ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΕΡΡΩΝ

Σύσκεψη μεταξύ των Δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, 17 Φεβρουαρίου, στην πόλη των Σερρών, στο κτήριο της πρώην ΤΕΔΚ

Προτάσεις και από τους επτά δήμους στο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ που θα ξεπερνούν τα 2.000.000 ευρώ για το Νομό Σερρών

Κύριο θέμα της σύσκεψης ήταν η πρόσκληση του Προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», που έχει να κάνει με την κατασκευή και συντήρηση εγκαταστάσεων καταφυγίων των αδέσποτων ζώων

Προτάσεις στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», θα υποβληθούν, εκτός από τον δήμο Σερρών που ήδη έχει υποβάλει πρόταση, και από τους υπόλοιπους έξη δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, σε ένα συνολικό ποσό που θα ξεπερνά τα 2.000.000 ευρώ στο νομό Σερρών, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, 17 Φεβρουαρίου 2020, στο κτήριο της πρώην ΤΕΔΚ, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ των Δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών. Κύριο θέμα της σύσκεψης ήταν η πρόσκληση του Προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», που έχει να κάνει με την κατασκευή και συντήρηση εγκαταστάσεων καταφυγίων των αδέσποτων ζώων.

Στη σύσκεψη που έγινε υπό του δημάρχου Σερρών, κ. Αλέξανδρου Χρυσάφη, συμμετείχαν οι δήμαρχοι Αμφίπολης, κ. Στέργιος Φρανστανλής, Εμμανουήλ Παππά, κ. Δημήτρης Νότας και Νέας Ζίχνης, κ. Παντελής Μπόζης, οι αρμόδιοι για το θέμα Αντιδήμαρχοι, Αμφίπολης, κ. Ιορδάνης Παπαδόπουλος, Βισαλτίας, κ. Αργύρης Χατζημαρκου, Εμμανουήλ Παππά, κ. Φάνης Δεδούσης, Νεας Ζίχνης, κ. Κωσταντίνος Νταράκης, Σερρών, κ. Κωνσταντίνος Δινάκης  και ο εκπρόσωπος του δήμου Σιντικής.

Μετά από συζήτηση αποφασίστηκε από κοινού η υποβολή προτάσεων για το «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ». Με το Δήμο Σερρών να έχει ήδη υποβάλει τη δική του πρόταση, ύψους 300.000 ευρώ, θα ακολουθήσουν οι προτάσεις των υπόλοιπων έξι Δήμων της Π.Ε. Σερρών, διότι, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά.

Μέσω σχετικής προγραμματικής συμφωνίας, αποφασίστηκε ότι, ως μητροπολιτικός, ο Δήμος Σερρών θα δώσει στους υπόλοιπους Δήμους την απαραίτητη τεχνική στήριξη, ούτως ώστε τα Δημοτικά Συμβούλια να πάρουν τις αποφάσεις και να τηρηθούν οι διαδικασίες για την υποβολή των προτάσεων.

Ο Δήμαρχος Σερρών δεσμεύθηκε, ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), να μεταφέρει στο Διοικητικό Συμβούλιο του οργάνου το αίτημα για παράταση του Προγράμματος « ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ », το οποίο λήγει στα τέλη του Φεβρουαρίου, έτσι ώστε να προλάβουν όλοι οι Δήμοι να συμμετάσχουν.

Αναφορικά με το θέμα, ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, εξέφρασε την αισιοδοξία του, σε δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ.«Πιστεύω ότι, μέχρι το τέλος του μήνα, θα υποβληθούν επτά προτάσεις, σ’ ένα συνολικό ποσό που θα ξεπερνά τα 2.000.000 ευρώ για το Νομό Σερρών. Το ζητούμενο όμως, είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αδέσποτων, το οποίο υπάρχει παντού. Δεν έχει νόημα να υπάρχει μόνο ένα καταφύγιο στο Δήμο Σερρών, διότι όλοι οι πόροι που θα δίδονται απ’ το Δήμο Σερρών και τους υπόλοιπους Δήμους θα πέφτουν σ’ ένα βαρέλι δίχως πάτο. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα συνολικά: όχι μόνο με τη δημιουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων, αλλά και με πολιτικές οι οποίες θα μειώσουν τη ροή των αδέσποτων, είτε από τα δεσποζόμενα, είτε από τις κτηνοτροφικές μονάδες, είτε από τους κυνηγούς, από όλες δηλαδή τις πηγές που τα δημιουργούν. Προωθούμε πολιτικές στείρωσης και υιοθεσιών, που θα βοηθήσουν στο να μειωθεί ο αριθμός που έχουμε στην πόλη και στα χωριά», δήλωσε ο κ. Χρυσάφης.

Καταλήγοντας ο κ. Χρυσάφης, ανέφερε πως, αν και ο Δήμος Σερρών σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος στο Νομό στο θέμα των αδέσποτων, οι υπόλοιποι Δήμαρχοι δείχνουν την αλληλεγγύη τους στην πράξη, τόσο με τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», όσο και με μια συνολική στρατηγική, που και οι επτά δήμαρχοι θα εφαρμόσουν από κοινού.

Επισημαίνεται ότι εκπροσώπηση από το δήμο Ηράκλειας δεν υπήρχε στην σύσκεψη, καθώς ο δήμαρχος έλειπε εκτός Ελλάδας και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις, αλλά ανέφεραν ότι συμφωνούν με όσα συζητήθηκαν και  την απόφαση της σύσκεψης.

Δήμητρα Μετόκη. metoki63@hotmail.com

 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93.  Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.