ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ «ΣΕΡΡΑΪΚΗΣ ΜΑΣΚΑΡΑΤΑΣ» ΤΗΝ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

Μια εκδήλωση την Τσικνοπέμπτη που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός

Πρεμιέρα της «Σερραϊκής Μασκαράτας» στο Δήμο Σερρών για την περίοδο των Αποκριών

Επιδίωξη του δήμου Σερρών είναι να συμπαρασύρει μικρούς και μεγάλους στους καρναβαλικούς ρυθμούς,  αναδεικνύοντας παράλληλα έθιμα της παράδοσης, αλλά και φιλοδοξία αυτός ο θεσμός στο μέλλον να κτίσει μια τουριστική δυναμική στην περιοχή μας.

Η «Σερραϊκή μασκαράτα», ένας νέος θεσμός ξεκινά στο Δήμο Σερρών για την περίοδο των Αποκριών. Ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Σωτηρία Πάνου παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου το πρωί της Παρασκευής,14 Φεβρουαρίου 2020, και αναφέρθηκαν στον νέο θεσμό. Όπως επεσήμαναν επιδίωξή του δήμου Σερρών, είναι να συμπαρασύρει μικρούς και μεγάλους στους καρναβαλικούς ρυθμούς αναδεικνύοντας παράλληλα έθιμα της παράδοσης αλλά και φιλοδοξία αυτός ο θεσμός στο μέλλον να κτίσει μια τουριστική δυναμική στην περιοχή μας.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Δήμο Σερρών σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Πολιτισμού, την ΚΕΔΗΣ και το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών.

«Την Τσικνοπέμπτη θα διοργανώσουμε την πρώτη σερραϊκή μασκαράτα, μια εκδήλωση με κέφι ,μια μεγάλη γιορτή που πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι δημότες μας. Μέχρι τώρα στον δήμο μας η Τσικνοπέμπτη, εορταζόταν όπως ήθελε ο καθένας μόνος του .Φέτος θέλουμε να κάνουμε κάτι πιο οργανωμένο, μια μεγάλη παρέλαση με πολλούς συμμετέχοντες», τόνισε ο κ. Χρυσάφης.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Σερρών αποκορύφωμα των εκδηλώσεων θα είναι η αποκριάτικη παρέλαση στις 20 Φεβρουαρίου 2020, ημέρα της Τσικνοπέμπτης . Η παρέλαση θα λάβει χώρα επί της Κωνσταντίνου Καραμανλή , θα ξεκινάει από το διοικητήριο και θα καταλήγει στην πλατεία Ελευθερίας ,με ενδιάμεση στάση την πλατεία Κρονίου όπου θα υπάρχει η κριτική επιτροπή που θα αξιολογεί  τα πληρώματα που θα συμμετέχουν.

Ο κ. Χρυσάφης ευχαρίστησε την αντιδημαρχία Πολιτισμού αλλά και την ΚΕΔΗΣ και το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών για τη διοργάνωση. « Όλοι μαζί συνεργούμε για το καλύτερο « σημείωσε.

Αναφορικά με τις συμμετοχές ο κ. Χρυσάφης ανέφερε ότι έχουν φθάσει τις 30 συμπληρώνοντας ότι η προθεσμία δήλωσης συμμετοχής εκπνέει την ερχόμενη Δευτέρα. Το καλύτερο πλήρωμα θα κερδίσει χρηματικό έπαθλο, που ανέρχεται σε 2.000 ευρώ, ενώ θα δοθεί έπαθλο και στο καλύτερο πλήρωμα που θα αποτελείται από μαθητές σχολείου και αντιστοιχεί σε 500 ευρώ.

«Εκτός από την Τσικνοπέμπτη και τις επόμενες ημέρες θα υπάρχουν ομάδες που θα συνεισφέρουν σε μια εντελώς διαφορετική και εορταστική ατμόσφαιρα που αξίζουμε όλοι μας. Σε αυτή την προσπάθεια ενεργοποιήθηκαν πολλοί . Αυτή την πρώτη χρονιά θα θέλαμε να έχουμε περισσότερο κέφι .Ελπίζουμε και είμαστε σίγουροι πως θα τα καταφέρουμε. Καλούμε τους Σερραίους και τις Σερραίες να συμμετέχουν σε αυτή την μεγάλη γιορτή της σερραϊκής μασκαράτας», κατέληξε ο κ. Χρυσάφης

«Ξεκινά ένας καινούριος θεσμός και φιλοδοξία όλων είναι στο μέλλον  να κτίσει μια τουριστική δυναμική στην περιοχή μας» τόνισε η κ. Πάνου και στην συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων στο δήμο Σερρών

Την Τσικνοπέμπτη στον Πεζόδρομο Κ.Καραμανλή και στην Πλατεία Ελευθερίας Σερρών, θα διοργανωθεί από το Δήμο Σερρών, το ΔΗΠΕΘΕ και την ΚΕΔΗΣ, μεγάλη καρναβαλική εκδήλωση με παρέλαση και διαγωνισμό, για την ανάδειξη της καλύτερης καρναβαλικής ομάδας, με special guests, happenings και μια μεγάλη συναυλία. Οι καρναβαλικές ομάδες θα παρελάσουν και θα παρουσιαστούν στην κριτική επιτροπή, με σκοπό να κερδίσουν την ψήφο των κριτών. Η καλύτερη καρναβαλική ομάδα θα βραβευθεί με 2000€ μετρητά.
Στην σκηνή που θα βρίσκεται στην Πλατεία Κρονίου, θα υπάρχει κριτική επιτροπή η οποία θα αποτελείται από  τον Στάθη Παναγιωτόπουλο των Ράδιο Αρβύλα, τον StandupComedian Αλέξανδρο Χαριζάνη και την Καλλιτεχνική Δ/ντρια του ΔΗΠΕΘΕ – Ηθοποιό Καλλιόπη Ευαγγελίδου.

Στις 21:30 και αμέσως μετά την ανάδειξη του νικητή και την απονομή του επάθλου, θα πραγματοποιηθεί συναυλία με την Josephine στην Πλατεία Ελευθερίας.

Η εκδήλωση ολοκληρώνεται με τον «Αλευροπόλεμο» στην Πλ.Ελευθερίας στις 23:00.

Πρόγραμμα Σερραικής Μασκαράτας

1. 12:οο – 14:00 καρναβαλική μουσική από τα μεγάφωνα

2. 17:30 Διαγωνισμός κρύου ανέκδοτου (Στάθης Παναγιωτόπουλος – Ράδιο Αρβύλα) και standup Comedy (Αλέξανδρος Χαριζάνης)

3. 18:00 Συγκέντρωση ομάδων μπροστά από το Διοικητήριο

4. 19:00 Εκκίνηση παρέλασης – είσοδος Βασίλισσας του καρναβαλιού ( Josephine)

5. Στάση στην εξέδρα Κρονίου – Κριτική επιτροπή

6. Συνέχιση για πλατεία ελευθερίας

7. 21:20 Ανάδειξη Νικητή  – Απονομή επάθλου (σκηνή Πλ. Ελευθερίας)

8. 21:30Συναυλία (Josephine)

9. 23:00 Αλευροπόλεμος

Εξέδρα 1 Πλατεία Κρονίου
17:30 Διαγωνισμός κρύου ανέκδοτου Στάθης Παναγιωτόπουλος
18:15 Standup Comedy – Αλέξανδρος Χαριζάνης
19:00 Διαγωνισμός Mascarata
Κριτική επιτροπή: 3 άτομα (Παναγιωτόπουλος – Χαριζάνης – Ευαγγελίδου)
Εξέδρα 2 Πλατεία Ελευθερίας
19:00 Dj Χάρης Δελλής
21:20 Ανάδειξη Νικητή  – Απονομή επάθλου – Πυροτεχνήματα
21:30 Συναυλία (Ζοζεφιν)
23:00 Αλευροπόλεμος

Εκδηλώσεις στο Δήμο Σερρών από την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου έως την Καθαρά Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020

Παρασκευή 21/02/2020

17:30 – 18:30: Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Ελαιώνα (χορευτικά και αναβίωση εθίμων)

18:30 – 19:30: Αναβίωση εθίμων από τον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Ν. Σερρών

20:00: Λαϊκό γλέντι για όλους τους Συλλόγους και τους πολίτες του Δήμου Σερρών με το συγκρότημα ΧΑΛΚΙΝΑ ΗΧΟΧΡΩΜΑΤΑ

Σάββατο 22/02/2020

11.45-12.15: Αδελφότητα  Μικρασιατών Ν. Σερρών «Άγιος Πολύκαρπος»

12:30-13:00: Λύκειο των Ελληνίδων, παράρτημα Σερρών – Αναβίωση του εθίμου «ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ»

13:00-13:30 – Πολιτιστικός Σύλλογος Χριστός– Έθιμο Χάτσκας

13:30-14:00 – Σύλλογος Θεσσαλών και φίλων «Η Παναγία Ξενιά»

19:30: Αναπαράσταση του δρώμενου των «Αράπηδων» από τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Νικήσιανης Δράμας.

Κυριακή 23/02/2020

12:00 Αναβίωση παραδοσιακού εθίμου «του Μπέη» από τον Σύλλογο Εβριτών Ν. Σερρών

Σάββατο 29/02/2020 & Κυριακή 01/03/2020

Διήμερες καρναβαλικές εκδηλώσεις σε συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο «Γιορτή Τέχνης Φίλων ΕΡΤ Σερρών»

Κυριακή 01/03/2020

19:00 Διοργάνωση εκδήλωσης «ΤΖΑΜΑΛΑ 2020» με το Εργαστήρι Λαογραφικών Μελετών & Παραδοσιακών χορών «Ο ΠΥΡΡΟΣ».

Καθαρά Δευτέρα 02/03/2020

Πρωί : Κούλουμα στο Αθλητικό Πάρκο Ομονοιας στην πόλη των Σερρών και σε όλα τα Τοπικά διαμερίσματα του δήμου Σερρών 

Μεσημέρι : Καρναβάλι Κάτω Καμήλας

Δήμητρα Μετόκη. metoki63@hotmail.com

 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93.  Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.