ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΠΥΡΟΥ ΜΙΣΙΡΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΩΝ

Πραγματοποιήθηκε, χθες  το πρωί στο Δημαρχείο Σερρών, μεταξύ του αντιδημάρχου Οικονομικών Σπύρου Μισυρλή και της διοίκησης της Ένωσης Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Σερρών « Η Αγία Βαρβάρα» .

Γόνιμη η συνάντηση με θέμα την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων καταστημάτων στις Σέρρες

Γόνιμη ήταν η συνάντηση, με θέμα την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων, που πραγματοποιήθηκε, χθες Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020,το πρωί στο Δημαρχείο Σερρών, μεταξύ του αντιδημάρχου Οικονομικών Σπύρου Μισυρλή και της διοίκησης της Ένωσης Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Σερρών «Η αγία Βαρβάρα» .

Η συνάντηση ήταν ενημερωτικού χαρακτήρα, για τις  έκτακτες ρυθμίσεις που ισχύουν κατά τη διάθεση κοινόχρηστου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.. Κατά την διάρκεια της οποίας ο κ. Μισιρλής  ανέπτυξε τον σχετικό νόμο ,αναφέρθηκε στην απόφαση που πήρε ο δήμος Σερρών και  τις έκτακτες ρυθμίσεις οι οποίες και θα ισχύσουν μέχρι 30-11-2020, και απάντησε στις ερωτήσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης. Ο κ. Μισιρλής ξεκαθάρισε στους εστιάτορες ότι επιτρέπεται η παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και κινητών κατασκευών σκίασης σε οποιοδήποτε πεζοδρόμιο, πεζόδρομο ή πλατεία εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις: α)σε πεζοδρόμια, το ελάχιστο πλάτος όδευσης πεζών να είναι 1,50μ. β)Σε πεζόδρομους και  πλατείες θα πρέπει να παραμείνει ελεύθερη ζώνη διέλευσης οχημάτων εκτάκτου ανάγκης πλάτους 3,5μ.. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει χώρος στον οποίο ο ιδιοκτήτης να μπορεί να επεκταθεί ή δεν επιθυμεί να κάνει χρήση του δικαιώματος του, τότε ο καταστηματάρχης μπορεί να συμπληρώσει αίτηση στο Δήμο για μείωση κατά 50% των τελών κατάληψης κοινόχρηστου χώρου.

Στη σύσκεψη εκ μέρους της Ένωσης,  συμμετείχαν οι κ.κ Σωτήριος Κοτσαμπάς, Μένια Σπλήνα, Κώστας Σιάπκαλης,  Ηλίας Αμπατζίδης, Νίκος Σολούγκας, Κώστας Νταούδης και Βασίλης Δόξας.

Αμέσως μετά την συνάντηση ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Μισιρλής, δήλωσε: «Γνώμονας των αποφάσεων της δημοτικής αρχής είναι μόνο η εύρυθμη λειτουργία της πόλης .Με αυτή την σκέψη κινηθήκαμε έτσι ώστε οι αποφάσεις μας ,να βρεθούν ώστε να έχουμε ελεύθερη διέλευση των πεζών στα πεζοδρόμια και άνετη κίνηση των πεζών στους πεζοδρόμους. Συνεπώς αποφασίσαμε και περάσαμε ομόφωνα στην Επιτροπή Ποιότητας της Ζωής, την νέα διάταξη λειτουργίας των τραπεζοκαθισμάτων, η οποία θα ισχύει έως τις 30 Νοεμβρίου, στην οποία θα επιτρέπουν στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να αναπτύξουν όπου μπορούν, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται, χώρους τραπεζοκαθισμάτων, ώστε να καταλάβουν χώρο που είχαν σύμφωνα με την άδεια τους .Αν ένα κατάστημα μπορεί να αναπτύξει είκοσι τραπαεζοκαθίσματα και με τις νέες συνθήκες μπορεί να αναπτύξει δεκαπέντε μπορεί αν υπάρχουν προϋποθέσεις του νόμου να αναπτύξει τα υπόλοιπα σε διπλανό σημείο του καταστήματος του βέβαια αν οι συνθήκες το επιτρέπουν. Αν δε το επιτρέπουν οι συνθήκες θα κάνουμε μείωση των τελών κατά 50% έτσι ώστε να μην πληγούν. Όμως το κύριο συμφέρον που επικρατεί είναι το συμφέρον των πολλών ,και είναι η απρόσκλητη κίνηση στους δρόμους και στους πεζοδρόμους. Νομίζω ότι με τις αποφάσεις που πήραμε θα τα καταφέρουμε . Είμαστε χαρούμενοι που η ομοσπονδία και ο σύλλογος των καταστηματαρχών είδαν με πολύ θετικό τρόπο την προσπάθεια που καταβάλουμε, είδε ότι δουλέψαμε πάνω σε ένα σχέδιο που πραγματικά είναι προς το συμφέρον όλων για την λειτουργία της πόλης και για αυτό τους ευχαριστούμε πολύ για την κατανόηση « .

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων, Σωτήριος Κοτσαμπάς, ανέφερε: «Έγινε μια γόνιμη συζήτηση με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Μισιρλή όσο αφορά τα τραπεζοκαθίσματα προκειμένου να ενημερώσουμε τους καταστηματάρχες γιατί πρέπει να κάνουν ατομική αίτηση στο Δημαρχείο προκειμένου να δοθεί χώρος εκεί που υπάρχει χώρος και μπορεί να δοθεί από την αρμόδια υπηρεσία . Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με την δημοτική αρχή ,είναι στις σωστές κατευθύνσεις και οι αποφάσεις που πάρθηκαν». 

Ο κ. Κοτσαμπάς επεσήμανε την ανάγκη της τροποποίησης του άρθρου 55 του Ν.4483/2017 ΦΕΚ.107/31-7-2017 , που αφορά  στην «Αποκατάσταση κοινόχρηστου χώρου από αυθαίρετη κατάληψη και προσωρινή αφαίρεση άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου σε περίπτωση καθ΄ υποτροπήν αυθαίρετης χρήσης από τον δικαιούχο» και σύμφωνα με αυτό σε περίπτωση που διαπιστωθεί δεύτερη παράβαση, αφαιρείται η άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών.

«Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα τους επαγγελματίες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Η ΟΕΒΕΣ Σερρών με έγγραφό της προς του Βουλευτές του Νομού στις 24/1/2020 και αριθμό πρωτοκόλλου 2020 ζήτησε την παρέμβασή τους για την τροποποίηση του άρθρου ωστόσο μέχρι σήμερα δεν σημειώθηκε καμία αλλαγή», σημείωσε.

«Από το δήμο είμαστε ευχαριστημένοι αλλά πό την κυβέρνηση όχι .Τα αιτήματα που  καταθέσαμε δεν έχουν δικαιωθεί. Μ ε τον δήμο Σερρών υπάρχει μια άριστη συνεργασία .Εμείς κάναμε την πρόταση αν μπορούν προσωρινά για δυο τρεις ώρες να κλείσουν ορισμένοι δρόμοι όπως παλαιότερα ,γιατί έτσι μας είχε πει η κυβέρνηση . Προχωράμε σύμφωνα με το νόμο και σύμφωνα με αυτά που έχουν αποφασιστεί από το δήμο. Το πρόβλημα είναι τα πρόστιμα. Πρέπει οι συνάδελφοι να είναι προσεκτικοί γιατί με το δεύτερο γράψιμο θα έχουν αφαίρεση άδειας και κλείνει το μαγαζί για τρεις  μήνες. Για αυτό πρέπει να αγωνιστούμε και να δώσουμε να καταλάβουν το λάθος του ΣΥΡΙΖΑ,που ψηφίστηκε το 2017, ήταν μια μεγάλη αδικία για τα καταστήματα εστίασης» κατέληξε ο κ. Κοτσαμπάς .

Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com

 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93.  Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.