Ο ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Ο  Σερραίος πολιτικός Μάρκος Μπόλαρης, είναι βουλευτής της Α΄ Θεσσαλονίκης συνεργαζόμενος με τον ΣΥΡΙΖΑ, διετέλεσε  Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συμμετέχει στην νέα σύνθεση της κυβέρνησης

 

Ο Μάρκος Μπόλαρης υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Θρησκευτικών

 

Ο  Σερραίος πολιτικός Μάρκος Μπόλαρης, είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα θρησκευμάτων  μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης της 28ης Αυγούστου 2018. Είναι βουλευτής της Α΄ Θεσσαλονίκης συνεργαζόμενος με τον ΣΥΡΙΖΑ, διετέλεσε  Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης της 28ης Αυγούστου 2018, ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα Θρησκευμάτων.

Ο Μάρκος Μπόλαρης γεννήθηκε στα Σέρρας το 1958 , όπου αποφοίτησε από το Α΄ Λύκειο. Μετά τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Roosevelt στο Σικάγο. Ασχολήθηκε με τη μαχόμενη δικηγορία από το1985 έως το 2004, μέχρι την εκλογή του ως βουλευτή. Συνέβαλε  μαζί με τον πατέρα του (Ηλία Μπόλαρη) στην ίδρυση της ημερήσιας τοπικής εφημερίδας “Παρατηρητής”. Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά.

Είναι παντρεμένος με την Κυριακή Τζαμπαζίδου , συμβολαιογράφο Σερρών και πατέρας της Δέσποινας, του Ηλία, του Γιάννη-Πρόδρομου, της Αναστασίας, της Ζηνοβίας και της Άννας.
Είναι βουλευτής της Α΄ Θεσσαλονίκης συνεργαζόμενος με τον ΣΥΡΙΖΑ, διετέλεσε  Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης της 28ης Αυγούστου 2018, ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα Θρησκευμάτων.
Έχει εκλεγεί βουλευτής Σερρών με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές 2004, του 2007, του 2009, του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012. Τον Οκτώβριο του 2012 διαγράφηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Την περίοδο 2013- 2014 ήταν μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών.
Στο Κοινοβούλιο δραστηριοποιήθηκε στις Επιτροπές Εξωτερικών και Άμυνας, Μορφωτικών Υποθέσεων, Περιφερειών, Δεοντολογίας και Αποδήμου Ελληνισμού. 
Μέλος στις Ειδικές Κοινοβουλευτικές Επιτροπές για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης στις υποθέσεις Βατοπεδίου και του σκανδάλου των άγονων γραμμών του Υπουργείου Αιγαίου. 
Πρόεδρος της Ειδικής Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερεύνησε την υπόθεση των υποβρυχίων με εμπλεκόμενο υπουργό. Η έρευνα και τεκμηρίωση των υποθέσεων αυτών αποκάλυψε τις διαδρομές του μαύρου χρήματος και την παραπομπή στη δικαιοσύνη των υπαιτίων. 
Από τον Οκτώβριο 2009 έως Σεπτέμβριο 2010 διετέλεσε Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη 2009 -2010 . Εισηγήθηκε νομοθετικά την ίδρυση και λειτουργία της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης, μιας πρότυπης κυβερνητικής δομής βασισμένης στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση με στόχο την αποκέντρωση, τη διαφάνεια και την αξιοκρατική προώθηση των επιχειρηματικών σχεδίων στη Μακεδονία και Θράκη.. Παραιτήθηκε στη συνέχεια για να ηγηθεί του Περιφερειακού Αυτοδιοικητικού σχήματος «ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας 
Από τον Ιούνιο 2011 έως Μάιο 2012 διετέλεσε Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με αρμοδιότητες την Κοινωνική Πρόνοια και την Ψυχική Υγεία, . Από τη θέση αυτή προώθησε την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση,, την αναδιοργάνωση των Προνοιακών Μονάδων, την ένταξη των Κέντρων Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης στο ΕΣΥ. Η νομοθετική πρωτοβουλία για την δημιουργία Ενιαίου Ηλεκτρονικού Μητρώου, όλων των δικαιούχων ,προνοιακού επιδόματος, εγκρίθηκε ομόφωνα στη Βουλή από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων. Ως αρμόδιος για την Πρόνοια Υφυπουργός εισηγήθηκε την νομοθέτηση για πρώτη φορά της έννοιας των αστέγων και προώθησε αντίστοιχα πολιτικές στήριξης τους.

Στις εκλογές του  Σεπτέμβρη του 2015,εξελέγη  βουλευτής της Α΄ Θεσσαλονίκης συνεργαζόμενος με τον ΣΥΡΙΖΑ, διετέλεσε  Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Σεπτέμβριο 2015 έως Νοέμβριο 2016)και στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης της 28ης Αυγούστου 2018, ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα Θρησκευμάτων

Αυτοδιοικητική, κοινωνική και πολιτιστική δράση
Από τα μαθητικά του χρόνια έχει αυτοδιοικητική, κοινωνική και πολιτιστική δραστηριοποίηση.Γιός του Βιοτέχνη ξυλογλύπτων επίπλων Ηλία Μπόλαρη, μέλους της διοίκησης του Επιμελητηρίου Σερρών και ιδρυτικού μέλους του ΠΑΣΟΚ. Από οικογένεια Μακεδονομάχων Κρητών και μαχητών της Εθνικής Αντίστασης με τον ΕΛΑΣ.
Γραμματέας & Αντιπρόεδρος της Ένωσης Φοιτητών-Σπουδαστών Νομού Σερρών. 
Υπεύθυνος στον Τομέα Αλληλεγγύης του Συλλόγου Ελλήνων φοιτητών στο Σικάγο (1982). Εξελέγη δυο φορές Δημοτικός Σύμβουλος Σερρών (1986 και 1990). Διετέλεσε Αντιδήμαρχος Πολιτισμού-Κοινωνικής Πρόνοιας (1990-1994, όταν διοργανώθηκε το Α΄ Διεθνές Συνέδριο για την Ιστορία των Σερρών και εκδόθηκε η επιστημονική επετηρίδα ΣΕΡΡΑΙΚΑ ΑΝΑΛΕΚΤΑ. Στη θητεία του ανεγέρθηκε το κτίριο της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού Αθλητισμού και λειτούργησε το Εικαστικό Εργαστήριο Σερρών.
Αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. της Σχολής Κωφών και Βαρηκόων Σερρών (1988-1990).
Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Σερρών, όταν ανακαινίστηκε το ιστορικό κτίριο του ΟΡΦΕΑ Σερρών 
Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ Ν. Σερρών (1990-1992), όταν αποκτήθηκε η ιστορικής σημασίας οικία του Ακαδημαικού και κορυφαίου ζωγράφου μας Ουμβέρτου Αργυρού για την στέγαση της Ένωσης..
Νομαρχιακός Σύμβουλος στην αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών(1994-1998). Πρόεδρος της Εφορίας Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών (1993-1996), όταν εκδόθηκε ο Τόμος για τα αφαιρεθέντα (από τον βουλγαρικό στρατό) ανεκτίμητης αξίας Κειμήλια και Χειρόγραφα από Πατριαρχικές Μονές της Μακεδονίας και διατυπώθηκε επίσημα το αίτημα επιστροφής τους. 
Πρόεδρος της Εταιρίας Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών (1994-2004), η οποία εκδίδει την επιστημονική επετηρίδα ΣΕΡΡΑΙΚΑ ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ