«ΠΕΡΑΣΕ» Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

«Πέρασε» ο νέος εκλογικός νόμος, μετά την ψηφοφορία το βράδυ της Παρασκευής 24 Ιανουαρίου 2020 στην Ολομέλεια της Βουλής

Βουλή: Με 163 ψήφους η επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής. Θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές

Με 163 «ναι» και 121 «όχι» πέρασε ο νέος εκλογικός νόμος, μετά την ψηφοφορία το βράδυ της Παρασκευής 24 Ιανουαρίου 2020 στην Ολομέλεια της Βουλής. Με ψήφους 163 υπέρ έναντι 121 κατά, εγκρίθηκε επί της αρχής του, των άρθρων του και στο σύνολό του, το νομοσχέδιο «Εκλογή Βουλευτών», που επαναφέρει το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Ο νέος εκλογικός νόμος δεν εξασφάλισε τις 200 ψήφους που απαιτεί το Σύνταγμα προκειμένου να ισχύσει στις επόμενες εκλογές, οπότε αυτές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Το νέο εκλογικό σύστημα θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές. Μαζί με τους βουλευτές της ΝΔ, η Ελληνική Λύση είναι το μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης που υπερψήφισε το νέο εκλογικό νόμο.

Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 284 βουλευτές. Από τους 16 βουλευτές που απουσίαζαν, οι 9 βουλευτές απέστειλαν επιστολή πρόθεσης ψήφου, η οποία ωστόσο δεν προσμετράται στο αποτέλεσμα.

Οι ψήφοι για τον νέο εκλογικό νόμο: Ναι 163, Όχι 121.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών το πρώτο κόμμα θα πριμοδοτείται με 20 έδρες εαν φθάνει στο 25% και με μια επιπλέον έδρα για κάθε 0,5% άνω του ορίου εισαγωγής στην πριμοδότηση. Πάντως, η διήμερη συζήτηση του εκλογικού νομοσχεδίου πυροδότησε από την αντιπολίτευση μια έντονη σεναριολογία περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.