«ΠΟΝΤΟΚΩΜΗ ΚΟΖΑΝΗΣ:ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΝΕΟΛΙΘΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ» ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων  Κοζάνης σας προσκαλούν στην εκδήλωση «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΕΦΗΜΕΡΑ»

«Ποντοκώμη Κοζάνης: Κομμώσεις γυναικών της Νεολιθικής Εποχής» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, δια της Προϊσταμένης της, Α. Χονδρογιάννη-Μετόκη, θα παρουσιάσει το θέμα: «Ποντοκώμη Κοζάνης: Κομμώσεις γυναικών της Νεολιθικής Εποχής». Την  Κυριακή 31 Μαρτίου 2019, στις 11:30, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ, κτίριο Μ2)

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης σας προσκαλούν στην εκδήλωση «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΕΦΗΜΕΡΑ».

Την  Κυριακή 31 Μαρτίου 2019, στις 11:30, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ, κτίριο Μ2), μοιραζόμαστε σημαντικές στιγμές του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του 2018, από τον σύγχρονο πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, δια της Προϊσταμένης της, Α. Χονδρογιάννη-Μετόκη, θα παρουσιάσει το θέμα «Ποντοκώμη Κοζάνης: Κομμώσεις γυναικών της Νεολιθικής Εποχής».

Η Εφορεία επέλεξε να συμμετάσχει στην συγκεκριμένη εκδήλωσημε το δύσκολο, αλλά ενδιαφέρον θέμα των νεολιθικών ειδωλίων, συγκεκριμένα της αρχαιότερης και μέσης νεολιθικής περιόδου (6500-6000 π.Χ.).Αφορμή έδωσαν τα 700 περίπου τμήματα πήλινων, γυναικείων κυρίως ειδωλίων, από την εκτεταμένη σωστική ανασκαφή στη θέση Σουλουκιά, στο όριο επέκτασης των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ.

Τα ειδώλια παρουσιάστηκαν με βιωματικό τρόπο τον Σεπτέμβριο του 2018, στην Ποντοκώμη, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με θέμα ΠΟΛ(ε)ΙΣ. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η ΕΦΑ Κοζάνης, ο Σύλλογος Κομμωτών Κοζάνης, η Τ.Κ. Ποντοκώμης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντοκώμης. Κατά τη διάρκειά της, μετά την παρουσίαση του υλικού, από την Προϊσταμένη της Εφορείας, που το μελετά, επτά κομμωτές που δραστηριοποιούνται στην Π.Ε. Κοζάνης και 16 κυρίες και νεαρές κοπέλες, ως μοντέλα, αλλά και παιδιά, ζωντάνεψαν την εικόνα της γυναίκας της νεολιθικής εποχής, αναπαράγοντας πολλά (20) από τα χτενίσματά της, όπως αυτά μεταφέρουνμέχρι τις μέρες μας τα 250 περίπου κεφάλια των πήλινων γυναικείων ειδωλίων της ανασκαφής στη Σουλουκιά.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην κοινότητα Ποντοκώμης, που πρόκειται να μετεγκατασταθεί σύντομα, καθώς και σε όλες τις αρχαίες και σύγχρονες «πόλεις» της κοιλάδας της Κίτρινης Λίμνης, που αφανίζονται σταδιακά, από τη σύγχρονη ανάπτυξη.