«ΣΕΡΛΟΚ ΧΟΛΜΣ» ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΔΗΠΕΘΕ ΣΕΡΡΩΝ – ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΑΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Ένα πρωτότυπο έργο ειδικά γραμμένο για παιδιά, το οποίο πραγματεύεται το σύγχρονο θέμα της σωστής διατροφής, της υγιεινής τροφής, των αγνών υλικών και της προστασίας του περιβάλλοντος

 

«Σέρλοκ Χολμς: ο φύλακας των αρχαίων σπόρων», το έργο στην Παιδική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών

 

Ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, Δημήτρης Τσαλίκογλου και οι συντελεστές της παράστασης, χθες το πρωί (Δευτέρα  6 Νοεμβρίου 20127), παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου και αναφέρθηκαν στο έργο

 

«Σέρλοκ Χολμς: ο φύλακας των αρχαίων σπόρων», το έργο της φετινής περιόδου για την Παιδική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, εμπνευσμένο από τον αριστουργηματικό ήρωα του Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ, σε κείμενο του Μιχάλη Κοβανίδη. Ένα πρωτότυπο έργο ειδικά γραμμένο για παιδιά, το οποίο πραγματεύεται το σύγχρονο θέμα της σωστής διατροφής, της υγιεινής τροφής, των αγνών υλικών και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών επιχειρεί να δημιουργήσει φέτος μια πρωτότυπη παράσταση, με ένα σύγχρονο θέμα, χρησιμοποιώντας την ατμόσφαιρα του αστυνομικού και του μυστηρίου με σκοπό να μαγέψει τα παιδιά, να κινητοποιήσει τη φαντασία και τη δημιουργική τους σκέψη, αλλά και να ανοίξει έναν ουσιαστικό διάλογο μέσα στην μαθητική κοινότητα πάνω στο θέμα της υγιεινής διατροφής και των επιπτώσεων της πρόχειρης τροφής στην υγεία των ανθρώπων, που τόσο απασχολεί την σύγχρονη κοινωνία.

Μαύρο θέατρο, τεχνικά εφέ, πρωτότυπα σκηνικά, γρήγοροι διάλογοι με πολύ χιούμορ χρησιμοποιούνται στην παράστασή, με σκοπό μέσω της σκηνικής μαγείας και των σύγχρονων διαλόγων, ώστε να καλυφθεί  όσο γίνεται μεγαλύτερο ηλικιακό φάσμα. Κάθε ηλικία σε αυτήν την παράσταση θα ανακαλύψει το δικό της ενδιαφέρον. Η μαγεία θα ξεκινήσει από την είσοδο του πρώτου ορόφου, όπου τα παιδιά πριν μπουν στην αίθουσα, θα έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν πληροφορίες για τον Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ και τον ήρωα του Σέρλοκ, θα φωτογραφηθούν με την φιγούρα του Σέρλοκ και θα περάσουν μέσα από μια προσομοίωση αγγλικού δρόμου, με σκοπό να μπουν στο κλίμα και το ύφος του έργου που θα παρακολουθήσουν.

Ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, Δημήτρης Τσαλίκογλου και οι συντελεστές της παράστασης ,χθες το πρωί (Δευτέρα  6 Νοεμβρίου 20127), παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου και αναφέρθηκαν στο έργο.

«Πρόταση της Καλλιόπης Ευαγγελίδου ήταν το έργο Σέρλοκ Χόλμς, και η διοίκηση αποφάσισε να επιλέξει αυτό το έργο. θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές του έργου. Ο προϋπολογισμός της παράστασης είναι όπως πέρσι (περίπου 60.000ευρώ) μειωμένος κατά 10%.Τ α μηνύματα  που παίρνουμε είναι πάρα πολύ καλά. Η ανταπόκριση από τις σχολικέ ς μονάδες είναι πάρα πολύ καλή,  νομίζω ότι θα περάσουμε αυτό που προσδοκούσαμε. Το καλλιτεχνικό προϊόν που προσφέρει το ΔΗΠΕΘΕ φέτος, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από κανένα άλλο θέατρο» δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, Δημήτρης Τσαλίκογλου.

«Ευχαριστούμε πολύ τα ΜΜΕ Σερρών για την στήριξη και την συνεργασία τους ως Χορηγοί επικοινωνίας στο πρόγραμμα μας για την σαιζόν 2017-2018, τους Χορηγούς του Έντυπου υλικού μας: την Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών και την Βιομηχανία Γάλακτος Κρι-Κρί, και φυσικά τους χορηγούς της παιδικής μας παράστασης: την εταιρία Αρτοποιία Ζαχαροπλαστική Γατίδη, το Αρτοποιείο Βλαχόπουλος, το Ζαχαροπλαστείο ΕΥΑ ΜΑΡΙ και την αντιπροσωπεία μπισκότων Μπαράτ που με χαρά δέχθηκαν να μοιράζουν μετά το τέλος της παράστασης στους μικρούς μας φίλους κεράσματα ενισχύοντας έτσι την προτροπή μας στην μαθητική κοινότητα πάνω στο θέμα της υγιεινής διατροφής», κατέληξε ο κ. Τσαλίκογλου.

Η Καλλιόπη Ευαγγελίδου που είναι η σκηνοθέτης του έργου, δήλωσε «Ήταν μια πρωτότυπη ιδέα που σκεφτήκαμε τον Ιούνιο αναζητώντας τι μπορούμε να κάνουμε ώστε  να έχουμε την δυνατότητα να δείξουμε κάτι διαφορετικό, κάτι που δεν θα το πάρουμε έτοιμο αλλά θα το φτιάξουμε εμείς με τις δικές μας δυνάμεις. Μοιράστηκα την ιδέα με τον Δημήτρη και μου έδωσε η διοίκηση την έγκριση και μετά επικοινώνησα με τον Μιχάλη Κοβανιδη και του είπα ότι θέλουμε να κάνουμε Σέρλοκ Χόλμς. Νομίζω ότι το αστυνομικό είναι κάτι που αφορά  πάρα πολύ τα παιδιά και καλύπτει παιδιά και μεγαλύτερων ηλικιών που ήταν το ζητούμενο για το θέατρο τα προηγούμενα χρόνια. Θέλαμε να κάνουμε κάτι που θα καλύπτει όλες τι τάξεις του Δημοτικού και αυτό στην εποχή μας δεν είναι εύκολο»

«Επικοινώνησα και με τον Διογένη Δασκάλου, αναζητούσα ένα ύφος σύγχρονο, χιουμοριστικό. Ο Διογένης κατάφερε να δημιουργήσει εξαιρετικές ατμόσφαιρες που έχουν να κάνουν τόσο με το χιούμορ όσο και το αστυνομικό. Θέλω να περνάει μέσα από την δουλειά μας και η ποιότητα η δικιά  μας η εντόπια, το τοπικό στοιχείο», σημείωσε η κ. Ευαγγελίδου.

Αναφερόμενη η κ. Ευαγγελίδου στην σύνδεση μαύρου θεάτρου και κανονικού θεάτρου , σημείωσε ότι είναι μια πρωτότυπη κίνηση και πιστεύει ότι θα αρέσει στο κοινό.

Ο Σέρλοκ Χόλμς, αν και φανταστικός ήρωας, ξεπέρασε σε φήμη τον δημιουργό του και κατάφερε να γίνει θρύλος. Απέκτησε αυτονομία και οντότητα. Ενέπνευσε δεκάδες δημιουργούς μέσα στα χρόνια. Διατηρεί δική του σελίδα στην wikipedia.

Το φανταστικό του σπίτι στο νούμερο 221β της οδού Μπέικερ έγραψε ιστορία και οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί δημιούργησαν σχολή που ακολούθησαν δεκάδες ήρωες αστυνομικών ιστοριών του μέλλοντος. Επιπλέον το 1894 βραβεύτηκε από τη Λεγεώνα της Τιμής, ιπποτικό τάγμα που ίδρυσε ο Ναπολέων Βοναπάρτης το 1802, βραβείο το οποίο απονέμεται από τον πρόεδρο της Γαλλικής δημοκρατίας σε προσωπικότητες διεθνούς φήμης.

Η παράστασή  βρίσκεται υπό την αιγίδα της διεθνούς επιτροπής της Unesco και λόγω του θέματος της είναι κομμάτι των ευρύτερων εκδηλώσεων για το έτος της Ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το έργο

Ο διασημότερος Ντετέκτιβ όλων των εποχών, αφού επισκέφτηκε τις μεγαλύτερες θεατρικές σκηνές του πλανήτη έρχεται στις Σέρρες. Κι όμως είναι αλήθεια, ο Σέρλοκ Χολμς και ο βοηθός του Δρα Τζον Χ. Γουάτσον, από την σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών, θα προσπαθήσουν με την βοήθεια του κοινού να λύσουν τον γρίφο της κλοπής των αρχαίων σπόρων και να προβάλλουν τις αξίες της υγιεινής διατροφής, των αγνών υλικών και της προστασίας του περιβάλλοντος. Μια παράσταση γεμάτη μαγεία, εντυπωσιακές μουσικές, πρωτότυπες σκηνικές δημιουργίες, μυστήριο, μαύρο θέατρο, διάδραση και φυσικά την ποιότητα που χρόνια τώρα χαρακτηρίζει τις παραστάσεις της Παιδικής  σκηνής του θεάτρου μας.

Συντελεστές  παράστασης
Σκηνοθεσία: Καλλιόπη Ευαγγελίδου. Κείμενο: Μιχάλης Κοβανίδης. Μουσική: Διογένης Δασκάλου. Σκηνογραφία/ Ενδυματολογία: Λιάνα Σπυριδωνίδου. Ζωγραφική εκτέλεση: Δημήτρης Μπραϊκίδης. Μαύρο θέατρο: Κυριάκος Θεοδωρίδης. Κινησιολογία: Αστέριος Πολυχρονίδης. Φωτισμοί: Μιχάλης Κουβόπουλος

Παίζουν οι : Γ. Καρύδας, Α. Πολυχρονίδης, Μ. Κοβανίδης, Α. Χαριτίδου, Σ. Σταυρίδης, Β. Δαλίσκα, Κ. Ευαγγελίδου, Ε. Δαμιανίδου  και ο Ν. Βεργίδης.

Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί την  Παρασκευή 10  Νοεμβρίου 2017, στις  19.15΄, στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου «Αστέρια». Επόμενες παραστάσεις για το κοινό: Σάββατο 11 & Κυριακή 12 Νοεμβρίου  2017. Ώρα έναρξης : 19.15΄. Οργανωμένες πρωινές μαθητικές παραστάσεις καθημερινά από Τρίτη 14  Νοεμβρίου έως Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017. Για πληροφορίες και κλείσιμο οργανωμένων μαθητικών παραστάσεων μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα του θεάτρου 2321054268 & 2321054585 εργάσιμες μέρες και ώρες.

 

Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com

 

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*