ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Ο ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ «ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΔΥΤΙΚΟ ΠΑΓΓΑΙΟ – Amfipolis livinghistory»

Η «Ωδή Αμφιπόλεως»  παρουσίασε  σε ειδική τελετή τον Τουριστικό Οδηγό 2018 που έχει εκδώσει για την περιοχή Αμφίπολης-Δυτικού Παγγαίου το απόγευμα, την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018 στο Ζιντζιρλί Τζαμί στις Σέρρες

 

Παρουσιάστηκε ο τουριστικός οδηγός «ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΔΥΤΙΚΟ ΠΑΓΓΑΙΟ – Amfipolis livinghistory»

 

«Έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην τουριστική προβολή της περιοχής», δήλωσε στη «Σ» ο  Γεώργιος Μακουσιάρης πρόεδρος της «Ωδή Αμφιπόλεως»

 

Η «Ωδή Αμφιπόλεως»  παρουσίασε  σε ειδική τελετή τον Τουριστικό Οδηγό 2018 που έχει εκδώσει για την περιοχή Αμφίπολης-Δυτικού Παγγαίου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα  την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018 στο Ζιντζιρλί Τζαμί στις Σέρρες.

Στον Τουριστικό Οδηγό παρουσιάζονται αναλυτικές πληροφορίες για τα αξιοθέατα, για την ιστορία και για τον πολιτισμό της περιοχής και γενικότερα ό,τι άλλο  μπορεί να ενδιαφέρει τον επισκέπτη, καθώς βέβαια και οι δυνατότητες φιλοξενίας της περιοχής. 

Με την έκδοση αυτή, η «Ωδή Αμφιπόλεως» δίνει  στις τοπικές επιχειρήσεις ένα ισχυρό εργαλείο για την προβολή τους και παρουσιάζει για πρώτη φορά ολοκληρωμένα το τουριστικό προϊόν και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.  

«Μια καλή προσπάθεια και αξίζει να την αγκαλιάσουν οι τοπικοί φορείς»

Ο πρόεδρος της «Ωδή Αμφιπόλεως», Γεώργιος Μακουσιάρης, σε δηλώσεις στη «Σ», αναφερόμενος στην εκδήλωση τόνισε «Σήμερα παρουσιάζουμε τον Τουριστικό Οδηγό ,τον πρώτο για την περιοχή Αμφίπολης-Δυτικού Παγγαίου. Έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην τουριστική προβολή της περιοχής. Είχαμε την χαρά και την ευτυχία να έχουμε καλούς συνεργάτες στην συγγραφή του τουριστικού οδηγού, έγινε για πρώτη φορά μια τόση οργανωμένη δουλειά. Έχουμε ενότητες όπως ιστορία και Μυθολογία, γαστρονομία, αξιοθέατα, βιωματικές δράσεις, προτάσεις εκδρομών για όλο το χρόνο. Αν διαβάσει ο αναγνώστης τον οδηγό θα έχει μια πλήρη άποψη για την περιοχή, θα μπορέσει να έρθει να επισκεφτεί την περιοχή  συστημένα. Είναι μια καλή ευκαιρία να μάθει την περιοχή της Αμφίπολης και από κει και πέρα να την επισκεφτεί να την κάνει προορισμό. Νομίζω πως είναι μια καλή προσπάθεια και αξίζει να την αγκαλιάσουν οι τοπικοί φορείς».

«Μέσα σε ενάμιση χρόνο έχουμε κάνει δυο συνέδρια και έναν τουριστικό οδηγό , διεθνείς ποδηλατικούς αγώνες και άλλες τέσσερις –πέντε μικρότερες εκδηλώσεις αλλά με ιδιαίτερη σημασία για τους οικισμούς της περιοχής. Για την επόμενη χρονιά θα έχουμε μια μεγάλη εκδήλωση ου την δουλεύουμε ακόμα, ένα πολύ μεγάλο φεστιβάλ για νέους και παιδιά, θα περιλαμβάνει από γιόγκα μέχρι δημιουργική γραφή, θα αγκαλιάσει όλο αυτό το κομμάτι», σημείωσε ο κ. Μακουσιάρης.

Αναφορικά με τους φορείς που στηρίζουν την προσπάθειά τους ο κ. Μακουσιάρης τόνισε «Συμπαραστάτες στην προσπάθεια μας είναι κυρίως η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας  έχει αγκαλιάσει επιλεκτικά κάποια συγκεκριμένα κομμάτια . Με τον δήμο Αμφίπολης έχουμε ακόμη να κάνουμε δρόμο».

Παρουσίαση του τουριστικού οδηγού  ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΔΥΤΙΚΟ ΠΑΓΓΑΙΟ Amfipolis livinghistory

Η «Ωδή Αμφίπολης», βλέποντας την εδώ και 4 χρόνια ανυπαρξία πρωτοβουλιών από τους θεσμοθετημένους φορείς προχώρησε στην έκδοση ενός τουριστικού οδηγού επιχειρώντας να καλύψει το κενό πληροφόρησης που υπάρχει.

Ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών,  Γιάννης Μωϋσιάδης, στον χαιρετισμό του του επιβεβαίωσε την πρόθεση της Π. Ε. Σερρών να στηρίξει τις προσπάθειες για την ανάδειξη της Αμφίπολης και υποσχέθηκε την χρηματοδότηση της επόμενης έκδοσης του οδηγού. Ο δημοτικός σύμβουλος  Σερρών, Κώστας Καρπουχτσής στον χαιρετισμό του επισήμανε την ανάγκη μιας συνολικής βιώσιμης ανάπτυξης.
Ο αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, Νικόλαος Μπονόβας αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης. Η  Καίτη Εμμανουηλίδου πρόεδρος του Ομίλου Σερρών για Unesco, υποστήριξε ότι θα πρέπει να έχει διασφαλισθεί η δημιουργία βιώσιμου τουρισμού, μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών στον τύμβο του Λόφου Καστά ενώ έκρινε απαραίτητη την στήριξη της προσπάθειας από το Δήμο Σερρών, μια που είναι ο μητροπολιτικός δήμος της Π.Ε. Σερρών.

.Ο Δημήτριος Γαρούφας,  δικηγόρος, και από ιδρυτικά μέλη του συλλόγου «Ωδή Αμφίπολης», εξέφρασε την ανησυχία του για τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους κινούνται οι διαδικασίες για την έναρξη των εργασιών ανάδειξης του μνημείου, σημειώνοντας το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει στο εξωτερικό για τον τύμβο

Τέλος ο πρόεδρος του συλλόγου «Ωδή Αμφίπολης», Γιώργος Μακουσιάρης, αναφέρθηκε στο  ιστορικό της προσπάθειας για την έκδοση του τουριστικού οδηγού τονίζοντας ότι η Αμφίπολη αποτελεί διαχρονικό μήνυμα οικουμενικού ελληνισμού. Εξέφρασε, ωστόσο, την πικρία του για την απουσία του Δήμου Αμφίπολης από την εκδήλωση.

Τα κείμενα για τους αρχαιολογικούς χώρους επιμελήθηκε η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών αρχαιολόγος κ. Δημητρία Μαλαμίδου και τα κείμενα που αφορούν τα βυζαντινά μνημεία επιμελήθηκε ο αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών κ. Νικόλαος Μπονόβας.   

Στον Τουριστικό Οδηγό περιέχονται εκτός των άλλων ειδικά αφιερώματα, για το μνημειακό ταφικό συγκρότημα του Τύμβου Καστά με κείμενα της αρχαιολόγου-ανασκαφέα κ. Κατερίνας Περιστέρη, για το Σπήλαιο Αλιστράτης, καθώς και για την γαστρονομία της περιοχής από  τον Αρχιμάγειρα της Προεδρίας της Δημοκρατίας κ. Αθανάσιο Σκούρα.

Η «Ωδή Αμφιπόλεως» έχει προωθήσει  τον Τουριστικό Οδηγό στο Υπουργείο Τουρισμού, στον ΕΟΤ και σε όλους του αρμόδιους δημόσιους φορείς, με σκοπό να ενταχθεί η  περιοχή στα διαφημιστικά τους προγράμματα, αφού πλέον το τουριστικό προϊόν της περιοχής είναι συγκεντρωμένο και κατάλληλα τεκμηριωμένο

Η δράση είναι ενταγμένη στους στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO) για την βιώσιμη ανάπτυξη

ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΔΥΤΙΚΟ ΠΑΓΓΑΙΟ Amfipolis livinghistory 

Ο Τουριστικός Οδηγός με τις 164 σελίδες και με τον τίτλο livinghistory έχει εύχρηστο σχήμα, περιέχει ένα σύνολο πληροφοριών και ιστορικών στοιχείων για την Αμφίπολη αλλά για τις Σέρρες. Τα  κείμενα είναι στα ελληνικά και αγγλικά και συνοδεύονται από πολλές φωτογραφίες καθώς και τον χάρτη της περιοχής.

Αναλυτικά περιλαμβάνονται οι  ενότητες :Ιστορία και ΜυθολογίαΦύση Περιβάλλον και Οικοσυστήματα, Αξιοθέατα (αρχαιολογικά, ιστορικά, αρχιτεκτονικά, φυσιολατρικά κλπ), Παγγαιοχώρια, Γαστρονομία και μεταποιημένα αγροτικά προϊόνταΠολιτισμός, Βιωματικός Τουρισμός, Δραστηριότητες στη φύση, Προτάσεις εκδρομών για όλες τις εποχές του χρόνου, Κοντινοί προορισμοί και Γενικές  πληροφορίες. Η τιμή του είναι στα 7  ευρώ

Δήμητρα  Μετόκη metoki63@hotmail.com

 

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή / αναδημοσίευση (ολική ή μερική )του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , www.e-simeirini.com (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο ) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93.  Η αναπαραγωγή / αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα,  φωτογραφίες και βίντεο ) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.