Ο ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Ν. ΣΕΡΡΩΝ

Στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Σερρών «Αγία Βαρβάρα»

Μεγάλη συμμετοχή  των επαγγελματιών εστίασης και καφέ μπαρ στη συζήτηση για τα «καυτά» θέματα του κλάδου

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των επαγγελματιών εστίασης και καφέ μπαρ στην Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Σερρών «Αγία Βαρβάρα» καθώς ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της διοίκησης της ‘Ένωσης. Η γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, 9 Δεκεμβρίου 20019, στην αίθουσα «Γεώργιος Χρηστίδης» του Επιμελητηρίου Σερρών. Στην συνέλευση εκτός από τα μέλη της Ένωσης συμμετείχαν και οι ιδιοκτήτες των Καφέ- Μπαρ των Σερρών ώστε να συζητηθούν διεξοδικά τα προβλήματα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά και η συνένωση των δύο σωματείων.

Στη Γενική Συνέλευση παραβρέθηκαν και αναφέρθηκαν  στην ερμηνεία του Νόμου 4633/2019 περί απαγόρευσης του καπνίσματος, από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας η Επιθεωρήτρια-Ελεγκτής, η οποία εκπροσώπησε τον Διοικητή της Αρχής, κ. Κατερίνα Αλεξανδρίδου, από τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών οι επόπτες Υγείας οι κ.κ. Απόστολος Σφετκόπουλος και Στυλιανός Μαγκενάκης, ενώ για τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλιση των εργαζομένων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ομιλητής ήταν ο εργατολόγος κ. Τάσος Ταρπινίδης. Την συνέλευση  τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών κ. Χρήστος Μέγκλας.

Η συνέλευση ξεκίνησε με την συζήτηση για την συνένωση των δύο Σωματείων των Εστιατόρων και αυτό των Καφέ Μπάρ των Σερρών. Αποφασίστηκε η συνένωση και η  εκπροσώπηση των Καφέ -Μπαρ των Σερρών στο Διοικητικό Συμβούλιο της  Ένωσης Εστιατόρων, από τους Σωκράτη Χαλκίδη και Βασίλη Δόξα, οι οποίοι θα συμμετέχουν σε πρώτη φάση άτυπα μεν στο συμβούλιο μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών, ουσιαστικά δε καθώς η θέση τους θα είναι καθοριστική για τις αποφάσεις τους σωματείου μελλοντικά.

Στην συνέχεια ζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν τους επαγγελματίες. Ο εργατολόγος κ. Τάσος Ταρπινίδης αναλυτικά στα θέματα που αφορούν την ασφάλιση των εργαζομένων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και απάντησε σε ερωτήσεις που του τέθηκαν .

Ακολούθησε η συζήτηση για τον αντικαπνιστικό νόμο, που ήταν το θέμα που κυριάρχησε στη συνέλευση με τους καταστηματάρχες να θέτουν δεκάδες ερωτήματα στους εκπροσώπους των αρμόδιων φορέων των ελεγκτικών κλιμακίων.

Η κ. Αλεξανδρίδου ανακοίνωσε πως αναμένεται η έκδοση νέου εγχειριδίου με σκαριφήματα για τις ασάφειες που υπάρχουν στον νόμο ώστε να λυθούν όλες οι απορίες των καταστηματαρχών για τη διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων, ενώ τόνισε πως «θέλουμε να μας βλέπετε ως συνεργάτες και όχι ως αντιπάλους».                                                        

Οι επόπτες Υγείας οι κ. Σφετκόπουλος και κ. Μαγκενάκης εξήγησαν στους παραβρισκόμενους τις προσπάθειες που κάνουν προκειμένου να μεταφέρουν στο Υπουργείο όλα τα ερωτήματα που θέτουν οι καταστηματάρχες για τα κενά του Ν. 4633/2019,ενώ έγινε μεγάλη συζήτηση για τη διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου των καταστημάτων.

Ο κ. Αλέξανδρος Παρασκευιώτης, νομικός σύμβουλο  της Ένωσης των Εστιατόρων, κατά την συζήτηση του αντικαπνιστικού νόμου, επισήμανε τα κενά και τις ασάφειες του νόμου στους εκπροσώπους των αρχών ώστε να καταγραφούν ,να προωθηθούν στο Υπουργείο αλλά και να αποτελέσουν εκείνα τα σημεία κατά τα οποία δεν θα ευσταθεί η επιβολή προστίμου μέχρι νεωτέρας.

Ουσιαστική ήταν η παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Παναγιώτη Σπυρόπουλου ,ο οποίος ως δικηγόρος  ανέλυσε τον νόμο και ξεκαθάρισε ορισμένα ζητήματα. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Χρήστος Μέγκλας έθεσε ερωτήματα στους εκπροσώπους των αρχών.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων κ. Σωτήριος Κοτσαμπάς και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ,έμειναν ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση και την ενεργή συμμετοχή του κόσμου στη γενική συνέλευση ενώ δεσμεύτηκαν πως θα  συνεχίσουν να πιέζουν προς όλες τις κατευθύνσεις προκειμένου να δοθούν λύσεις σε ζητήματα που « γονατίζουν» τους καταστηματάρχες.

Ο κ. Κοτσαμπάς, ενημέρωσε τους συναδέλφους του για τις κινήσεις που κάνει τόσο η ΠΟΕΣΕ όσο και η ΟΕΒΕΣΣ με ερωτήματα προς το Υπουργείο Υγείας για τον αντικαπνιστικό νόμο  σημειώνοντας ότι   μέχρι σήμερα παραμένουν αναπάντητα. Ο κ. Κοτσαμπάς διεμήνυσε στους Υπουργούς και τους Βουλευτές των Σερρών πως οι καταστηματάρχες τους έχουν ανάγκη καλώντας τους να δείξουν το ενδιαφέρον τους προς αυτούς, φέροντας τους σε επαφή με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο και τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια.

Επισημαίνεται ότι τον συντονισμό της  γενικής συνέλευσης είχε ο Παρασκευάς Καρακάρας.

Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93.  Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.