ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΟ ΣΚΟΥΤΑΡΙ

Γκρίνια, αλλά και…συναίνεση για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών-Δόθηκαν εξηγήσεις για τη μη έγκαιρη ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων για τα υπό συζήτηση θέματα

Σημαντικές αποφάσεις έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών στη συνεδρίαση στο Σκούταρι

Στο Σκούταρι Σερρών πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σερρών, την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020, στο πρώην δημαρχιακό μέγαρο Σκουτάρεως. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε υπό την σκιά της μη  παραλαβής εγκαίρως των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης και των εισηγήσεων, με αρκετούς δημοτικούς συμβούλους να μην παρευρίσκονται στην συνεδρίαση ως αντίδραση και ζητώντας να μην πραγματοποιηθεί.

Ήταν η πρώτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε ποτέ εκτός της έδρας του Δήμου Σερρών μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Σερρών να φιλοξενούνται στην έδρες των πρώην Καποδιστριακών Δήμων,ώστε αφενός οι δημοτικοί σύμβουλοι να αποκτούν πληρέστερη γνώση των τοπικών θεμάτων της περιφέρειας του Δήμου, αλλά και οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων να έχουν τη δυνατότητα να θέτουν ερωτήματα και προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο πρόεδρος του  Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών, Βασίλης Κατιρτζόγλου, στην έναρξη της συνεδρίασης ανέφερε ότι λόγω αδυναμίας παράδοσης σε ορισμένους Δημοτικούς  Συμβούλους της υπ’ αριθμ. 11 πρόσκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου, λόγω τεχνικού προβλήματος που δεν αφορούσε σε υπαιτιότητα των Δημοτικών Υπηρεσιών σύμφωνα με το αρ πρωτ. 21056/29-07-2020 έγγραφο του Αυτοτελούς Τμήματος Μηχανογράφησης, Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών. «Το συγκεκριμένο πρόβλημα έγκειται», δήλωσε, «στο γεγονός ότι εμφανίστηκε δυσλειτουργία στα e-mail ορισμένων Δημοτικών  Συμβούλων, με αποτέλεσμα η πρόσκληση να σταλεί μεν έγκαιρα και εμπρόθεσμα, όμως όπως ενημερωθήκαμε εκ των υστέρων να μην παραληφθεί έγκαιρα από ορισμένους Δημοτικούς  Συμβούλους λόγω του ανακύψαντος αιφνιδίως τεχνικού προβλήματος».

Ο κ. Κατιρτζόγλου ζήτησε από το Σώμα να δεχθεί να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση, διότι όλα τα θέματα έχουν επείγοντα χαρακτήρα και τυχόν αναβολή λήψης αποφάσεων, λόγω και του θέρους, θα δυσχεράνει ουσιαστικά και θα επιφέρει σοβαρά εμπόδια στη λειτουργία του Δήμου.

Η δημοτική σύμβουλος, Βαρβάρα Μητλιάγκα, εκπροσωπώντας την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι θεωρούν πιο ουσιαστικό να πραγματοποιηθεί το δημοτικό συμβούλιο και ότι δέχονται το κατεπείγον των θεμάτων, ζητώντας να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην αποστολή των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και των εισηγήσεων  και προτείνοντας να δημιουργηθεί ένας χώρος ηλεκτρονικός όπου θα αναρτούνται τα θέματα και οι εισηγήσεις και οι δημοτικοί σύμβουλοι με την χρήση κωδικών να ενημερώνονται.

Ο επικεφαλής  της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Θεόδωρος Αραμπατζής,δήλωσε ότι πρωτίστως την ευθύνη φέρει ο δήμος, ότι ταλαιπωρήθηκε το Σώμα και ότι καλά πράξανε οι συνάδελφοί του και δεν παρευρίσκονται στην συνεδρίαση. Πρότεινε την αναβολή της συνεδρίασης και ζήτησε να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας από τον covid 19  κατά τις συνεδριάσεις. 

Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Στέφανος Φωτιάδης, ανέφερε ότι το θέμα προέκυψε και έτσι ελπίζει να λυθεί το πρόβλημα, σημειώνοντας ότι η παράταξή του πείστηκε ότι δεν υπήρχε δόλος, αλλά ότι ζητούν ως παράταξη να είναι η τελευταία φορά που συνέβη και έθεσε ξανά το θέμα της διάθεσης γραφείου στην αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι αν υπήρχε δεν θα δημιουργούνταν το πρόβλημα καθώς οι επικεφαλής θα είχαν ενημερωθεί. Καταλήγοντας δήλωσε, «Όπου βλέπουμε δόλο θα είμαστε αυστηροί .Η λύση είναι το γραφείο της αντιπολίτευσης» .

Η Δέσποινα Ιλανίδου δήλωσε ότι είναι αδιανόητο το θέμα που δημιουργήθηκε και ότι το μεγαλοποιούν μερικοί συνάδελφοι. «Θεωρώ ντροπή να το μεγαλοποιούμε, οφείλουμε να συνεργαστούμε» σημείωσε.

Η Παρθένα Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι στην προκειμένη περίπτωση και μετά την ενημέρωση του προέδρου πρέπει να γίνει η συνεδρίαση, αλλά επισήμανε ότι  η αποστολή των θεμάτων πρέπει να  γίνεται εγκαίρως,όπως επανειλημμένα το έχει επισημάνει.                                                           Τόσο ο δήμαρχος Σερρών,Αλέξανδρος Χρυσάφης,όσο και ο πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου δεσμεύτηκαν ότι θα γίνεται η αποστολή των θεμάτων εγκαίρως, τέσσερις μέρες πριν την συνεδρίαση και τρεις μέρες πιο νωρίς οι εισηγήσεις. Ο κ. Χρυσάφης  δήλωσε ότι σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο θα δημιουργηθεί μια φόρμα, μέσω της οποίας θα ενημερώνονται οι δημοτικοί σύμβουλοι για τα θέματα,τις εισηγήσεις αλλά και τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου,το οποίο δέχθηκε ευχάριστα το Σώμα .

Ο κ. Κατιρτζόγλου ανάγνωσε  επιστολή της Αριάδνης Παπαφωτίου,η οποία στην επιστολή διαμαρτύρεται για την έλλειψη αποστολής των θεμάτων και ζητώντας την αναβολή της συνεδρίασης. Ο κ. Κατιρτζόγλου ανέφερε ότι είχε επικοινωνήσει με την κ. Παπαφωτίου το Σάββατο 25 Ιουλίου, στέλνοντάς της τα θέματα και μάλιστα πήρε και ευχαριστήριο μήνυμα για την αποστολή από την κ. Παπαφωτίου,το οποίο κατέθεσε στα πρακτικά.

Αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η συνεδρίαση να πραγματοποιηθεί.Ο Θεόδωρος Αραμπατζής εκφράζοντας την δυσαρέσκειά του αποχώρησε από την συνεδρίαση .

Το Σώμα συζήτησε σημαντικά θέματα και πάρθηκαν αποφάσεις για τα 28 θέματα της ημερήσιας διάταξης. Μεταξύ αυτών η παραχώρηση οικοπέδου για την ανέγερση νέου Πυροσβεστικού Σταθμού στην πόλη των Σερρών, έργο που έχει εξαγγελθεί ήδη από τον Υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή και έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, που μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής ο σημερινός σταθμός τη Πυροσβεστικής θα περιέλθει στο Δήμο Σερρών , η έκδοση κανονιστικής απόφασης για την χριστουγεννιάτικη αγορά « Πολιτεία των Ευχών», η  απόφαση της αδελφοποίησης με την Ρουμανική πόλη Pantelimon, η έγκριση  για το έργο Βελτίωση της οδικής ασφάλεια στην πόλη των Σερρών (ασφαλτοστρώσεων)  προϋπολογισμού 1.050.000 ευρώ από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του  Υπουργείου Υποδομών και η  απόφαση για την μελέτη στατικής επάρκειας της γέφυρας του Τσέλιου, μετά από τις ζημίες που υπέστη από τις πρόσφατες πλημμύρες.

Κανονιστική απόφαση για την Πολιτεία των Ευχών

Αναφορικά με την έκδοση κανονιστικής απόφασης για την χριστουγεννιάτικη αγορά «Πολιτεία των Ευχών» ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, ανέφερε ότι μετά από μια μεγάλη προσπάθεια  και την συμμετοχή μεγάλου αριθμού των μελών που συμμετείχαν στην διαβούλευση, κατάφεραν μέσα σε διάστημα δέκα ημερών να περάσει η  νέα κανονιστική για την Πολιτεία των Ευχών και ότι με την απόφαση αυτή η δημοτική αρχή υλοποιεί τη δέσμευσή της  να μετατρέψει όλη την πόλη και ιδίως το κέντρο της (οδός Κ. Καραμανλή, πλατεία ΙΚΑ, πλατεία Εμπορίου) σε μια Χριστουγεννιάτικη πολιτεία, ευελπιστώντας να φέρει επισκέπτες στην πόλη μας και να την καταστήσει το επίκεντρο των Χριστουγέννων. Ο κ. Χρυσάφης παρουσίασε την χωροθέτηση της «Πολιτείας των Ευχών», που θα εκτείνεται από την Δορυλαίου, τον πεζόδρομο Κωνσταντίνου Καραμανλή, πλατεία Ελευθερίας, πλατεία Εμπορίου αλλά και πλατεία ΙΚΑ. Στους χώρους αυτούς θα αναπτυχθούν 36 οικίσκοι, παγοδρόμιο, καρουζέλ και Λούνα Παρκ .

Οι δημοτικοί σύμβουλοι που πήραν το λόγο ,επισήμαναν ότι πρέπει να δοθεί περισσότερο βάρος στο ψυχαγωγικό χαρακτήρα και όχι στο εμπορικό. Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία καθώς η Παρθένα Χαραλαμπίδου ψήφισε λευκό. Σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα συσταθεί η οργανωτική επιτροπή της Πολιτείας των Ευχών».

Αγροτική οδοποιία-ξενώνας Χρυσοπηγής- Αποκατάσταση ζημιών

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης έγιναν ερωτήσεις από τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης για την αγροτική οδοποιία στο δήμο Σερρών, την αποκατάσταση των ζημιών στην Κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων μετά της πρόσφατες πλημμύρες αλλά και τον ξενώνα της Χρυσοποιγής .

Αναφορικά με την αγροτική οδοποιία ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Τουρτούρας, απάντησε ότι γίνονται  παρεμβάσεις στους αγροτικούς δρόμους και θα συνεχίσουν να γίνονται. Ο δήμαρχος Σερρών, ανέφερε ότι δεν υπήρξε από την προηγούμενη δημοτική αρχή ένταξη σε πρόγραμμα για την αγροτική οδοποιία και δεν υπήρχαν υποδομές, σημειώνοντας ότι μέσω του προγράμματος Leader, υπήρχε μια ένταξη ύψους 19 χιλιάδων ευρώ, ενώ άλλοι δήμοι του νομού είχαν εντάξει έργα ύψους 450 χιλιάδων ευρώ. Δήλωσε ότι πέρα των παρεμβάσεων που γίνονται, ετοιμάζουν να εντάξουν έργα για την αγροτική οδοποιία στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Για τον ξενώνα της Χρυσοπηγής τόνισε ότι υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο που δεν επιτρέπει την αδειοδότηση, αλλά ότι καταβάλουν προσπάθειες για να λυθεί και είναι σε εξέλιξη το θέμα. Για την κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων ο κ. Χρυσάφης τόνισε ότι ανεξάρτητα από τις αρμοδιότητες, το γεγονός είναι ότι είναι αθωράκιστη και ότι δεν αξιοποιήθηκε η Περιφέρεια και ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας που είναι σύμμαχος. Ευχήθηκε η πόλη να μην ξαναζήσει τέτοιες καταστάσεις σημειώνοντας ότι υπάρχει συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας  και το Υπουργείο Υποδομών.Ο αντιδήμαρχος Έργων Γεώργιος Νυχτοπάτης, δήλωσε ότι οι ζημιές είναι μεγάλες στην Κοιλάδα, ότι προχωράνε στον καθαρισμό της και μέχρι τον Σεπτέμβριο θα απομακρυνθούν όλοι οι κορμοί.

Επισημαίνεται ότι η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε παρουσία των προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων της περιοχής. Από την συνεδρίαση απουσίαζαν οι δημοτικοί σύμβουλοι  Γιάννης Γάτσιος , Κωνσταντίνος Δινάκης, Γιάννης Χατζηδημητρίου, Αντώνης Γεωργούλας, Παύλος Φαρμάκης, Αριάδνη Παπαφωτίου Αθανάσιος Γάτσιος, Σταλαχτή Ηλιοπούλου, Βασίλης Παπαβασιλείου, Ηλίας Γκότσης , Παντελής Χράπας και Γεώργιος Δούκας .

Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com

 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93.  Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.