ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ – ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΑΞΑΝ «Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ»

Πορεία με αποφασιστικότητα και δυναμισμό των μαθητών στους κεντρικούς δρόμους των Σερρών

 

«Η Μακεδονία είναι Ελληνική», βροντοφώναξαν οι μαθητές των Γυμνασίων, των Λυκείων και ΕΠΑΛ

 

Οι μαθητές πορεύονταν και καλούσαν τους Σερραίους να ενσωματωθούν στην πορεία τους. Αρκετοί καταστηματάρχες αλλά και περαστικοί χειροκροτούσαν  τους μαθητές, ενώ μερικοί άκουγαν με δάκρυα στα μάτια να τραγουδούν τα παιδιά «Μακεδονία Ξακουστή».

 

«Η Μακεδονία είναι Ελληνική», βροντοφώναξαν οι μαθητές των  Γυμνασίων, Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ της πόλης των Σερρών και της ευρύτερης περιοχής που πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους των Σερρών, χθες το  πρωί, Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018.  
Ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο, τραγουδώντας “Μακεδονία ξακουστή” και κρατώντας ελληνικές σημαίες και σημαίες με τον ήλιο της Βεργίνας, αλλά και πανό με συνθήματα κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, εξέφρασαν την αντίδρασή τους στην Συμφωνία των Πρεσπών
Παρά τις άσχημε καιρικές συνθήκες, ψιλόβροχο και κρύο, οι  μαθητές αφού συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί στην πλατεία του ΙΚΑ προχώρησαν προς το Διοικητήριο  φωνάζοντας συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και καλώντας τους πολιτικούς να μην εκχωρήσουν το όνομα της Μακεδονίας. Από κει  προχώρησαν σε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης των Σερρών με στάση κάτω από τα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ, όπου φώναξαν συνθήματα κατά των πολιτικών αλλά και του πρωθυπουργού. Η πορεία κατέληξε  στην πλατεία Ελευθερίας μπροστά στο ανδριάντα του Εμμανουήλ Παππά όπου οι μαθητές τραγούδησαν τον ύμνο της Μακεδονίας «Μακεδονία ελληνική» και έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο.

«Θέλουμε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας για το θέμα ονοματοδοσίας των Σκοπίων και της συμφωνίας των Πρεσπών», δηλώνουν οι μαθητές.

« Η Μακεδονία είναι μια και ελληνική», «Αλήτες προδότες πολιτικοί», «Σκοπιανοί δεν θα πάρετε όνομα ποτέ», «Έλληνα αφυπνίσου, σου κλέβουνε την γη σου» ήταν από τα κεντρικά συνθήματα των μαθητών που φώναζαν και έγραφαν τα πανό που κρατούσαν στα χέρια τους, ενώ καλούσαν τους Σερραίους να ενσωματωθούν στην πορεία τους.

Αρκετοί καταστηματάρχες αλλά και περαστικοί χειροκροτούσαν  τους μαθητές, ενώ μερικοί άκουγαν με δάκρυα στα μάτια να τραγουδούν τα παιδιά «Μακεδονία Ξακουστή».

«Δεν ανήκουμε σε κόμματα. Προσπαθούν να κλείσουν το στόμα του μαθητή»

Οι μαθητές θέλησαν με την πορεία τους να στείλουν ηχηρό μήνυμα κατά της εκχώρησης του ονόματος της Μακεδονίας, «Είμαστε εδώ για ότι πιστεύουμε και ότι δηλώνει η ψυχή μας. Θέλουμε να πούμε όλοι μας ότι η Μακεδονία είναι μία και ελληνική ,θα πρέπει να ντρέπονται αυτοί που προσπαθούν να πουν κάτι  αντίθετο», δήλωσε μαθητής του 3ου Γενικού Λυκείου Σερρών.

Αναφορικά με όσα δημοσιεύονται ότι παρακινούνται από την Χρυσή Αυγή για τις κινητοποιήσεις τους, τόνισε  «Δεν ανήκουμε σε κανένα πολιτικό κόμμα, δεν υποστηρίζουμε κανένα κόμμα και αυτό είναι επιλογή μας. Ερχόμαστε για να πούμε ότι είναι αλήθεια, δεν ερχόμαστε ούτε μας έχουν στείλει κόμματα όπως λένε η Χρυσή Αυγή. ήρθαμε για να πούμε ότι η Μακεδονία είναι ελληνική δεν είμαστε ούτε φασίστες, ούτε χρυσαυγίτες, ούτε υποστηρίζουμε κάποιο κόμμα. Ήρθαμε για να πούμε την αλήθεια»                                Ενώ για τις διοργανώσεις συγκεντρώσεων και πορειών ενάντια στις δικές τους, δήλωσε «Προσπαθούν να κλείσουν το στόμα του μαθητή και να μην αφήσουμε να πούμε την αλήθεια, την αλήθεια θα την πούμε με τις πράξεις μας, με τα λόγια μας και πρώτα από όλα ειρηνικά. Δεν ήρθαμε ούτε να χτυπήσουμε, ούτε να σπάσουμε περιουσίες, ήρθαμε να τα πούμε με τα λόγια γιατί το στόμα είναι πιο δυνατό όπλο».

«Είμαστε πατριώτες, δεν είμαστε χρυσαυγίτες, δεν είμαστε φασίστες δεν είμαστε αναρχικοί , δεν είμαστε εθνικιστές»

Μαθητής του 1ου ΕΠΑΛ, αναφερόμενος στην πορεία των μαθητών, δήλωσε «Ήρθαμε μαθητές από όλα τα σχολεία να φωνάξουμε ότι η Μακεδονία είναι μια και ελληνική ,αυτό θέλουμε να καταλάβουν, αυτό να κρατήσουν οι πολιτικοί. Δεν μπορούν να  δίνουν το όνομα έτσι, ο λαός το δίνει δεν μπορεί να το δώσει κανένας άλλος»

«Δεν είμαστε χρυσαυγίτες, δεν είμαστε φασίστες δεν είμαστε αναρχικοί, δεν είμαστε εθνικιστές ,είμαστε πατριώτες . ήρθαμε για την Μακεδονία, για αυτό φωνάζουμε .Αυτό θέλουμε να κρατήσετε όλοι σας, το όνομα» κατέληξε ο μαθητής.

Οι μαθητές με αποφασιστικότητα και με δυναμισμό δήλωσαν ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν Επισημαίνεται ότι μαθητές των Γυμνασίων, Λυκείων και ΕΠΑΛ είχαν ξεκινήσει καταλήψεις στα σχολεία τους, την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018, και συνεχίζονται έως και σήμερα σε ορισμένα σχολεία.

Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com