ΣΑΡΗ-ΓΚΕΝΤΣΟΥΔΗ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΕΡΡΑΙΩΝ» ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΡΥΣΑΦΗΣ

Μια φρέσκια και ταυτόχρονα δυναμική παρουσία και φωνή στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου 2019 για το Δήμο Σερρών

Ελισάβετ Σαρή-Γκεντσούδη: «Οι νέοι να δώσουν δυναμικό “παρών” και να δείξουν ότι το αύριο τους ανήκει»

Η νεαρή ασκούμενη δικηγόρος θέτει για πρώτη φορά υποψηφιότητα για δημοτική σύμβουλος Σερρών και διεκδικεί την εκλογή της με το συνδυασμό «Συμμαχία Σερραίων» και υποψήφιο δήμαρχο Σερρών τον Αλέξανδρο Χρυσάφη

«Ταράζει» τα νερά με τη φρεσκάδα, την ομορφιά, τα νιάτα της η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Σερρών Ελισάβετ Σαρή-Γκεντσούδη, διεκδικώντας με αξιώσεις την εκλογή της στο δημοτικό συμβούλιο Σερρών. Συμμετέχοντας στο συνδυασμό «Συμμαχία Σερραίων» με υποψήφιο δήμαρχο Σερρών τον Αλέξανδρο Χρυσάφη η νεαρή ασκούμενη δικηγόρος Ελισάβετ Σαρή-Γκεντσούδη έχει εκπλήξει ευχάριστα το εκλογικό σώμα, αφού όλοι όσοι την έχουν γνωρίσει σ΄ αυτόν τον προεκλογικό αγώνα έχουν εντυπωσιαστεί τόσο από τη φυσική παρουσία της, όσο και από την ,ναι δεν είναι οξύμωρο, πολιτική ωριμότητα που αναδίδει, καθώς πολύ καλά διαβασμένη και  μελετημένη στα δημοτικά πράγματα , προβάλλει τις θέσεις του συνδυασμού με αξιοθαύμαστο ρεαλισμό, χρησιμοποιώντας πειστικά επιχειρήματα. Η Ελισάβετ Σαρή-Γκεντσούδη, λοιπόν, εκ των πραγμάτων είναι μια πολύ αξιόλογη υποψηφιότητα και σε συνάρτηση, με τους πολύ σημαντικούς ανθρώπους που την υποστηρίζουν σ΄αυτό το δύσκολο πολιτικό της «εγχείρημα» προσδοκά την ευρύτερη στήριξη των Σερραίων δημοτών, ώστε να γίνει πράξη αυτό που βαθιά πιστεύει ότι πρέπει «Οι νέοι να δώσουν  δυναμικό “παρών”  και να δείξουν ότι το αύριο τους ανήκει». Η Ελισάβετ Σαρή – Γκεντσούδη με τη φυσική ευγένεια που τη χαρακτηρίζει δέχθηκε να απαντήσει σε μερικές ερωτήσεις της «Σ» (με γλαφυρότητα και σωστή χρήση του λόγου), στη συνέντευξη που ακλουθεί:

«Σ»:Είστε από το νέο «αίμα» της τοπικής αυτοδιοίκησης και το γεγονός ότι ασχολείσθε με την πολιτική δημιουργεί θετικές εντυπώσεις . Ποια μέχρι τώρα η σχέση της Ελισάβετ με την πολιτική ; Ποια τα κίνητρα για να ασχοληθείτε με τα τοπικά πολιτικά πράγματα ; Τι σας ώθησε σε αυτή την απόφαση ;

Ε.Σ-ΓΚ: Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, γίνεται  έντονα αισθητή η απαξίωση και αποστροφή, ίσως και όχι αδίκως,  εκ μέρους των νέων προς τα κοινά. Ως εκ τούτου η ενασχόληση αρκετών νέων με τις φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές του Δήμου Σερρών σίγουρα προκαλεί θετικές εντυπώσεις.

Ειλικρινά, δε θα μπορούσα να αρνηθώ και την δική μου καχυποψία απέναντι στην άσκηση πολιτικής εξουσίας της χώρας, ειδικά σ αυτή της κεντρικής σκηνής. Σχετικά λοιπόν με τη σχέση μου με την πολιτική μέχρι πρότινος, αυτή περιοριζόταν στο να ασκώ το δικαίωμα της ψήφου μου σε κάθε εκλογές και σε κάθε κάλπη. Ποτέ όμως δεν έδειξα παντελή αδιαφορία για τα κοινά και δεν εξέφρασα την ενδεχόμενη απογοήτευση μου με την αποχή. Άλλωστε, η ψήφος είναι η σημαντικότερη έκφανση της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας και  δεν είναι παντού αυτονόητο δικαίωμα καθώς ουκ ολίγα είναι τα μέρη του πλανήτη στα οποία ο λαός δεν έχει κανένα απολύτως λόγο στην διαμόρφωση του πολιτικού γίγνεσθαι. Συνεπώς θεωρώ πως λαμβάνοντας κανείς υπ όψιν αυτό και μόνο το γεγονός μπορεί να συνειδητοποιήσει την αξία του δικαιώματος που του δίνεται και την επιτακτική ανάγκη που υπάρχει για να το ασκεί, έστω κι αν τίποτα δεν τον εκφράζει ακόμα κι αν η επιλογή του γίνει δια της μεθόδου της ατόπου απαγωγής.

Σχετικά με τα κίνητρα να ασχοληθεί κανείς ενεργά με τα κοινά, κατά την άποψή μου, η  παιδεία είναι ο βασικότερος παράγοντας που συντελεί στο να συνειδητοποιήσει κανείς αξίες, όπως η δημοκρατία, η ισότητα και η λαϊκή κυριαρχία. Ο Πρωταγόρας ήταν από τα αγαπημένα μου διδάγματα και η άποψη πως η ενασχόληση με τα κοινά αποτελεί δικαίωμα αλλά και υποχρέωση του κάθε πολίτη, είναι από αυτές που υπερασπίζομαι σθεναρά κάθε φορά που θα μου δοθεί η ευκαιρία.

Επιπλέον, σε προσωπικό επίπεδο, ως μέλος μιας πολυμελούς και ιδιόμορφης οικογένειας, στην οποία η αλληλοκατανόηση, ο σεβασμός της προσωπικότητας του άλλου και η αλληλοβοήθεια αποτελούσαν απαράβατους κανόνες συμπεριφοράς, ο αλτρουισμός και η αλληλεγγύη έγιναν για μένα στάση ζωής. Έτσι ανέκαθεν είχα ριζωμένο μέσα μου το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης και της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Με όλα αυτά τα εφόδια, απέκτησα κριτική σκέψη, άποψη για τα κοινά αλλά και το απαιτούμενο  θάρρος για να την εκφράζω και να την υπερασπίζομαι.

Ακόμα, σοβαρό κίνητρο στην απόφασή μου υπήρξε η αγάπη που τρέφω γενικότερα για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για τον τόπο μου. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στις Σέρρες και συγκεκριμένα στο Σκούταρι και δε θεωρώ τυχαία την άποψη που υποστηρίζουν πολλοί επιστήμονες, πως πατρίδα μας είναι τα παιδικά μας χρόνια. Τερματίζοντας λοιπόν τις σπουδές μου στη Νομική Σχολή του Δ.Π.Θ. στην Κομοτηνή αποφάσισα να επιστρέψω στις Σέρρες και να οργανώσω εδώ την επαγγελματική και κοινωνική μου ζωή, παρά τις περιορισμένες ευκαιρίες. Είναι γεγονός πως τα ποσοστά μετανάστευσης από τη χώρα μας προς το εξωτερικό έχουν ξεπεράσει κάθε όριο των προηγούμενων χρόνων κι όχι αδικαιολόγητα καθώς οι ευκαιρίες που δίνονται εκεί είναι πολύ περισσότερες. Παρ’ όλα αυτά επιμένω να αγαπώ τον τόπο μου καθώς και τους πολίτες αυτού του τόπου και διεκδικώ καθημερινά το δικαίωμα μου για μια αξιοπρεπή ζωή.

Επίσης, πολύ σημαντικό ρόλο στην απόφασή μου έπαιξε το γεγονός, πως οι νέοι έχουν τεράστια έλλειψη εκπροσώπησης των δικαιωμάτων τους, των ανησυχιών τους και των αναγκών τους στα διοικητικά όργανα του τόπου. Πιστεύω πολύ στους νέους ανθρώπους και θεωρώ πως οι νέοι σήμερα έχουμε όχι μόνο τον απαραίτητο «ρομαντισμό» ως προς τις προθέσεις, αλλά και τις απαραίτητες γνώσεις και τα εργαλεία για να φέρουμε την περιζήτητη αλλαγή. Μεγάλο στοίχημα για μένα είναι η προσέλκυση των απογοητευμένων νέων, που απέχουν από τα κοινά, πίσω στις κάλπες, έτσι ώστε να δώσουν ένα δυναμικό παρόν και να δείξουν ότι το αύριο τους ανήκει περισσότερο από κάθε άλλο. Καλώ λοιπόν κάθε νέο όχι μόνο να δώσει το παρόν  στις κάλπες, αλλά να πραγματοποιήσει και το μεγάλο βήμα, λαμβάνοντας ενεργότερο λόγο μέσα από την δημόσια δράση, τον δημόσιο λόγο και την ενασχόληση του με τα κοινά.

Τέλος, στην απόφαση μου συνέβαλε και η απέχθειά μου απέναντι στην λογική της στείρας κριτικής του καναπέ και η πίστη μου πως για να αλλάξει ο κόσμος πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς.

«Σ»:  Γιατί με τη «Συμμαχία Σερραίων» και τον Αλέξανδρο Χρυσάφη

Ε.Σ-ΓΚ: Για την επιλογή του συνδυασμού της Συμμαχίας Σερραίων, με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Χρυσάφη, αυτή δεν υπήρξε διόλου τυχαία.

Η πρόταση του κ. Χρυσάφη να γίνω κομμάτι μιας συντονισμένης προσπάθειας να φέρουμε μια νέα πνοή στην πόλη των Σερρών, γυρίζοντας την πλάτη στις πρακτικές του χθες και αλλάζοντας σελίδα στα πολιτικά δρώμενα του τόπου, οδήγησε σε έναν εσωτερικό διάλογο, ο οποίος είχε σαν αποτέλεσμα την υποψηφιότητά μου στο πλευρό του σήμερα. Η εμπιστοσύνη, που δείχνει ο υποψήφιος Δήμαρχος στο όραμα και τις ικανότητες των νέων είχε ως συνέπεια να θεωρήσω τιμή και χρέος μου να συμμετάσχω σ’ αυτήν την «Συμμαχία».  Στην πορεία μάλιστα, γνωρίζοντας μέλη της συμμαχίας, ανθρώπους νέους, όπως κι εγώ, με φρέσκες ιδέες, όνειρα και στόχους για τον τόπο, αλλά και μεγαλύτερους, πιο έμπειρους, με την ίδια όμως μαχητικότητα και σίγουρα περισσότερη εμπειρία στην διεκδίκηση ενός καλύτερου Δήμου δεν μου άφησε κανένα περιθώριο αμφιβολίας για το ορθό η μη της απόφασής μου.

Επιπλέον, το οργανωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα που παρουσιάζει ο συνδυασμός, με συγκεκριμένες προτάσεις και στοχευμένες λύσεις στα προβλήματα του Δήμου μας, είναι κάτι το οποίο με κάνει ακόμα πιο περήφανη που είμαι κομμάτι αυτής της Συμμαχίας.

Το όραμα του συνδυασμού μας είναι υψηλού βεληνεκούς αλλά ταυτόχρονα υλοποιήσιμο. Με το πρόγραμμά μας προχωράμε σε αστικές αναπλάσεις κάνοντας μια πόλη σύγχχρονη, όμορφη και φιλική προς τους πολίτες. Δίνουμε πνοή στην επιχειρηματικότητα και λόγο στους νέους να μείνουν στην πόλη με την αύξηση της απασχόλησης. Ακόμα στηρίζουμε τα χωριά μας, που είναι τόσα πολλά και μείζονος σημασίας για τον Δήμο μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις διαμορφωμένες σύμφωνα με  τις ιδιαιτερότητες τους.

Αυτά είναι λίγες μόνο από τις δράσεις, οι οποίες αναλυτικά αναφέρονται στο πρόγραμμα του συνδυασμού το οποίο κυκλοφορεί και διανέμεται στους συνδημότες μας τις τελευταίες μέρες, από τους οποίους ζητούμε να το μελετήσουν προσεκτικά και να μας στηρίξουν με την εμπιστοσύνη τους.

«Σ»: Σε μια εβδομάδα περίπου ολοκληρώνεται ο προεκλογικός αγώνας. θα θέλατε να μας πείτε για την εμπειρία που είχατε σε αυτό το «ταξίδι»; Τι σας άφησε και τι περιμένετε ;

Ε.Σ-ΓΚ: Πράγματι, σε μια εβδομάδα περίπου ολοκληρώνεται ο προεκλογικός μας αγώνας και η αίσθηση που μου έχει αφήσει είναι πως μόνο θετικά αποκόμισα από αυτήν μου την απόφαση.

Η υποψηφιότητά μου στη Συμμαχία Σερραίων μου έδωσε την ευκαιρία αρχικά να δω από κοντά κάθε γωνιά του Δήμου μέσω της περιοδείας μας στα χωριά, να γνωρίσω επαγγελματίες από κάθε χώρο, να μάθω για τους δημόσιους φορείς και το έργο τους από πρώτο χέρι και να συνειδητοποιήσω μέσα από γόνιμο διάλογο με όλους τους παραπάνω πόσες δυσκολίες αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν και πως παρ’ όλα αυτά ελπίζουν και προσπαθούν για το καλύτερο.

Ακόμα με την συμμετοχή μου σ αυτή τη συμμαχία είχα την τύχη να γνωρίσω πολλούς ανθρώπους νέους αλλά και μεγαλύτερους, με τον ενθουσιασμό της φρεσκάδας τους αλλά και με την σταθερότητα της εμπειρίας του, πετυχημένους επαγγελματικά αλλά και ανθρώπους που ανοίγουν τώρα τα φτερά τους, όπως κι εγώ, όλοι με κοινή συνιστώσα την αγάπη για τον τόπο τους και κοινό στόχο ένα καλύτερο αύριο στον Δήμο.

Θέλω να κλείσω λέγοντας πως η εκλογή θα ήταν ευχής έργον, όμως ανεξαρτήτως αποτελέσματος, η εμπειρία που μου άφησε αυτό το «ταξίδι» των τελευταίων μηνών είναι μοναδική. Άλλωστε και σύμφωνα με τον Κ. Καβάφη η Ιθάκη είναι ένας προορισμός, αλλά το ταξίδι είναι που μετράει.

Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com

 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , www.e-simerini.com (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93.  Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.