ΣΥΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ «ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΑ ΤΕΙΧΗ …ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΕΝΑΣ ΗΡΩΑΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΣΑΝΗΣ», ΣΤΟ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής, 14 Φεβρουαρίου 2020,  πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση με τίτλο «Ρίχνουμε τα τείχη… επιστρέφει ένας ήρωας, Γεώργιος Κατσάνης», στην αίθουσα εκδηλώσεων της Χριστιανικής Εστίας Σιδηροκάστρου

Συγκίνηση στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον αείμνηστο ήρωα Γεώργιο Κατσάνη στο Σιδηρόκαστρο  

Την διοργάνωση είχαν ο Δήμος Σιντικής, η Ιερά Μητρόπολη Σιδηροκάστρου και το  Νομικό Πρόσωπο του δήμου Σιδηροκάστρου  Α.ΠΟ.ΔΡΑ.ΣΙ.

«Έριξαν τα τείχη» του Σιδηροκάστρου, για να υποδεχθούν τον ήρωα τους, Γεώργιο Κατσάνη οι Σιδηροκαστρινοί την Παρασκευή και το Σάββατο 14 και 15 Φεβρουαρίου 2020. Το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε η εξόδιος ακολουθία και η ταφή των οστών του Γεώργιου Κατσάνη ,που μετά από 46 χρόνια «επέστρεψε» στα γενέθλια χώματα της Σιδηροκαστρινής γης.

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και πολύ συγκίνηση η εκδήλωση μνήμης και τιμής στον αείμνηστο ήρωα Γεώργιο Κατσάνη με τίτλο «Ρίχνουμε τα τείχη… επιστρέφει ένας ήρωας, Γεώργιος Κατσάνης».

Η εκδήλωση όπως προαναφέρθηκε πραγματοποιήθηκε στις 19:00, την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Χριστιανικής Εστίας Σιδηροκάστρου, στο πλαίσιο της Εξοδίου Ακολουθίας του ήρωα που  πραγματοποιήθηκε το  Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020. Την διοργάνωση είχαν ο Δήμος Σιντικής, η Ιερά Μητρόπολη Σιδηροκάστρου και το Νομικό Πρόσωπο του δήμου Σιδηροκάστρου  Α.ΠΟ.ΔΡΑ.ΣΙ. .

Πλήθος κόσμου, από Σιδηρόκαστρο, Σέρρες αλλά και την Κύπρο ,παρακολούθησε την εκδήλωση, μεταξύ των οποίων ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, ο πρέσβης της Κύπρου Κυριάκος Κενεβέζος, ο γενικός πρόξενος της Κύπρου, ο δήμαρχος Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης, στρατιωτικοί, πρώην δήμαρχοι του Σιδηροκάστρου, δημοτικοί σύμβουλοι της Σιντικής, η οικογένεια του Γεωργίου Κατσάνη, η σύζυγος του Εριφύλη, οι δύο κόρες του Αγγελική (Λίνα) και Ευανθία, οι γαμπροί του και τα πέντε εγγόνια του, η αδελφή του και οι συμπολεμιστές του τα «Παλληκάρια του Κατσάνη». Την εκδήλωση διάνθησε μουσικά η παιδική χορωδία του Ωδείου Βασίλη Ταπέ .

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Γεώργιος Τάτσιος, ο οποίος στην εισαγωγή του, τόνισε: «Επιστρέφει ένας ήρωας, ένας αετός που επί 46 χρόνια βρισκόταν πάνω στα σκλαβωμένα στα βουνά του Αγίου Ιλαρίωνα ,αύριο θα αναπαυθεί στην γενέτειρα του. Κλείνουμε το γόνυ στον Γεώργιο Κατσάνη που αποτελεί το παράδειγμα για μας τους νεώτερους, να φανούμε όποτε χρειαστεί αντάξιοι του».

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, ο δήμαρχος Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης, και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης,

Ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, ανέφερε «Είμαι βαθύτατα συγκινημένος για την σημερινή και την αυριανή εκδήλωση. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν τα ηρωικά κατορθώματα, την θυσία την προσφορά όλα όσα ζούμε και τα απολαμβάνουμε ,μέσα στην ηρεμία μας πολλές φορές» και συνεχίζοντας σημείωσε «Είμαι συγκινημένος γιατί ένας ήρωας επανέρχεται στον τόπο ένας άταφος νεκρός όπου περίμενε 46 χρόνια για αυτό, που όμως παραμένει ζωντανός στην μνήμη μας. Είναι κατάθεση ψυχής όσα γίνονται στην μνήμη του Γεωργίου Κατσάνη. Εύχομαι το παράδειγμα του να μείνει ζωντανό στις ψυχές και στις καρδιές όλων μας. Να είναι αθάνατος μέσα στην ζωή μας και την ύπαρξή μας».                                                  

«Ο ήρωας μας επιστρέφει στην πατρίδας του. Είθε η ψυχή του να αναπαύει όπως και η οικογένειά του», τόνισε ο κ. Δομουχτσίδης ενώ κατά την διάρκεια της ομιλίας του παρουσιάστηκε σε βίντεο φωτογραφικό υλικό από την ζωή του Γεώργιου Κατσάνη.

«Το μήνυμα το πήραμε, αν ο στρατηγός μας έβλεπε θα μας παρατηρούσε για αυτά που κάναμε. Αλλά δεν θέλαμε να προβάλουμε, θελαμε να περάσει το μήνυμα τι ‘εκανε ο Γεώργιος Κατσάνης, τι έκανε ο διοικητής της 33ης Μοίρας και να σας διαβεβαιώνω ότι οι καταδρομείς της Εθνικής Φρουράς το ξέρουν πολύ καλά και είναι έτοιμοι να  το κάνουν», τόνισε ο κ. Λεοντάρης και απευθυνόμενος στην οικογένεια του Γεωργίου Κατσάνη είπε «Να είστε υπερήφανοι» .

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν Ο Νικόλαος Σκαρλάτος, Συνταγματάρχης ε.α και ο Θεοφάνης Μαλκίδης, διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών

Ο Νικόλαος Σκαρλάτος, Συνταγματάρχης ε.α., αφού αναφέρθηκε στην συγγενική και φιλική  σχέση του με τον Γεώργιο Κατσάνη, έκανε μια αναλυτική παρουσίαση των γεγονότων όπως τα βίωσε καθώς εκείνο το διάστημα, τον Ιούλιο του 1974, υπηρετούσε στην Κύπρο.  

Ο Θεοφάνης Μαλκίδης, διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών, με ένα πατριωτικό λόγο αναφέρθηκε στην ηρωική θυσία του Γεώργιου Κατσάνη, ενώ παρέδωσε στην οικογένεια ένα βαζάκι χώμα από την γη της Ανατολικής Θράκης, από περιοχή που καταγόταν οι γονείς του αείμνηστου Γεωργίου Κατσάνη.

Ακολούθησε περιγραφή των γεγονότων εκείνης της θλιβερής μέρας όπου έχασε ηρωικά την ζωή του ο Γεώργιος Κατσάνης, από τους συμπολεμιστές του, από τα παιδιά του Κατσάνη, από 10 εν ζωή Καταδρομείς που συμπολέμησαν υπό τις διαταγές του Ταγματάρχη (ΚΔ) Γεώργιου Κατσάνη, Διοικητή της 33 Μοίρας ΚΔ, που «Έπεσε Υπέρ Πατρίδος» το1974 στο Υψωμα Ιλαρίων στη Κύπρο. Συγκινητική η περιγραφή τους που έκαναν τους παρευρισκομένους να βουρκώσουν. Αναφέρθηκαν στο ήθος του διοικητή τους ,τον ζωντανό θρύλο, που δεν λογάριαζε, δεν φοβόταν ακόμα και τον θάνατο, που ήταν πάντα παρών στη μάχη και εμψύχωνε όλους. «Μας αγαπούσε σαν παιδιά του και τον αγαπούσαμε πολύ,είχε υψηλό εθνικό φρόνημα» τόνισαν. Καταλήγοντας, ανέφεραν «Είμαστε εδώ να τιμήσουμε τον ήρωα μας που περιμέναμε 46 χρόνια, έξη μήνες και εικοσιτέσσερις μέρες. Θα μας συντροφεύει πάντα η ηρωική του μορφή. Καλό ταξίδι διοικητή μας στο πάνθεο των ηρώων ΑΘΑΝΑΤΟΣ» .

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό ύμνο, που έψαλαν όλοι οι παρευρισκόμενοι ως φόρο τιμής στον Γεώργιο Κατσάνη.

Δημητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com

 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93.  Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.