ΠΡΩΤΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ

«Το “Πράσινο Σημείο” αποτελεί τη ναυαρχίδα του συστήματος διαχείρισης αποβλήτων στον Δήμο Σερρών

Πρωτιά του Δήμου Σερρών στην Π.Κ.Μ. Εγκρίθηκε χρηματοδότηση 2,1 εκατ. ευρώ για το «Πράσινο Σημείο»

Την ένταξη και εξ ολοκλήρου χρηματοδότηση του πρότυπου περιβαλλοντικού έργου  από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας  ανακοίνωσαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Δημαρχείο Σερρών, χθες Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021, ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης και μέσω βίντεο ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσία του Αντιδημάρχου Καθαριότητας Παναγιώτη Καρακολίδη και της επικεφαλής της Διεύθυνσης Καθαριότητας Μαρίας Τερμεντζίδου

«Το “Πράσινο Σημείο” αποτελεί τη ναυαρχίδα του συστήματος διαχείρισης αποβλήτων στον Δήμο Σερρών και έναν από τους βασικούς πυλώνες του σχεδίου μας για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του Δήμου», τόνισε ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, ανακοινώνοντας την έγκριση χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Στη γραμμή της εκκίνησης εισήλθε το έργο της Κατασκευής του Πράσινου Σημείου Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Σερρών καθώς εγκρίθηκε η χρηματοδότησή του με 2,1 εκατ.ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

Ο Δήμος Σερρών αποτελεί τον πρώτο από τους 38 Δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που εντάσσεται στο τρέχον πρόγραμμα των Πράσινων Σημείων της Περιφέρειας.

Την ένταξη και εξ ολοκλήρου χρηματοδότηση του πρότυπου περιβαλλοντικού έργου ύψους από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Δημαρχείο Σερρών, χθες Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021, ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης και μέσω βίντεο ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσία του Αντιδημάρχου Καθαριότητας Παναγιώτη Καρακολίδη και της επικεφαλής της Διεύθυνσης Καθαριότητας Μαρίας Τερμεντζίδου.

«Το Πράσινο Σημείο αποτελεί τη ναυαρχίδα του συστήματος διαχείρισης αποβλήτων στον Δήμο Σερρών και έναν από τους βασικούς πυλώνες του σχεδίου μας για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του Δήμου. Για αυτόν τον λόγο, είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που η τεκμηριωμένη πρότασή μας εγκρίθηκε πρώτη μεταξύ των προτάσεων των Δήμων για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Κεντρική Μακεδονία” επισφραγίζοντας με τον καλύτερο τρόπο τη συνεργασία μας με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα», δήλωσε ο κ. Χρυσάφης.

Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος Σερρών, ανέφερε : «Με την κατασκευή του Πράσινου Σημείου κάνουμε ένα καθοριστικό βήμα για να κερδίσουμε το στοίχημα της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, της βελτίωσης της ποιότητας ζωής καθώς και της αποδοτικότερης διαχείρισης των πόρων».

«Τα Πράσινα Σημεία αποτελούν μία διεθνή και δοκιμασμένη πρακτική, που βασίζεται στη συμμετοχή των πολιτών. Είναι εξαιρετικής σημασίας, λοιπόν, να εξασφαλίσουμε ότι οι Δημότες θα αγκαλιάσουν αυτό το έργο πνοής», τόνισε ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης.

Ο  Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στον χαιρετισμό του, σημείωσε: «Είμαι πραγματικά χαρούμενος που ανακοινώνουμε σήμερα την έναρξη ενός, ακόμη, σημαντικού έργου για τις Σέρρες και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Θα ήθελα να συγχαρώ για το συγκεκριμένο έργο τον Δήμο Σερρών που κινήθηκε ταχύτατα και ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Αλέξανδρο Χρυσάφη για την άριστη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει όλο αυτό το διάστημα σε όλα τα επίπεδα.

Είμαι βέβαιος ότι αυτή τη συνεργασία το επόμενο διάστημα θα την αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο προς όφελος των Σερραίων, της πόλης των Σερρών και συνολικά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.Τα Πράσινα Σημεία είναι επένδυση στο αύριο, στον τόπο μας και σε μία καλύτερη ζωή. Για αυτό και εμείς καταφέραμε να εξασφαλίσουμε 11,5 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας για τη δημιουργία οργανωμένων Πράσινων Σημείων. Ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η προστασία του περιβάλλοντος και η πράσινη ανάπτυξη ήταν και παραμένει για εμάς βασικός άξονας της πολιτικής μας».

Ο Απόστολο Τζιτζικώστας αναφέρθηκε σε μία σειρά από έργα που υλοποιούνται στην Περιφέρεια και έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, στις τοπικές κοινωνίες και στην οικονομία της Κεντρικής Μακεδονίας. «Συνεχίζουμε σταθερά και αποφασιστικά να χτίζουμε την Περιφέρεια του 2030, μία Περιφέρεια σύγχρονη, πράσινη και ανθρώπινη», κατέληξε.

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Παναγιώτης Καρακολίδης ευχαριστώντας το προσωπικό του Δήμου Σερρών που έχει εργαστεί για να πετύχουν τον  στόχο της ένταξης του έργου στα ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, που έγινε τον Δεκέμβριο του 2020, σημείωσε :  «Με το πράσινο σημείο ,ένα στολίδι του δήμου Σερρών θα δώσουμε έμφαση στην ενημέρωση του κόσμου. Στόχος  είναι να αναβαθμιστεί ότι αφορά  το θέμα της καθαριότητας στο δήμο Σερρών»                                                                               

H επικεφαλής   της Διεύθυνσης Καθαριότητας Μαρίας Τερμεντζίδου, αναλυτικά στην λειτουργία του Πράσινου Σημείου του Δήμου Σερρών.                                                                     

Το  έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στους Σερραίους πολίτες  τέλη του 2022 με αρχές του 2023 .

Πώς θα λειτουργεί το Πράσινο Σημείο του Δήμου Σερρών

Το Πράσινο Σημείο θα κατασκευαστεί σε δημοτικό οικόπεδο 7 στρεμμάτων σε απόσταση 3,5 χλμ από την πόλη των Σερρών. Στο Πράσινο Σημείο οι πολίτες θα αποθέτουν στους ανάλογους χώρους οργανωμένα και με ασφάλεια ανακυκλώσιμα και επαναχρησιμοποιούμενα υλικά, όπως ογκώδη υλικά, πράσινα απόβλητα, ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, χαρτί/χαρτόνι, βρώσιμα λίπη και έλαια, κα.

Στη συνέχεια ο Δήμος Σερρών θα προωθεί τα υλικά για ανακύκλωση ή και για επαναχρησιμοποίηση.

Στο Πράσινο Σημείο θα λειτουργεί και Αίθουσα Εκπαίδευσης με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος.

Το Πράσινο Σημείο σε αριθμούς (στόχος για το 2029):

-Θα εξυπηρετεί 76.817 μόνιμους κατοίκους του Δήμου Σερρών. 

-Η συνολική εκτροπή ανακυκλώσιμων υλικών θα είναι 7.677,44 τόνοι/έτος, δηλαδή 100 Kg/κάτοικο/ έτος.

-Θα συλλέγονται περί τους 29,30 τόνοι/έτος μικρά είδη προς επαναχρησιμοποίηση (βιβλία, ρούχα, μικροσυσκευές).

-Περίπου 1.500 τόνοι/έτος ογκώδη απόβλητα θα συλλέγονται και θα εξετάζονται καταρχήν για επαναχρησιμοποίηση (στρώματα, χαλιά, έπιπλα).

Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93.  Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.