ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ «Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΠΛΟΦΑ» ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ ΔΕΝΔΡΙΝΟΥ

Η παρουσίαση του βιβλίου της Ελένης Βαρβιτσιώτη και της Βικτώριας Δενδρινού στις Σέρρες, πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Philippos Xenia Hotel, το απόγευμα της Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020,

«Η τελευταία μπλόφα» το παρασκήνιο του 2015, οι συγκρούσεις το Plan B

Για το βιβλίο μίλησαν ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, η Σοφία Δήμτσα,  δημοσιογράφος, Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας της ΔΕΗ, ο Γιάννης Μακριώτης, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και οι συγγραφείς του βιβλίου

Αξιόλογη, σοβαρή παρακαταθήκη στον ιστορικό του μέλλοντος, ένα πραγματικά πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, ένα χρήσιμο βιβλίο», ανέφερε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, και βουλευτής Σερρών για το βιβλίο «Η Τελευταία μπλόφα», κατά την διάρκεια της παρουσίασης του στις Σέρρες.

Η παρουσίαση του βιβλίου «Η τελευταία μπλόφα» της Ελένης Βαρβιτσιώτη και της Βικτώριας Δενδρινού πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 5 Φεβρουαρίου 2020,  στο ξενοδοχείο Philippos Xenia Hotel, στις Σέρρες .

Στο βιβλίο οι συγγραφείς αναφέρονται και ρίχνουν φως στα πολιτικά γεγονότα των πρώτων επτά μηνών του 2015, το παρασκήνιο του 2015, οι συγκρούσεις, το Plan B, στο πόσο κοντά έφτασε, τελικά, η Ελλάδα στην άτακτη έξοδό της από το ευρώ, τι  ακριβώς προέβλεπε το περιβόητο Plan B για την περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη τι πραγματικά ειπώθηκε στις μυστικές συναντήσεις των πιο ισχυρών και τελικά ποιος παίρνει τις πιο σημαντικές αποφάσεις στην Ευρώπη. 

Στη κατάμεστη αίθουσα από Σερραίους για το βιβλίο μίλησαν ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, η Σοφία Δήμτσα, δημοσιογράφος, Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας της ΔΕΗ, η οποί α και συντόνισε και την εκδήλωση, ο Γιάννης Μακριώτης, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και οι συγγραφείς του βιβλίου, Ελένη Βαρβιτσιώτη, δημοσιογράφος της εφημερίδας Καθημερινή και η Βικτώρια Δενδρινού, δημοσιογράφος για το πρακτορείο Bloomberg.

Ο κ. Καραμανλής ευχαριστώντας το πολυπληθές κοινό, που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση, αναφερόμενος στο βιβλίο τόνισε «Την διεθνή εμπειρία που έχουν οι δύο συγγραφείς μας την φέρνουν σε ένα βιβλίο που είναι ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα. Πρώτα από όλα διαβάζεται ως ένα ιστορικό και πολιτικό ντοκουμέντο, αλλά διαβάζεται ως ένα πολιτικό θρίλερ. Σας δίνω υπόσχεση όταν ξεκινήσετε να διαβάζεται το βιβλίο δεν θα το αφήνεται από το χέρι σας. Ένα βιβλίο με λαϊκή απήχηση χωρίς, όμως να έχει λαϊκισμό μέσα του, και ένα βιβλίο χρήσιμο για τους πολίτες αλλά πρωτίστως θα έλεγα και για τους πολιτικούς της μεταμνημονιακής πολιτικής ,διότι διαβάζεται ως οδηγός αποφυγής κακών πολιτικών κυβερνητικών χειρισμών»

«Φωτίζει τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, τα οποία ήταν πολύ κρίσιμα. Την αγωνία όσων νοιώθαμε την παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου  Καραμανλή, που είναι ότι η Ελλάδα ανήκει στη Δύση και ότι η Ελλάδα πρέπει να ανήκει στο στενό πυρήνα της Ευρώπης  και αναδεικνύει τις παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος» σημείωσε ο κ. Καραμανλής ενώ χαρακτήρισε το βιβλίο «αξιόλογη σοβαρή παρακαταθήκη στην ιστορία του μέλλοντος.

Ο κ. Μακριώτης ανέφερε ότι το βιβλίο είναι «βιβλίο αναφοράς για όσα ζήσαμε εκείνη την περίοδο, ακριβοδίκαιο πολικό θρίλερ, οι συγγραφείς λένε τα πράγματα με το όνομα τους, ουσιαστικό». 

Οι συγγραφείς του βιβλίου, Βικτωρία Δενδρινού και Ελένη Βαρβιτσιώτη σε δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ, αναφέρθηκαν στο βιβλίο τους . «Είναι έξη μήνες που κυκλοφορεί το βιβλίο, για μας είναι πολύτιμη εμπειρία, το βιβλίο διαπραγματεύεται τους 7 μήνες του 2015, και αυτό που θέλαμε να κάνουμε ήταν να δώσουμε  στους αναγνώστες το παρασκήνιο αυτών των κρίσιμων μηνών, των αποφάσεων που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ζωή των Ελλήνων και να δείξουμε και λίγο στους έλληνες αναγνώστες τι  συμβαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στους ξένους στην Ελλάδα» δήλωσε η Βικτωρία Δενδρινού. 

Η Ελένη Βαρβιτσιώτη, αναφερόμενη στην απήχηση του βιβλίου  στο αναγνωστικό κοινό, τόνισε: «Η αλήθεια είναι όταν το κάναμε δεν περιμέναμε καθόλου να έχει αυτή την απήχηση το βιβλίο, εμεί θέλαμε να το γράψουμε για να έχουμε ίσως πιο αντικειμενική  άποψη των γεγονότων.

Είχαν ακουστεί πάρα πολλά πράγματα εκείνο το διάστημα και γι α αυτό θέλαμε να γράψουμε, να δούμε την ιστορία και να δείξουμε την οπτική γωνία όλων των πρωταγωνιστών και είμαστε πού χαρούμενες ς που έχει τόσο μεγάλη απήχηση στο κοινό. Μας λένε νευρίασα πολύ όταν το διάβασα και αυτά που περνούσε η χώρα μας, άλλοι μάθανε πως παίρνονται οι αποφάσεις στην Ευρώπη και μας λένε ότι προκαλεί πολύ έντονα συναισθήματα»

Για την συνεργασία τους στην συγγραφή του βιβλίου, η κ. Δενδρινού, ανέφερε «Δουλέψαμε τρεισήμισι με τέσσερα χρόνια το βιβλίο, η έρευνα ήταν τεράστια μιλήσαμε 95 άτομα, με πάνω από διακόσιες τριάντα ώρες συνέντευξης. Οπότε κάναμε μια πολύ μεγάλη έρευνα και με συνεντεύξεις και σε πολύ μεγάλο βαθμό με στοιχεία που βρήκαμε, πρωτογενή έρευνα με έγγραφα, μηνύματα, τα οποία παραμένουν αναλλοίωτα από τον χρόνο και μπορέσαμε να συνθέσουμε το υλικό αυτών των μηνών»

«Η διαδικασία κράτησε τρεισήμισι χρόνια, κάναμε ένα πολύ αναλυτικό χρονογράφημα τι γινόταν κάθε μέρα, βάζαμε τι γινόταν όχι μόνο στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες αλλά και στην Ουάσιγκτον και στο Παρίσι, Λονδίνο και στο Βερολίνο. Ώστε να μπορέσουμε να συνθέσουμε αυτό το χρονολόγιο το οποίο είχε πάρα πολλά καταιγιστικά γεγονότα σε πολύ μικρό διάστημα» σημείωσε η κ. Βαρβιτσιώτη.

Στην ερώτηση αν θ α υπάρχει συνέχεια στην συνεργασία τους και στην συγγραφή άλλου βιβλίου, η κ. Βαρβιτσιώτη απάντησε «Προς το παρόν είναι πολύ φρέσκο αυτό που έχουμε κάνει, δεν σκεφτόμαστε κάτι άλλο. Προς το παρον θέλουμε να το ταξιδέψουμε σε όλη την Ελλάδα. Το ότι έχει  πολύ κόσμο στην εκδήλωση σήμερα και είναι πολύ σημαντικό για μας»

Για την περιπέτεια που έζησε η Ελλάδα αυτά τα χρόνια της κρίσης και αν δίδαξαν τους έλληνες, η κ. Βαρβιτσιώνη, είπε «Το ελπίζουμε και για τους έλληνες και τους έλληνες πολιτικούς, σίγουρα έγιναν πολλά βήματα στο να βελτιωθούν τα δημοσιονομικά της χώρας, τα νούμερα της χώρας, όσο αφορά τις πραγματικές διορθωτικές μεταρρυθμίσεις έγιναν  λιγότερες από αυτό που θα έπρεπε και αυτό είναι το κρίμα, ήταν μια ευκαιρία να αλλάξουν βασικές δομές στην χώρα αλλά οι αντιστάσεις σε πολλά επίπεδα είναι μεγάλες. Ας ελπίσουμε ότι υπάρχουν μαθήματα να μην βρεθούμε σε αυτή την δύσκολη κατάσταση εκτός αγορών και να χρειαζόμαστε δάνεια και βοήθεια από τους ξένους».

Αναφορικά με την μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισαν στην συγγραφή του βιβλίου η κ. Δενδρινού, δήλωσε : ‘Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν ο μεγάλος όγκος του υλικού είχαμε να διαχειριστούμε, ήταν τεράστιος αλλά και σε μεγάλο βαθμό οι μαρτυρίες και οι μνήμες των πρωταγωνιστών που μιλήσαμε άλλαζαν με το πέρασμα του χρόνου, ώστε και σε μας ήταν πολύ σημαντικό για  να φτάσουμε σε μια σταθερή αφήγηση μιλώντας με διαφορετικά πρόσωπα και χρησιμοποιώντας τα στοιχεία τα πιο σταθερά, όπως τα έγγραφα για να μπορέσουμε να έχουμε την πιο ολοκληρωμένη και πιο αντικειμενική εικόνα που θα μπορούσαμε να έχουμε». Στην ερώτηση αν ανταποκρίθηκαν τα άτομα στην έρευνα τους, απάντησε «Σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό οι περισσότεροι που απευθυνθήκαμε ανταποκρίθηκαν».

Επισημαίνεται ότι πλήθος Σερραίων παρακολούθησε την εκδήλωση και μάλιστα με μεγάλο ενδιαφέρον .

Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com

 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93.  Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.