ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ Η 31η ΜΑΪΟΥ

H 31η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος

Αφορμή προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για τις θανατηφόρες συνέπειες του καπνίσματος

«Ο Αντικαπνιστικός Σύλλογος Νομού Σερρών θα συνεχίσει τον αγώνα του σχετικά με την ενημέρωση του κοινού με θέματα που αφορούν τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος  ώστε να έλθει στη ζωή μας μια νέα περίοδος χωρίς καπνούς καθαρό περιβάλλον και κυρίως μια καλύτερη υγεία». Τα παραπάνω επισημαίνονται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Αντικαπνιστικό Σύλλογο Νομού Σερρών με αφορμή την  31η Μαΐου που έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του ο Αντικαπνιστικός Σύλλογος Νομού Σερρών αναφέρει τα παρακάτω:

H 31η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ημέρα αυτή είναι μια αφορμή προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για τις θανατηφόρες συνέπειες του καπνίσματος, τους κινδύνους της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα, αλλά και το κάλεσμα για δράση ώστε να μειωθεί σημαντικά η κατανάλωση καπνού. Τι συμβαίνει όμως στην Ελλάδα;                          

Πανεπιστημίων Αθηνών και Χάρβαρντ, Παναγιώτης Μπεχράκης τα στοιχεία για τις καταστρεπτικές συνέπειες του καπνίσματος είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά.

Περισσότεροι από 6 εκ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο με βασική αιτία θανάτου το κάπνισμα. Ο αριθμός αυτός υποδηλώνει πως κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του από την βλαβερή αυτή συνήθεια.

Συνολικά, υπολογίζεται πως έχουν χάσει τη ζωή τους από το τσιγάρο περισσότεροι από 80 εκ. Άνθρωποι στον κόσμο.

Τα υψηλότερα ποσοστά καθημερινών καπνιστών ως το 2014 κατέχουν οι Ελληνες ηλικίας 25 με 54 ετών. Συγκεκριμένα το ποσοστό σε αυτό το ηλικιακό φάσμα κυμαίνεται μεταξύ 36,7% και 37,8%. Αντίθετα πολύ χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στους πιο ηλικιωμένους, με τους καπνιστές να πέφτουν στο 29,3% στις ηλικίες 55 με 64 ετών και στο 10% σε Ελληνες άνω των 65 χρόνων.

Με τον αντικαπνιστικό νόμο σε αδράνεια εδώ και χρόνια, καφετέριες, μπαρ, αλλά και εστιατόρια εξακολουθούν να επιτρέπουν το κάπνισμα στους εσωτερικούς τους χώρους. Το συντριπτικό ποσοστό του 96,6% των ερωτηθέντων σε έρευνα για το κάπνισμα της Kappa Research, δήλωνε το 2017 πως βρέθηκε σε χώρο όπου απαγορεύεται το τσιγάρο και εν τούτοις θαμώνες κάπνιζαν.

Οποιοδήποτε είδος καπνίσματος είναι επιβλαβές για τον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένου του καρδιαγγειακού και του αναπνευστικού συστήματος. Η νόσος COVID-19 μπορεί επίσης να βλάψει αυτά τα συστήματα.

Πληροφορίες από την Κίνα, όπου ξεκίνησε ο νέος κορονοϊός, δείχνουν ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από καρδιαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα, που προκαλούνται από το κάπνισμα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρών συμπτωμάτων της νόσου COVID-19.

Ο Αντικαπνιστικός Σύλλογος Νομού Σερρών θα συνεχίσει τον αγώνα του σχετικά με την ενημέρωση του κοινού με θέματα που αφορούν τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος  ώστε να έλθει στη ζωή μας μια νέα περίοδος χωρίς καπνούς καθαρό περιβάλλον και κυρίως μια καλύτερη υγεία