ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Το χαρακτηριστικό της ημέρας ήταν η ισχυρή αστυνομική δύναμη που υπήρχε για τη αποφυγή επεισοδίων με αποτέλεσμα να θυμίζει «φρούριο» το κέντρο των Σερρών . Για την ομαλή διεξαγωγή των συγκεντρώσεων, στην επιχείρηση συμμετείχαν περισσότερες από 4 διμοιρίες ΜΑΤ, που χώρισαν την πλατεία στα δύο, άνδρες της ΟΠΚΕ, αλλά και αστυνομικοί με πολιτικά.

Συγκέντρωση Διαμαρτυρία και πορεία στις Σέρρες ενάντια στην λαθραία είσοδο μεταναστών στην χώρα

Πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας την  Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019. Παράλληλα  την ίδια ώρα σε λίγα μέτρα απόσταση πραγματοποιήθηκε αντισυγκέντρωση

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας  ενάντια στην λαθραία είσοδο των μεταναστών πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019. Παράλληλα  την ίδια ώρα σε λίγα μέτρα  απόσταση πραγματοποιήθηκε αντισυγκέντρωση. Το χαρακτηριστικό της ημέρας ήταν η ισχυρή αστυνομική δύναμη που υπήρχε για τη αποφυγή επεισοδίων με αποτέλεσμα να θυμίζει «φρούριο» το κέντρο των Σερρών . Για την ομαλή διεξαγωγή των συγκεντρώσεων, στην επιχείρηση συμμετείχαν περισσότερες από 4 διμοιρίες ΜΑΤ, που χώρισαν την πλατεία στα δύο, άνδρες της ΟΠΚΕ, αλλά και αστυνομικοί με πολιτικά.

 Συγκέντρωση και πορεία από το Κάστρο Σερρών.

Η κίνηση πολιτών «Κάστρο Σερρών» διοργάνωσε την συγκέντρωση διαμαρτυρίας απευθύνοντας κάλεσμα μέσω του διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων δικτύωσης. Από τις 10:30 το πρωί  άρχισαν να συγκεντρώνονται όσοι  ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των διοργανωτών. Οι συγκεντρωθέντες διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην παράνομη είσοδο  των μεταναστών ζητώντας το κλείσιμο των συνόρων και η απέλαση όλων των παράνομων μεταναστών. 

Την συγκέντρωση στήριξαν και συμμετείχαν οργανώσεις από πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Συμμετείχαν οι οργανώσεις: « Κίνηση Αμφιπολιτών», «Ιερός Λόχος 2012» «Δεσμοί Ελλήνων», «Πατριωτική Κίνηση Καβάλας», και «Ένωση Ελλήνων Πολιτών για την Μακεδονία Θεσσαλονίκης».

Στις 12 το μεσημέρι μετά από τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των οργανώσεων που συμμετείχαν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης όπου φώναζαν συνθήματα κατά των λαθρομεταναστών, τραγουδούσαν τον ύμνο της Μακεδονίας, με την συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.Περνώντας η πορεία από τους πεζοδρόμους της πόλης, κάποιος θαμώνας καφετέριας φώναξε κάτι εναντίον της πορείας, οι συμμετέχοντες στην πορεία θέλησαν να απαντήσουν αλλά με την επέμβαση της αστυνομίας τα πνεύματα ηρέμησαν. Η πορεία κατέληξε στην πλατεία Ελευθερίας ,στον ανδριάντα του  Εμμανουήλ Παπά ,όπου οι συμμετέχοντες στην πορεία έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο και δίνοντας την υπόσχεση ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί .

Ο Γιάννης Σεδαρίδης, μέλος της Κίνησης Αμφιπολιτών , αναφερόμενος στην κινητοποίηση, δήλωσε « Διοργανώσαμε η Κίνηση Αμφιπολιτών με το Κάστρο Σερρών αυτή την πρώτη εκδήλωση αντίδρασης των Σερραίων πολιτών ενάντια στην λαίλαπα της λαθρομετανάστευσης  και αυτά τα οποία βιώνουμε ως Σερραίοι δημότες. Ήδη ξέρετε ότι έχουμε μια απόφαση δημοτικού συμβουλίου με μια συντριπτική πλειοψηφία 90% ,η οποία δεν έχει εφαρμοστεί, κλείσαμε ένα μήνα σήμερα. Απουσιάζουν οι υπουργοί ,οι βουλευτές ,οι υπόλοιποι θεσμικοί φορείς της πόλης δεν ενδιαφέρονται για τίποτα ,ενώ χθες πληροφορηθήκαμε ότι θα ρθουν ασυνόδευτα παιδιά στο γηροκομείο . Το διοικητικό συμβούλιο του γηροκομείου αποφάσισε να μην δεχτούν την πρόταση αλλά όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά . Αν αλλάξει η πρόεδρο ς και το διοικητικό συμβούλιο τι θα γίνει; Εμείς ως Σερραίοι πολίτες ανησυχούμε. Και τέτοιες εκδηλώσεις έχουν αυτό το νόημα να δείξουν την αντίδρασή μας. Και επιμένουμε να εφαρμοστεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και όχι μόνο αυτό. Να ελέγξουμε τους υπάρχοντες, να μάθουμε ποιοι είναι, τι εθνικότητας, ποιας θρησκείας, τι ηλικίας, τι φύλλου, τι εθνικότητας, να  ξέρουμε τι μας γίνεται . Όπως και με τις ΜΚΟ ,δεν μπορεί να αλωνίζουν οι ΜΚΟ μέσα στις Σέρρες και οι Σερραίοι να σφυρίζουν κλέφτικα.                                                                        

«Η Ευρώπη εφαρμόζει τις συμφωνίες ,εμεί θέλουμε να φυλάξουμε τα δικά μας σύνορα όπως έκαναν οι Σκοπιανοί, οι Βούλγαροι οι οποίοι δεν έχουν ούτε έναν λαθρομετανάστη .Εδώ είμαστε χώρα σουρωτήρι .Θα ακολουθήσουμε και νομικές ενέργειες. Έχουμε ένα επιτελείο νομικών, συζητούμε πώς να αντιδράσουμε σε αυτό το επίπεδο, γιατί με διαμαρτυρίες στα πεζοδρόμια μόνο δεν γίνεται», σημείωσε ο κ. Σεδαρίδης.  

Αντισυγκέντρωση από αλληλέγγυους στους πρόσφυγες

Την ίδια ώρα, της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας σε άλλο σημείο της πλατείας, πραγματοποιήθηκε αντισυγκέντρωση, με συνθήματα υπέρ της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και κατά του ρατσισμού. Ανάμεσα  στις ομάδες των συγκεντρωθέντων  στήθηκε ένα μέτωπο από αστυνομικούς, χωρίζοντας την πλατεία Ελευθερίας στα δύο και εμποδίζοντας τις δύο ομάδες να έρθουν σε επαφή . Μεταξύ των δυο ομάδων ανταλλάσσονταν συνθήματα.

Αναφερόμενος στην αντισυγκέντρωση, νεαρό  μέλος της ομάδας αλληλέγγυων στους πρόσφυγες, δήλωσε « Δείχνουμε την στήριξη μας στους πρόσφυγες και στους μετανάστες ,καταδικάζουμε κάθε δείγμα μισαλλοδοξίας και ρατσισμού και ουσιαστικά σήμερα είναι αυτοί (πρόσφυγες-μετανάστες) ,αύριο θα είμαστε εμείς. Μοιραζόμαστε τα ίδια άγχη τις ίδιες αγωνίες, πρέπει να δείξουμε την ανθρωπιά μας. Σκοπός της αντισυγκέντρωσης είναι να υπάρξει αντίλογος σε αυτούς  που αποφασίσανε από ανησυχία, από φόβο, από άγνοια ή ημιμάθεια, να γυρίσουν την πλάτη στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, που έχουν οικογένεια».

Επίσης άλλο μέλος της ομάδας αλληλέγγυων στους πρόσφυγες, , δήλωσε  «Καταρχήν πρέπει να καθαρίσουμε την τιμή αυτής της πόλης, η πλειοψηφία των κατοίκων  των Σερρών προέρχεται από πρόσφυγες . Είναι εντελώς ανήθικο να λέμε τέτοια πράγματα για ανθρώπους που έχουν καταφύγει στον δικό μας τόπο. Μην ξεχνάτε  ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε  οικονομικούς  πρόσφυγες προς την Ευρώπη , παιδιά 25 -35 χρονών έχουν φύγει στο εξωτερικό λόγω μνημονίων και αυτών των πολιτικών. Με αυτά τα θέματα πρέπει να ασχοληθούμε ,αυτά είναι τα σοβαρά και όχι  κάποιοι πεινασμένοι οι οποίοι έρχονται εδώ για να βρουν καταφύγιο».Στην ερώτηση αν έχουν δικαίωμα να κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, οι άνθρωποι  που διοργάνωσαν την συγκέντρωση κατά των λαθρομεταναστών, ανέφερε « Για τους ανθρώπους έχω κάποιες αμφιβολίες. Πόσο άνθρωπος πρέπει να είσαι όταν μαχαιρώνεις παιδιά, όταν βλέπεις  πεινασμένα παιδιά και τα κλωτσάς χειρότερα από τα  σκυλιά».

Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com

 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93.  Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.