ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΤΑΡΙΑ ΤΗΣ ΑΑΔΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΑΪΟΥ 2018

Στις 6 το απόγευμα θα αναδειχθούν οι 1.000 τυχεροί που θα λάβουν από 1.000 ευρώ έκαστος

 

Σήμερα, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί  η νέα φορολοταρία από την ΑΑΔΕ

 

Η κλήρωση αφορά ηλεκτρονικές συναλλαγές που έγιναν από

τους φορολογούμενους τον Μάιο στο aade.gr

 

Σήμερα, Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2018 η ΑΑΔΕ θα πραγματοποιήσει την φορολοταρία για ηλεκτρονικές συναλλαγές που έγιναν από τους φορολογούμενους τον Μάιο στο aade.gr
Συγκεκριμένα, η φορολοταρία αποδείξεων της ΑΑΔΕ θα αναδείξει την παραπάνω ημέρα, στις 6 το απόγευμα τους 1.000 τυχερούς που θα λάβουν από 1.000 ευρώ έκαστος στο aade.gr. Οι λαχνοί που έχουν συγκεντρώσει οι φορολογούμενοι θα αναρτηθούν στο TAXISnet την ίδια ημέρα.
Το πλήθος των λαχνών προσδιορίζεται κλιμακωτά, με βάση το άθροισμα των ποσών που αντιστοιχούν στο σύνολο των συναλλαγών του μήνα στον οποίο αφορά η κλήρωση, ως εξής:
-Για συνολικό άθροισμα μέχρι 100 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε 1 ευρώ.
-Για τα επόμενα 400 ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από 101 ευρώ μέχρι 500 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε 2 ευρώ.
-Για τα επόμενα 500 ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από 501 ευρώ μέχρι 1000 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε 3 ευρώ.
-Για το υπερβάλλον ποσό, ήτοι συνολικό άθροισμα πάνω από 1 .001 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε 4 ευρώ.
Όπου απαιτείται στρογγυλοποίηση, αυτή γίνεται στον πλησιέστερο μεγαλύτερο ακέραιο.

———————–

ΟΙ ΛΑΜΠΕΣ LED, ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΗΘΙΚΟ . ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΤΡΩΝΗΣ

 

4  ΦΩΤΟ ΚΟΤΡΟΝΗΣ  

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Άρθρο-Παρέμβαση σχετικά με την αντικατάσταση των λαμπτήρων

 

Οι λάμπες LED, το νόμιμο και το ηθικό

 

Γράφει ο Παναγιώτης Κοτρώνης, Πρώην δημοτικός σύμβουλος

 

Ψηφίστηκε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Σερρών με οριακή πλειοψηφία η λήψη δανείου 2.943.000 ευρώ για την αντικατάσταση των λαμπτήρων παλιάς τεχνολογίας με λάμπες LED.

Τα ερωτήματα που τίθενται, κατά την άποψή μου είναι δύο:

Πρώτο ερώτημα, αν η απόφαση είναι νόμιμη: Όποιος παρακολούθησε τη συνεδρίαση του δ.σ. πείστηκε, ότι πρόκειται για μια παράνομη διαδικασία αφού η αρχική απόφαση του δ.σ. αφορούσε δάνειο 3.123.000 ευρώ και απαιτούσε αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 του σώματος για να εγκριθεί ( άρθρο 176 παράγραφος 4 του Ν.3463/2006), κάτι που πολύ εύστοχα παρατήρησε στην τοποθέτησή του ο πρώην αντιδήμαρχος κ.Στεργίου. Για να ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο, προχώρησαν σε δεύτερη πιο καραμπινάτη παρανομία (ακριβώς όπως οι έλληνες διαιτητές, που διορθώνουν ένα λάθος με ένα δεύτερο λάθος). Και ποια ήταν αυτή; Άλλαξαν το ποσό του δανείου μειώνοντάς το κάτω από τα 3 εκατομμύρια για να περάσει με απλή πλειοψηφία, μόνο που αυτή η αλλαγή έγινε από την Οικονομική Επιτροπή, όργανο κατώτερο του δημοτικού συμβουλίου, άρα παράνομο.

Δεύτερο ερώτημα, αν η απόφαση είναι ηθική: Πιο ανήθικη δεν γίνεται, γιατί δεν μπορεί μία δημοτική αρχή που μπήκε στο τελευταίο έτος της θητείας της να δεσμεύει τους επόμενους δημάρχους για μία 10ετία, με ένα υπέρογκο δάνειο. Βέβαια ο δήμαρχος διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους, ότι οι δημότες δεν θα επιβαρυνθούν ούτε με ένα ευρώ. Το πόσο αξιόπιστος είναι, προκύπτει από αντίστοιχες διαβεβαιώσεις για την τιμή του νερού που δεν θα αυξάνονταν, και τελικά οι κάτοικοι των χωριών το πληρώνουν χρυσάφι.

Υπάρχουν όμως και άλλα προβλήματα όπως επώνυμα έχει καταγγείλει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών (άραγε θα τους μηνύσει και αυτούς ο κ.Δήμαρχος ή θα περιοριστεί στη Σερραϊκή Εταιρεία, όπως σαφέστατα υπονόησε στο δημοτικό συμβούλιο;).

Ποια είναι αυτά τα προβλήματα; Πολλά, σας παραθέτω μερικά:

–Βαφτίζουν τις δημοπρατήσεις έργων (όπως είναι ουσιαστικά η αντικατάσταση των λαμπτήρων σύμφωνα με το ν.4412/2016), ως δημοπρατήσεις προμηθειών, με αποτέλεσμα εκπτώσεις που στην πρώτη περίπτωση φτάνουν στο 60%, στη δεύτερη να πέφτουν δραματικά και να περιορίζονται στο 10% περίπου.

–Θεσπίζουν υπερβολικές απαιτήσεις στις συμβάσεις προμηθειών, δηλαδή ουσιαστικά καταργούν τον ανταγωνισμό και τις καθιστούν φωτογραφικές.

Είναι αναγκαίες αυτές οι υπερβολικές απαιτήσεις; Όχι βέβαια

Επιλέγοντας αυτή τη μέθοδο δημοπράτησης η δημοτική αρχή ουσιαστικά απαγορεύει στις τοπικές επιχειρήσεις να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό.

Και όχι μόνο αυτό, τις απειλούν και με μηνύσεις. Και ρωτάω εγώ κ.Δήμαρχε. Αν αυτή η σερραϊκή επιχείρηση βάλει λουκέτο, ποιος θα δώσει δουλειά στους 76 εργαζόμενους που απασχολεί; Έτσι στηρίζουμε τις τοπικές επιχειρήσεις; Τα λόγια μεγάλα, στην πράξη όμως φαίνεται η διαφορά.

Υπάρχουν και άλλα που πρέπει να απαντηθούν; Βεβαίως και υπάρχουν, όπως:

–Γιατί ο δήμος Αθηναίων, δεν επέλεξε τον ίδιο τρόπο δημοπράτησης με μας; Και μιλάμε για τον πρώτο δήμο της χώρας που θα αντικαταστήσει περίπου 50.000 λαμπτήρες. Ο δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε, ότι η αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού που θα πραγματοποιηθεί με βάση το θεσμικό πλαίσιο των Συμβάσεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), προσφέρει πολλαπλά οφέλη στους κατοίκους, είναι σύμφωνο με τα διεθνή περιβαλλοντικά πρότυπα και ταυτόχρονα είναι και αισθητά πιο οικονομικό. Αδυνατώ να πιστέψω, ότι είμαστε πιο ικανοί ή πιο έξυπνοι από τον κ.Καμίνη. Άρα, τι συμβαίνει; Τα συμπεράσματα δικά σας, Σερραίοι δημότες.

Ελπίζω να υποβληθεί αίτηση ακύρωσης από κάποια δημοτική παράταξη, ώστε να ακυρωθεί η απόφαση αυτή από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και να γλυτώσει ο δήμος από ένα υπέρογκο, αλλά και περιττό δάνειο.