ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑμεΑ

Εορτάστηκε  και στις Σέρρες όπως και σε όλον τον Πλανήτη προωθώντας την κατανόηση σε θέματα  αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία

 Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία τιμήθηκε με «Φωτεινές μέρες»,  Μουσική Διαμαρτυρία, Βιωματική Παραολυμπιακή Ημέρα

Η Παγκόσμια  Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου. Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με  Αναπηρία θεσπίστηκε και τηρείται παγκόσμια από τα Ηνωμένα έθνη το 1992.

Η Παγκόσμια  Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου. Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με  Αναπηρία θεσπίστηκε και τηρείται παγκόσμια από τα Ηνωμένα έθνη το 1992. Εορτάζεται  σε όλον τον Πλανήτη προωθώντας την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Επιδιώκει  την αύξηση του βαθμού ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.

Φωτεινές μέρες από το δήμο Σερρών

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες, ο Δήμος Σερρών και η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας, σε συνεργασία με πολλούς φορείς του τόπου μας, διοργανώνει κάθε χρόνο από το 2011 τις «Φωτεινές Μέρες.  Πρόκειται για ένα δεκαήμερο (από τις 27 Νοεμβρίου και τις 9 Δεκεμβρίου 2019), αφιερωμένο στα άτομα με αναπηρία, που τα συναντούμε καθημερινά και ζούμε μαζί τους. Πέρα απ’ το να δώσει σ’ αυτά τα άτομα τη δυνατότητα να εκφράσουν δημόσια τα έργα, το συναισθηματισμό και τη φαντασία τους, στόχος της δράσης είναι να διδάξει ότι η διαφορετικότητα δεν είναι κάτι ξένο, κάτι αλλότριο, αλλά μέρος της ζωής μας.

 Την Δευτέρα ,2 Δεκεμβρίου 2019 , στο πλαίσιο των «Φωτεινών Ημερών»  πραγματοποιήθηκε εκδήλωση ,σε συνδιοργάνωση του δήμου Σερρών και του Σύλλογου Γονέων και Φίλων Παιδιών – Ατόμων με Αναπηρία Ν. Σερρών και του Συλλόγου Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία ΣΟΦΨΥ Ν. Σερρών στην κεντρική σκηνή στα «Αστέρια» του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών όπου έγινε παρουσίαση σχολικών μονάδων και δράσεων Συλλόγων ΑΜΕΑ, και βραβεύσεις  αθλητών-μαθητών  ΑΜΕΑ ,που διακρίθηκαν. Ακολούθησε ομιλία με Θέμα: Ο Αγώνας Ζωής των Οικογενειών ΑΜΕΑ.Ομιλήτρια  ήταν η κ. Ροδόπη Νικολάρα, Παιδοψυχίατρος Διευθύντρια του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Σερρών,

Μουσική παρέμβαση –διαμαρτυρία

Με ένα πανό που έγραφε «Ούτε στον Καιάδα ούτε στο Τσίρκο» και με μουσική θέλησαν να στείλουν το μήνυμα τους τα μέλη του Συλλόγου Κινητικά Ανάπηρων Ν. Σερρών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ. Το πρωί της Τρίτης  3  Δεκεμβρίου 2018, συγκεντρώθηκαν μέλη του Συλλόγου και υπό τους ήχους μουσικής διένεμαν έντυπο ενημερωτικό υλικό με τα αιτήματα τους στους διερχόμενους.

Όπως τονίζουν « Οι «καιάδες» και τα «τσίρκο» δεν είναι μονόδρομος! Καλούμε τους κινητικά αναπήρους και τους συγγενείς-φίλους τους να συσπειρωθούν πλάι μας και να παλέψουμε από κοινού για την ανατροπή των αντί-αναπηρικών πολιτικών! Τους καλούμε να πρωτοστατήσουμε ώστε το αναπηρικό κίνημα από κοινού με τον υπόλοιπο λαό να προσανατολιστεί στη διεκδίκηση της κάλυψης των σύγχρονων αναγκών μας!» .

Αναφορικά με τις διεκδικήσεις τους, σημειώνουν:Διεκδικούμε:Άμεση χορήγηση των νέων πρωτοποριακών φαρμάκων σε όλους τους ασθενείς, Ουσιαστικά μέτρα πρόληψης της αναπηρίας, Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να ενταχθούν αξιοπρεπώς και ομαλά στη γενική εκπαίδευση όλα τα παιδιά-ΑμεΑ, εφόσον το επιτρέπουν η σύγχρονη επιστήμη και η τεχνολογία. Για όλα τα υπόλοιπα παιδιά-ΑμεΑ διεκδικούμε υψηλού επιπέδου, δημόσια και δωρεάν Ειδική Αγωγή, Προσλήψεις όλων των ικανών προς εργασία ΑμεΑ και των μελών Ο.ΑμεΑ με ευθύνη του Κράτους, Κατάργηση της λειτουργικότητας του αναπήρου – Κατάργηση του σφαγείου τωνΚΕΠΑ και του απαράδεκτου κανονισμού πιστοποίησης βαθμού αναπηρίας, Οι οποιεσδήποτε παροχές δίνονται από το κράτος να στοχεύουν στην εξάλειψη των ιδιαίτερων δυσκολιών που γεννά η κάθε αναπηρία στην ισότιμη ένταξη των ΑμεΑ σε κάθε κοινωνική δραστηριότητα, Καμία μείωση σε αναπηρικές συντάξεις και επιδόματα, Να μην πληρώνουμε για τις απαραίτητες φυσικοθεραπείες-εξετάσεις- φάρμακα-τα απαραίτητα είδη αναπηρίας-ιατρικά είδη.

Βιωματική Παραολυμπιακή Ημέρα και μαθητική συνάντηση καλαθοσφαίρισης σε αναπηρικό αμαξίδιο

Ένας διαφορετικός αθλητικός αγώνας διεξήχθη την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019 στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο. Σερρών (ΔΑΚ Σερρών) , μεταξύ των μαθητών του 3ου και 4ου ΓΕΛ Σερρών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Στόχος αυτής της εξαιρετικής πρωτοβουλίας, ήταν η εξοικείωση των μαθητών με τις έννοιες “αναπηρία” και «διαφορετικότητα» και η εστίαση της προσοχής τους στα δικαιώματα και στις εξαιρετικές δυνατότητες κάθε ατόμου με αναπηρία.

Ενώ το πρωί της Τρίτης 3 Δεκεμβρίου 2019, στο Κλειστό Γυμναστήριο του ΤΕΦΑΑ Σερρών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, το 4ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας και το Εργαστήριο Προσαρμοσμένης Φυσικής Αγωγής του ΤΕΦΑΑ Σερρών με την διευθύντριά του  κ. Χριστίνα Ευαγγελινού, Καθηγήτρια ΑΠΘ, διοργάνωσαν  «Βιωματική Παραολυμπιακή Ημέρα» για μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών Σχολείων, όπου  περιλάμβανε ένα σύνολο αθλητικών δραστηριοτήτων σχετικών με τα Παραολυπιακά Αθλήματα. Σκοπός της «Βιωματικής Παραολυμπιακής Ημέρας» ήταν  η ενημέρωση των μαθητών και μαθητριών και η ευαισθητοποίηση τους, ώστε να υιοθετήσουν υγιείς στάσεις και συμπεριφορές απέναντι στην αναπηρία και τις ατομικές διαφορές.

Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93.  Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.