ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ! ΤΟ ΤΕΘΑ «ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΕΡΡΩΝ

«Το θέμα των στρατοπέδων είναι καθαρά πολιτικό θέμα και όχι δικαστικό» τονίζει σε δηλώσεις ο δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης για το θέμα των στρατοπέδων

 

Πρωτοφανές! Το ΤΕΘΑ «επιτίθεται» στο δήμο Σερρών

Παρέμβαση του πρωθυπουργού θα ζητήσει ο δήμος Σερρών για την επίλυση του θέματος των στρατοπέδων

 

«Το θέμα των στρατοπέδων είναι καθαρά πολιτικό θέμα και όχι δικαστικό» τονίζει σε δηλώσεις ο δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης για το θέμα των στρατοπέδων . Ο κ. Αγγελίδης μετά την τελευταία επιστολή που έλαβε ο δήμος από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ)το απόγευμα της Τρίτης 29 Αυγούστου 2017, ,σε γραπτή δήλωση αναφέρει ότι θα συγκαλέσει σύσκεψη με όλους τους φορείς , προκειμένου να ζητήσουν την παρέμβαση του πρωθυπουργού .

Η δήλωση του δημάρχου Σερρών έχει ως εξής : «Μετά την τελευταία απάντηση του Ταμείου Εθνικής  Άμυνας (ΤΕΘΑ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με το έγγραφο Φ.914.2/38/Γ/3555 Σ.760, σύμφωνα με την οποία το  Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα κάνει αγωγή κατά του Δήμου Σερρών και για το στρατόπεδο Παπαλουκά, μετά την αγωγή που κατέθεσε κατά του Δήμου για το στρατόπεδο Εμμανουήλ Παπά, έχω να δηλώσω τα εξής:

«Το θέμα των στρατοπέδων είναι ένα καθαρά πολιτικό θέμα και αν υπάρχει πολιτική βούληση επιλύεται ταχύτατα. Αλώστε ο ίδιος ο κ. Καμμένος μέσα στην βουλή τον Ιούλιο του 2016 υποσχόταν ότι η συμφωνία για τα στρατόπεδα των Σερρών ισχύει και συνέχισε να υπόσχεται μέχρι και στις 16 Ιουνίου 2017 στο γραφείο του, παρουσία της κ. Κόλλια – Τσαρουχά Μαρίας ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης των στρατοπέδων στο Δήμο Σερρών. Υποσχέσεις που αποδείχτηκαν εμπαιγμός προς το σερραικό λαό.

Τριάντα οκτώ φορείς τις τοπικής κοινωνία του Δήμου Σερρών, δηλαδή σύσσωμη η τοπική κοινωνία των Σερρών, πλην  των δύο κυβερνητικών βουλευτών, έστειλαν ένα κείμενο προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ, Καμμένο, σχετικά με τα στρατόπεδα του Δήμου Σερρών και περιμένουν απάντηση από τον ίδιο τον Υπουργό. Ελπίζω να διαθέτει τον ελάχιστο σεβασμό απέναντι στην τοπική κοινωνία των Σερρών και να απαντήσει ο κ. Καμμένος.

Η Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Κόλλια – Τσαρουχά Μαρία μάλλον κάτι ήξερε και δεν ήρθε στην σύσκεψη του Δημάρχου με του Βουλευτές στις 26/8/2017.

Τώρα ήρθε η ώρα να μας ξεκαθαρίσει με ποιόν είναι. Με τον κ. Καμμένο ή με την τοπική κοινωνία των Σερρών.

Μόλις επιστρέψω από τη Ρόδο θα καλέσω σε σύσκεψη όλους τούς τοπικούς φορείς για να ζητήσουμε την παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού για το θέμα των στρατοπέδων του Δήμου Σερρών. Να επισκεφτεί την πόλη των Σερρών και να δώσει λύση. Το θέμα των στρατοπέδων είναι καθαρά πολιτικό θέμα και όχι δικαστικό.

Για πρώτη φορά στα χρονικά Υπουργός Εθνικής Άμυνας πηγαίνει στα Δικαστήρια έναν Δήμο. Ιδού οι επιτυχίες του κ. Καμμένου».

 

Η επιστολή  του ΤΕΘΑ με θέμα «Συμφωνία με Δήμο Σερρών νια παραχώρηση χρήσης των στρατοπέδων «ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ» και «ΕΜΜ. ΠΑΠΠΑ» που υπογράφει ο διευθυντής του ΤΕΘΑ , υποστράτηγος Αντώνιος Κονδύλης, έχει ως εξής

«Σε απάντηση των με αρ. πρωτ, 31332/24.07.2017 και με αρ. πρωτ.33877/11.08.2017 εγγράφων που αποστείλατε, και κατόπιν των αλλεπάλληλων συναντήσεων και συνομιλιών, τόσο μεταξύ μας όσο και με το ΥΠΕΘΑ με τελευταία την χθεσινή τηλεφωνική συνομιλίας σας με την νομική σύμβουλο ΥΕΘΑ, κ. Γεωργιάδη, σχετικά με την διαδικασία που απαιτεί ο Νόμος και τον τρόπο υλοποίησης της συμφωνίας για την παραχώρηση των πρώην στρατοπέδων «ΠΑΠΑΛΟΥ ΚΑ» και «ΕΜΜ. ΠΑΠΠΑ» προς τον Δήμο Σερρών, σας εκθέτουμε τα παρακάτω:                                           α. Κατ’ αρχάς θα θέλαμε εκ προοιμίου να θέσουμε για πολλοστή φορά υπόψη σας την πάγια δέσμευση του Υπουργού Εθνικής Αμυνας, κ. Παναγιώτη Καμμένου, ο οποίος έχοντας ως γνώμονα τις βασικές αρχές της συνέχειας της Διοικήσεως και της συνέπειας της Στρατιωτικής Υπηρεσίας, προτίθεται να τηρήσει την συμφωνία που είχε γίνει στο παρελθόν για την παραχώρηση των δύο ως άνω πρώην στρατοπέδων στον Δήμο Σερρών, υπό την απαρέγκλιτη προϋπόθεση της τήρησης της νομιμότητας.

β. Το ζήτημα της παραχώρησης των στρατοπέδων είναι σε εκκρεμότητα από το έτος 2012, οπότε είχαν υπάρξει συνεννοήσεις μεταξύ της τότε ΥΑΜΣ και του Δήμου Σερρών (με έγκριση του τότε ΥΕΘΑ κ. Αβραμόπουλου) για την παραχώρηση στον Δήμο Σερρών των δυο στρατοπέδων, με αντάλλαγμα την πολεοδόμηση σαράντα πέντε περίπου στρεμμάτων από το στρατόπεδο «ΕΜΜ. ΠΑΠΠΑ», που θα παρέμεναν στην κυριότητα του Ταμείου Εθνικής Αμυνας (ΤΕΘΑ).

γ. Την 23/06/2017 αποστείλατε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ι) την από 20/06/2017 τεχνική έκθεση εκτίμησης και ιι) το με αρ. πρωτ. 27122/23.06.2017 έγγραφο απευθυνόμενο προς τον κ. ΥΕΘΑ, από τα οποία έγγραφα προέκυπτε ότι η αξία των πολεοδομημένων πλέον 45 περίπου στρεμμάτων, που παραμένουν στην κυριότητα του ΤΕΘΑ, ως αντάλλαγμα για την παραχώρηση στον Δήμο Σερρών των δυο πρώην στρατοπέδων, ανέρχεται στο ποσό των 6.500.000 ευρώ, η αξία της συνολικής παραχωρούμενης έκτασης δύο στρατοπέδων ανέρχεται στο ποσό των 18.288.000 ευρώ και συνεπώς το ποσοστό της αξίας των 45 στρεμμάτων επί της αντικειμενικής αξίας της συνολικής παραχωρούμενης έκτασης των δυο πρώην στρατοπέδων είναι 35,5% .

    δ. Η τεχνίκη αυτή Έκθεση εκτίμησης μαζί με το με αρ. πρωτ: 27122/23.06.2017 ενημερωτικό έγγραφό σας εστάλησαν για έλεγχο προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ (ΤΕΘΑ, ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ), προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα τεχνικά – οικονομικά στοιχεία.                                                  ε. Όπως έχετε ήδη ενημερωθεί, για να υλοποιηθεί η συμφωνία με τον Δήμο Σερρών σχετικά με την παραχώρηση χρήσης των δυο πρώην στρατοπέδων, θα πρέπει να εφαρμοστεί το άρθρο 84 του Ν. 3883/2010, στο οποίο ορίζεται ότι «Ακίνητα ιδιοκτησίας Ταμείου Εθνικής Άμυνας μπορεί με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να παραχωρούνται κατά χρήση στο Δημόσιο ή Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και ιδίως τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εφόσον τα ακίνητα αυτά δεν είναι αναγκαία για τις Ένοπλες Δυνάμεις και με την παραχώρηση της χρήσης εξυπηρετούνται λόγοι γενικού συμφέροντος. Η παραχώρηση της χρήσης μπορεί να γίνεται και χωρίς αντάλλαγμα.»

στ. Σύμφωνα λοιπόν με το ισχύον νομικό καθεστώς, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει μεταβίβαση της κυριότητας των δύο πρώην στρατοπέδων, αφού καμία διάταξη Νόμου δεν την προβλέπει. Προβλέπεται μόνο η παραχώρηση της χρήσης τους.

ζ. Ως εκ περισσού, σημειώνουμε ότι η μεταβίβαση της κυριότητας των υπόψη εκτάσεων στον Δήμο Σερρών θα μπορούσε να γίνει μόνο με νομοθετική ρύθμιση, η οποία ωστόσο ενέχει τον κίνδυνο να διεκδικηθούν τα εν λόγω ακίνητα από την Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ (ΕΕΣΠ), γνωστή ως Υπερταμείο, που συστάθηκε με το ΦΕΚ 529/ΥΟΔΔ/07.10.2016.

Επιπροσθέτως, σε απάντηση του αιτήματός σας περί παραιτήσεως του Ταμείου Εθνικής Αμυνας (ΤΕΘΑ) από την αναγνωριστική αγωγή που υπέβαλλε προς αναγνώριση του δικαιώματος κυριότητας επί του πρώην στρατοπέδου «ΕΜΜ. ΠΑΠΠΑ», σας αναφέρουμε τα εξής:

α. Το πρώην στρατόπεδο «ΕΜΜ. ΠΑΠΠΑ» έχει καταχωρηθεί εσφαλμένα στο οικείο Κτηματολογικό Γραφείο Σερρών ως ιδιοκτησία του Δήμου Σερρών, ενώ στην πραγματικότητα είναι ιδιοκτησίας ΤΕΘΑ. Το ΤΕΘΑ, προς αναγνώριση του δικαιώματος του, υπέβαλλε, ως όφειλε, ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σερρών (τακτική διαδικασία – κτηματολόγιο) την από 06/07/2017 αναγνωριστική αγωγή του, προς αναγνώριση του δικαιώματος πλήρους κυριότητας επί του ως άνω πρώην στρατοπέδου. Πρόθεση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι να συμπεριληφθεί και το πρώην στρατόπεδο «ΕΜΜ. ΠΑΠΠΑ» στην ανωτέρω παραχώρηση μόλις όμως ολοκληρωθεί η διόρθωση των σχετικών κτηματολογικών εγγραφών, έχοντας τη διαβεβαίωση του Δήμου Σερρών οτι αποδέχεται και συνομολογεί το περιεχόμενο της από 06/07/2017 αναγνωριστικής αγωγής του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, που είναι και ο μοναδικός και αποκλειστικός κύριος του ακινήτου.

Β Ομοίως, απαιτείται να αντιμετωπισθούν με ανάλογο τρόπο τα αντίστοιχα θέματα που αφορούν και στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ»..

Μετά τα ανωτέρω, και εφόσον συμφωνείτε με αυτά, με νεότερη επιστολή μας θα σας αποστείλουμε προς υλοποίηση της συμφωνίας, ένα σχέδιο σύμβασης, που θα αφορά στην παραχώρηση χρήσης των δύο πρώην στρατοπέδων «ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ» και «ΕΜΜ.ΠΑΠΠΑ», προκειμένου να προβείτε στις τυχόν επισημάνσεις σας»

 

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*