ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΕΡΡΩΝ – Η ΔΙΧΡΟΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ

Προσαρμογή για την εφαρμογή του νόμου για την  δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή των Νηπίων

 

Ομόφωνα αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο των Σερρών να γίνει πρόταση παράτασης δύο χρόνων

 

Η πρόταση θα γίνει προς την τριμερή επιτροπή που έχει συγκροτηθεί για το θέμα αυτό- Το δημοτικό συμβούλιο  Σερρών κατά την διάρκεια της τακτικής του συνεδρίασης το απόγευμα της Δευτέρας, 19 Νοεμβρίου 2018, απασχόλησε το θέμα  «Συζήτηση – ενημέρωση – διατύπωση γνώμης σχετικά με τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση 2019-2020»

 

Ομόφωνα αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Σερρών να γίνει πρόταση παράτασης δύο χρόνων προσαρμογής για την εφαρμογή του νόμου για την  δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή των Νηπίων προς την τριμερή επιτροπή που έχει συγκροτηθεί για το θέμα αυτό.

Το δημοτικό συμβούλιο  Σερρών κατά την διάρκεια της τακτικής του συνεδρίασης το απόγευμα της Δευτέρας, 19 Νοεμβρίου 2018, απασχόλησε το θέμα «Συζήτηση – ενημέρωση – διατύπωση γνώμης σχετικά με τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση 2019-2020» με εισηγητή του θέματος τον δήμαρχο Σερρών, Πέτρο Αγγελίδη .

Στην συνεδρίαση παρευρισκόταν ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, Ξενοφών Παπασταμόπουλος και εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς του ΟΠΑΚΠΑ του δήμου Σερρών .

Ο κ. Αγγελίδης αφού αναφέρθηκε στο νόμο που υπάρχει για την δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή των Νηπίων, τόνισε ότι ο δήμος Σερρών τον σέβεται και τον εφαρμόζει. Σημείωσε ότι έχει δοθεί στους δήμους η δυνατότητα προσαρμογής στο νόμο τριών ετών. Όπως ανέφερε την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου θα συνεδριάσει η τριμελής επιτροπή στην οποία συμμετέχουν ο Διευθυντής Εκπαίδευσης, ο  Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών, και θα πρέπει να καταθέσει ο δήμαρχος Σερρών την πρόταση του δήμου για την επόμενη σχολική 2019-2020. «Υπάρχει τρομερή πίεση από τους γονείς να συνεχίσουν τα παιδιά την προσχολική αγωγή στους παιδικούς σταθμούς. Γίνεται άριστη εκπαιδευτική δουλειά στους παιδικούς σταθμούς και οι υποδομές είναι άριστες» τόνισε ο δήμαρχος και ζήτησε από το Σώμα να αποφασίσει  ομόφωνα η πρόταση που θα καταθέσει στην τριμερή επιτροπή να είναι άδεια ενός έτους προσαρμογής εφαρμογής στο νόμο.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης τόσο ο δήμαρχος Σερρών όσο και ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Μερετούδης ενημέρωσαν το Σώμα αναφορικά με τα νηπιαγωγεία τονίζοντας ότι η κατάσταση στα νηπιαγωγεία είναι πάρα πολύ καλή, έχουν βελτιωθεί οι υποδομές  και μπορούν να φιλοξενήσουν όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, παράλληλα επεσήμαναν ότι η πρόταση για την επόμενη σχολική χρονιά δεν έχει καμιά σύνδεση με την κατάσταση των νηπιαγωγείων. Και επισημάνθηκε η άριστη υποδομή των παιδικών σταθμών του δήμου όπως επίσης και η  ίδρυση των νέων βρεφικών τμημάτων λόγω των υποδομών που υπάρχουν.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Παπασταμόποπουλος, δήλωσε ότι ο νόμος είναι δεδομένος και αυτό που θα κατατεθεί στην τριμελή επιτροπή από τον δήμο Σερρών είναι να βεβαιώσει ότι υπάρχουν οι υποδομές να λειτουργήσουν τα νηπιαγωγεία , αν οι υφιστάμενες υποδομές μπορούν να φιλοξενήσουν τα παιδιά προσχολικής αγωγής, Σημείωσε ότι όσα χρόνια είναι διευθυντής ο δήμος δεν έχει κάνει καμιά πρόταση για σχολική στέγη,  ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί στο τομέα των νηπιαγωγείων και διερωτηθεί γιατί όπως έγινε αίτημα για την ίδρυση παιδικών και βρεφικών τμημάτων, δεν έγινε για σχολική στέγη .

Η Βιβή Τσομπάνη, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Παιδαγωγών Δημοτικών Παιδικών Σταθμών Ν. Σερρών, απευθυνόμενη προς τους δημοτικούς συμβούλους  ανέφερε « Θέλω να σκεφτείτε αν με την απόφασή σας  θα θωρακίζεται το Νομικό Πρόσωπο ή θα αποδομείται μια υποδομή άριστη» ενώ η  εκπρόσωπος των εργαζομένων στον ΟΠΑΚΠΑ του Δήμου Σερρών Στέλλα Φωτιάδου, ανέφερε ότι ο κ. Παπασταμόπουλος στο θέμα βλέπει μόνο την δική του πλευρά.

Ο πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ δήμου Σερρών , Μαργαρίτης Χατζημαργαρίτης, ανέφερε ότι το υπουργείο πήρε την εικόνα που παρουσίασαν, την άριστη εικόνα,  και αποφάσισε να εξαιρεθεί ο Δήμος Σερρών για την σχολική χρονιά 2018-2019 από την δίχρονη υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων που θα συμπληρώσουν την 31η Δεκεμβρίου του 2018 την ηλικία των 4 ετών. Και όπως τόνισε στις 30 10-2018, ξαφνικά η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας ζητά από την επιτροπή να ενημερώσει για τις προτάσεις της, σημειώνοντας ότι ο ίδιος ο νόμος δεν είναι ξεκάθαρος και καταλήγοντας ότι «Είμαστε σίγουροι ότι το υπουργείο θα σταθεί δίπλα στη μεγάλη αυτή αναπτυξιακή δομή που υπάρχει και πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει» .

Στο σύνολό τους οι δημοτικοί σύμβουλοι επεσήμαναν ότι πρέπει να στηρίξουν την υποδομή του Ν.Π. καθώς οι παιδικοί σταθμού του δήμου Σερρών είναι στολίδι και ότι δεν πρέπει να δουν ψυχρά το νόμο.

Ο κ. Παπασταμόπουλος απαντώντας στους απαντώντας στους δημοτικούς συμβούλους δήλωσε πως είναι υπηρεσιακός παράγοντας και εφαρμόζει το νόμο. Υπεραμύνθηκε το έργο που γίνεται στα νηπιαγωγεία και απευθυνόμενος στο Σώμα είπε» Θεωρείται ότι κάνετε το χρέος σας, Τι γίνεται στο περίγυρό σας δεν το ξέρετε» και ανέφερε ότι λειτουργούν με γνώμονα το πολιτικό κόστος .

Τα τελευταία λόγια έθιξαν τους δημοτικούς συμβούλους και εξέφρασαν την διαμαρτυρία τους προς τον κ. Παπασταμόπουλο.  

Ο δήμαρχος Σερρών ζήτησε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει για την εξάντληση του χρόνου προσαρμογής του νόμου σημειώνοντας ότι έχει μεγάλη σημασία η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Απευθυνόμενος στον κ. Παπασταμόπουλο ανέφερε ότι έπεσε σε αντιφάσεις και πρόσβαλε το Σώμα λέγοντας ότι ως αιρετοί αφουγκραζόμαστε την κοινωνία. «Θα ζητήσουμε δύο χρόνια προσαρμογή στον νόμο» κατέληξε ο κ. Αγγελίδης .

Τελικά το δημοτικό συμβούλιο Σερρών αποφάσισε ομόφωνα η πρόταση, την οποία θα καταθέσει ο δήμαρχος στην τριμελή επιτροπή να είναι η παράταση δύο χρόνων προσαρμογής για την εφαρμογή του νόμου για την  δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή των Νηπίων.

Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com

 

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή / αναδημοσίευση (ολική ή μερική )του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , www.e-simeirini.com (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο ) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93.  Η αναπαραγωγή / αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα,  φωτογραφίες και βίντεο ) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.