αρχετυπική σχέση με τουςμουσικούς και τους χορευτές ταυτόχρονα πάνω στη σκηνή σε αλληλεπίδραση και μάλιστα όπως το είχαμε ζήσει εμείς πολύ έντονα στην Κρήτη από όπου καταγόμαστε και οι δυο. Και αυτό κάναμε γράφοντας 2 έργα  για πιάνο και λύρα που πέρσι παρουσιάστηκαν στο Ηρώδειο ενοποιημένα για ορχήστρα.

Ενδιάμεσα πολλές ενδιαφέρουσες παραστάσεις  με πολλές διαφορετικές ιδέες από την  ποπ αρτ και το newage και συνθέτες που αγαπάμε και διασκευάσαμε μαζί με τα πρωτότυπα τους και πολλά άλλα που δεν θέλω ακόμα να τα προδώσω.

Αποτέλεσμα ,η βελτίωση μου σαν άνθρωπος ,η θεραπεία μου η καθημερινή προς την γνωριμία των ορίων μου και τη διαχείριση τους ,η αναβάπτιση μου στην καθαρή μουσική που την χρωστάω στον Γιώργο και η αναβάπτιση μου σαν πρόσωπο σε μια εποχή που είχα οξειδωθεί και απογοητευτεί ηθικά πλήρως από τη δισκογραφία και βέβαια η αγαπημένη ζωή της καλλιτεχνικής κολεκτίβας γιατί πάνω από όλα η Δαγίπολη είναι μια κολεκτίβα καλλιτεχνών από όλες τις Τέχνες που βέβαια έχει την πατρίδα της στο Πάντειο και στο underground.                                                                   

 Γυρίσαμε πάρα πολλές χώρες του εξωτερικού με κορυφαίες στιγμές από το Πίκολο στο Μιλάνο μέχρι το Κεννεντυ σέντερ στην Ουάσιγκτον και από την Κωνσταντινούπολη ως τη Μόσχα άλλοτε όλοι μαζί άλλοτε συγκεκριμένες αποστολές με τις μουσικές ηχογραφημένες όπου χρειάστηκε.

Στην Ελλάδα έχουμε πυκνή και σταθερή δράση κάθε χρόνο στα πλαίσια της Παγκόσμια Ημέρας Χορού μιας και ο Γιώργος είναι μέλος του σωματείου Ελλήνων χορογράφων. Για πολλά χρόνια έχουμε φιλοξενηθεί στα περισσότερα Ελληνικά θέατρα και βέβαια σε φεστιβάλ, αλλά και στα σχολεία (στα δημοτικά σχολεία έχουμε δώσει μερικές από τις πιο συγκινητικές παραστάσεις που θυμάμαι) και γενικά νομίζω πήγαμε όπου μας χρειάζονταν αληθινά και νιώθαμε ότι οι καρδιές μας ήταν συγγενείς.

Δεν μπορώ φυσικά  να μη σταθώ στο ΗΡΩΔΕΙΟ αφού ήταν η πρώτη φορά που ομάδα με κινητικά προβλήματα ανέβηκε στη σκηνή του για ένα ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό έργο.

Αντιμετωπίσατε δυσκολίες κατά τη διάρκεια αυτής της συνεργασίας;

Κ.Λ: Μόνο δυσκολίες. Από που να ξεκινήσω και που να τελειώσω , είχαμε πρόβλημα χώρου, προβλήματα οικονομικά στήριξης και ενίσχυσης διαρκώς, προκαταλήψεις, καχυποψίες, αλλά αντιμετωπίσαμε και προβλήματα μέσα από την μεγάλη οικογένεια των ατόμων με κινητικά προβλήματα για πολλούς λόγους και ο κυριότερος φυσικά το ότι έπρεπε να σπάσουν πολλά ταμπού και στερεότυπα για να αποδεχθούν αυτή τη ζωή για τα παιδιά ή τους αγαπημένους τους και να αναγνωρίσουν σιγά σιγά το δικαίωμα τους για μια ζωή πιο κοντά στην τέχνη και στη ζωή χωρίς φόβους και εμμονές.

Φυσικά στην ΕΛΛΑΔΑ βρίσκονται τα πιο πολλά προβλήματα γιατί έξω υπάρχουν άλλες υποδομές στις πόλεις, κατ’ αρχάς στα βασικά, από πάρκινγκ αναπήρων μέχρι τα μέσα μαζικής μεταφοράς και πάρα πολλά θέματα πρόνοιας  που κάνουν τους ανθρώπους με αναπηρία να κυκλοφορούν άνετα και ήσυχοι στην πόλη τους.

Πως αντιμετωπίζεται από το κοινό μια χορευτική ομάδα με τις ιδιαιτερότητες της Dagipolis;

Κ.Λ: Στο εξωτερικό αντιμετωπίζεται μαγικά, σαν καλλιτεχνικό έργο πρώτα από όλα και μετά, αν η ομάδα έχει ιδιαιτερότητα σαν διαρκές αντικείμενο διαλέξεων παρουσιάσεων και ζωντανών διαδραστικών συνεργασιών ανταλλαγής τρόπων και σκέψεων και work shop για όλα όσα μπορεί να αποκαλύψει για το σώμα και την κίνηση αυτή ακριβώς η ιδιαιτερότητα.

Πολύ νεανικό κοινό ,σε πολλές περιπτώσεις φανατικό. Πολλά μέλη της Δαγίπολης προήλθαν από χορευτές και δασκάλους χορού που ήταν για καιρό θαυμαστές και συνδεδεμένοι θεατές της ομάδας.

Αυτό που υπερασπίστηκε ο Γιώργος σε όλη του τη ζωή με λόγια και έργα είναι ένας δρόμος που δεν προπορεύεται η αναπηρία μας και εμείς την ακολουθούμε αλλά αντιθέτως προηγούμαστε εμείς και την αφήνουμε πίσω μας.

Ο Κώστας Λειβαδάς μαζί με τον χορογράφο Γιώργο Χρηστάκη και την ομάδα Dagipolidanceco θα παρουσιαστούν για μια παράσταση το Σάββατο 30/3/19 στις 9.00 μ.μ. στις Σέρρες στην Κεντρική σκηνή του Δημοτικού θεάτρου Αστέρια καλεσμένοι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΣΕΡΡΩΝ και της Περιφερειακής ενότητας Σερρών, με είσοδο ελεύθερη.

Η εκδήλωση στηρίζει τις δράσεις του ΚΕΘΙΣ και της Ηλιαχτίδας.