ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΕΒΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κατά την διάρκεια της πρώτη συνεδρίαση της νέας χρονιάς του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου

Παρουσίαση μελέτης για το επιχειρηματικό περιβάλλον στο νομό Σερρών σε σχέση με γείτονες χώρες

Μελέτη που εκπόνησε η ΑΝΕΣΕΡ για λογαριασμό  του Επιμελητηρίου Σερρών , όπου αναδεικνύεται η φθίνουσα οικονομική κατάσταση του νομού Σερρών 

Η πρώτη συνεδρίαση, για την νέα χρονιά,  του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Σερρών, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης , 29 Ιανουαρίου 2020 ,μετά την πανηγυρική εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας του Επιμελητηρίου .

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου παρουσιάστηκε η μελέτη για το επιχειρηματικό περιβάλλον στο Νομό Σερρών σε σχέση με γείτονες χώρες που εκπόνησε  η ΑΝΕΣΕΡ για λογαριασμό του Επιμελητηρίου.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Χρήστος Μέγκλας,  ανέφερε ότι στη μελέτη συμπεριλαμβάνεται  και το έτος  2017 και αναδεικνύεται  η σταθερή  φθίνουσα οικονομική κατάσταση του Νομού Σερρών απόρροια της πολύχρονης επενδυτικής άπνοιας   

«Αντίθετα από την άλλη πλευρά βλέπουμε ότι η γείτονα χώρα, Βουλγαρία παρουσιάζει άνοδο των οικονομικών της δεικτών διότι έγιναν οι κατάλληλες κινήσεις μέσω των φοροαπαλλαγών,  με την φορολόγηση να  είναι 10%  και 5% στα μερίσματα,χαμηλότερο κόστος παραγωγής( χαμηλούς μισθούς), ενώ παράλληλα  υπάρχει επιστροφή ΦΠΑ και  δεν υπάρχουν έκτακτες εισφορές. Υπάρχουν γενικώς πολλά κίνητρα, παροχή φθηνότερου φυσικού αερίου σε σχέση με το Ελληνικό το οποίο εμείς στις Σέρρες δεν έχουμε»,σημείωσε ο κ. Μέγκλας .

Ο κ. Μέγκλας δήλωσε ότι τα στοιχεία της μελέτης  που αποτυπώνουν  το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον θα παρουσιαστούν στους βουλευτές του Νομού,αφού πρώτα γίνει η κατάλληλη επεξεργασία των στοιχείων, υπογραμμίζοντας ότι η μελέτη  καταδεικνύει ότι είναι πολύχρονη η φθίνουσα πορεία του νομού Σερρών  και αυτό  επιβάλλει  να γίνουν άμεσα διορθωτικές κινήσεις είτε με την δημιουργία του επιχειρηματικού κέντρου είτε με την παροχή φυσικού αερίου.«Δεν γίνεται να  καταθέτουμε αναπτυξιακές  προτάσεις και  αιτήματα και η πολιτεία  να κωφεύει. Πρέπει  να ανταποκρίνεται άμεσα» συμπλήρωσε.

Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητήριο, Βασίλης Καλαίτζίδης,  ζήτησε από τον πρόεδρο κ. Χρήστο Μέκγλα να ενημερώσει το Σώμα για τις συναντήσεις που είχε το προηγούμενο διάστημα στην Αθήνα, μάλιστα μετά την συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΔΡΟΜΈΑΣ ΑΕΒΕ, Αθανασίου Παπαπαναγιώτου , όπου παρουσίασε τα προβλήματα των επιχειρήσεων στις Σέρρες και δη  της ΒΙΠΕ.

 Επίσης συζητήθηκε το θέμα της μεγάλης καθυστέρησης σύνδεσης με το φυσικό αέριο, με τον κ. Μέγκλα να καυτηριάζει τους αργούς ρυθμούς σύνδεσης  του. «Δίνουν βαρύτητα στις συνδέσεις των μεγάλων πόλεων.Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, οι διαγωνισμοί   είναι μικροί και υπάρχει κίνδυνος να χαθούν τα χρήματα που πρόκειται να δοθούν από την Περιφέρεια για να γίνει σύνδεση άλλων 70 χιλιομέτρων στο υπάρχον δίκτυο. Το ΕΣΠΑ τελειώνει και υπάρχει κίνδυνος να χαθούν αυτά τα χρήματα. Δεν πρέπει να κυλά ο χρόνος άσκοπα» σημείωσε  ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου και τόνισε ότι θα ξανά αντιδράσουν για το θέμα .« Πρέπει να παίρνουμε θέσεις και να διαμαρτυρόμαστε» κατέληξε ο κ. Μέγκλας.

Δήμητρα Mετόκη metoki63@hotmail.com

 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93.  Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.