ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΙ ΟΙ ΕΜΠΛEΚΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕ ΣΕΡΡΩΝ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2018

Κατά τη σύσκεψη του Συντονιστικού  Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.)

 

Πανέτοιμοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της Π.Ε. Σερρών ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2018

 

Την ετοιμότητα τους δήλωσαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών κατά τη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.), ενόψει  της αντιπυρικής περιόδου 2018. Ο σχεδιασμός  των δράσεων, η συνεργασία και ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές, ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 29 Μαΐου 2018 στην αίθουσα «Κωνσταντίνο Καραμανλής» του Διοικητηρίου Σερρών.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Ιωάννη Μωυσιάδη και μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν και ο Διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αρχιπύραρχος Εμμανουήλ Τσολάκης.  

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς προχώρησαν σε έναν απολογισμό της περσινής περιόδου, η οποία κύλησε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και παράλληλα ανέλυσαν το σχεδιασμό τους για την νέα αντιπυρική περίοδο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών, κ. Γιάννης Μωυσιάδης, τόνισε «Στόχος είναι να είμαστε και φέτος συντονισμένοι και οργανωμένοι ώστε να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν. Η περσινή αντιπυρική περίοδος κύλησε ομαλά για την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και ευελπιστούμε πως το ίδιο θα συμβεί και φέτος» και επισήμανε την πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Φέτος μάλιστα ο στόλος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών είναι ενισχυμένος με έξι νέα οχήματα που διατέθηκαν από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ.

Την ετοιμότητά τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους δήλωσαν και όλοι οι άλλοι εμπλεκόμενοι στην πολιτική προστασία, επισημαίνοντας βεβαίως πως κάθε χρόνο γίνεται μια υπερπροσπάθεια λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης.

«Θα δράσουμε για ακόμη μία χρονιά με ό, τι μέσα διαθέτουμε. Σαφώς και τα χρήματα που μας δίνονται για πολιτική προστασία είναι μειωμένα, ωστόσο θα πορευτούμε και πάλι με ό, τι έχουμε, γι’ αυτό και απαιτείται άρτιος συντονισμός. Σ’ αυτό το πλαίσιο, όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένοι όσον αφορά στις δυνατότητες που έχουν, ώστε να υπάρχουν αλληλοκαλύψεις και να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί» δήλωσε ο κ. Μωυσιάδης.

Ο Διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αρχιπύραρχος Εμμανουήλ Τσολάκης, έδωσε επίσης έμφαση στη συνεργασία που πρέπει να υπάρχει μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων ώστε να κυλήσει ομαλά η αντιπυρική περίοδος.

«Ο δήμος μας είναι ένα τεράστιος σε έκταση δήμος, ορεινός και πεδινός όγκος. Ο δήμος είναι καθόλα έτοιμος έχουμε άψογη συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, η λίστα των μηχανημάτων έχει δοθεί από καιρό ,το προσωπικό είναι ήδη σε ετοιμότητα σε επιφυλακή 324 ώρες το εικοσιτετράωρο. Είμαστε στην διάθεση της πολιτικής προστασίας .Αυτά δηλώσαμε σήμερα ,ο δήμος Σιντικής έχει ίδια μέσα αλλά και εργολάβο με βαρέα οχήματα», δήλωσε στη «Σ» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολιτικής Προστασίας του δήμου Σιντικής κ. Παναγιώτης Σαββίδης.

Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, κ. Γιώργος Καραγιαννίδης, ανέφερε «Βασικός σκοπός είναι η προστασία των πολιτών, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και βέβαια των υποδομών και των εγκαταστάσεων της χώρας. Θέματα που σχολιάσαμε και συζητήσαμε έχουν να κάνουν με την αποσαφήνιση των ρόλων των εμπλεκόμενων φορέων της Πολιτικής προστασίας όπως αυτή καθορίζεται μέσα από την εγκύκλιο της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας , επίσης αναφερθήκαμε στην λήψη προληπτικών μέτρων, στο επίπεδο ετοιμότητας του κάθε φορέα ,στην λήψη και εφαρμογή εργασιών και  έργων που είναι απαραίτητα να γίνουν σε δάση και δασικές εκτάσεις αντιπυρικής προστασίας και στην συνεργασία, συνέργια και στον συντονισμό των υπηρεσιών. Αναφέρθηκε η καλή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και αποδείχθηκε πέρυσι με την μεγάλη πυρκαγιά στα Λουτρά Σιδηροκάστρου αλλά και στα προηγούμενα έτη. Απαιτείται η συνεργασία όλων για να ξεπερνιούνται τα προβλήματα επιζητούμε βεβαία και την συνδρομή των πολιτών. Η πολιτική προστασία αφορά όλους μας»

Η σύσκεψη, όπως προαναφέρθηκε, πραγματοποιήθηκε υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Μωυσιάδη και σ’ αυτήν συμμετείχαν ο  Διοικητής Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Εμμανουήλ Τσολάκης, o Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και περιφερειακός σύμβουλος Σερρών, κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών κ. Σωτήρης Δημητράκης, ο Υποδιοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών κ. Παντελής Ελευθεριάδης- ο Υποδιευθυντής Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών κ. Δημήτρης Μικρός, ο εκπρόσωπος του 10ου Συντάγματος Πεζικού κ. Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης, ο εκπρόσωπος της  Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Μακεδονίας-Θράκης κ. Αλέξιος Αναστασίου, οι εκπρόσωποι της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Φωτεινή Τσάμη και κ. Ζαφειρούλα Αργυροπούλου, ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Σερρών,κ.  Γιώργος Καραγιαννίδης, ο Αντιδήμαρχος Σερρών κ.Ηλίας Γκότσης, ο Αντιδήμαρχος Σιντικής κ. Παναγιώτης Σαββίδης, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Σερρών κ.Γιώργος Σαμαράς- ο Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Οινούσας κ. Αθανάσιος Παπανδρέου, ο Προϊστάμενος Τ.Δ. ΔΕΔΔΗΕ κ. Δημήτριος Μαργούδης, από την Πολιτική Προστασία Περιφερειακής Ενότητας  Σερρών η κ. Άννα Γκαρέτσα, ο εκπρόσωπος Δήμου Ηράκλειας κ. Ευστάθιος Πασχαλιάς, ο εκπρόσωπος Δήμο Βισαλτίας κ.Αστέριος Κατσιαούνης, από την Διεύθυνση Δασών Σερρών η κ. Μαρία Χατζηπαρτάλη, από το Δασαρχείο Σερρών ο κ. Κωνσταντίνος Ζάβος, από το Δασαρχείο Σιδηροκάστρου ο κ. Στυλιανός Γαϊδαρτζής, από το Δασαρχείο Νιγρίτας ο κ. Φίλιππος Στογιάννου, από το Παράρτημα Σερρών του Ελληνικού  Ερυθρού Σταυρού η κ. Μαρία Θεοδωρίδου και ο κ. Νικόλαος Αυγερινός, από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Σιντικής ο κ. Ιωάννης Χατζόπουλος,από την Διεύθυνση Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Σερρών ο κ. Στυλιανός Μαγγενάκης, από την Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Σερρών οι κ.κ. Γρηγόρης Ζιγκιρκάς και Βασίλης Βασιλακάκης από την Εφορία Αρχαιοτήτων Σερρών ο κ. Νικόλαος Βλάσκος από την Εγνατία Οδός Α.Ε. ο κ. Κυριάκος Αναγνωστόπουλος, ο Εκπρόσωπος Νοσοκομείου Σερρών κ. Χρήστος Παπαπαύλου, από την Αερολέσχη Σερρών ο κ. Γεώργιος Βασιλείου και από ΠΡΟΤΕΚΤΑ Σερρών οι κ.κ. Πέτρος Καραστογιάννης και Ιωάννης Τούσκας.

Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com