Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΕΓΑΛΟΜΥΣΤΑΚΑΣ ΣΥΝYΠΟΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ – ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Αναστάσιος Μεγαλομύστακας:

Συνυπογράφει το αίτημα-πρόταση για τη συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας των ζώων

«Στη χώρα μας, δυστυχώς, το φαινόμενο της κακοποίησης ζώων και ειδεχθών εγκλημάτων σε ζώα αποτελεί ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα, αφού έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις», επισημαίνει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων και βουλευτής Ν. Σερρών

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων και βουλευτής Ν.Σερρών, Αναστάσιος Μεγαλομύστακας, συνυπογράφει το αίτημα-πρόταση που κατατέθηκε στη Βουλή, ώστε η επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος να περιλαμβάνει ειδική διάταξη για την κατοχύρωση της προστασίας και ευζωίας των ζώων, όχι μόνο ως πανίδας ενός συγκεκριμένου οικοσυστήματος, αλλά ως αυθύπαρκτα πλάσματα.

Τα ζώα, παρά το αδιαμφισβήτητο γεγονός πως αποτελούν έμβια όντα, αντιμετωπίζονται ως αντικείμενα, καθώς δεν υπάρχει κάποια διάταξη, η οποία να  τους αναγνωρίζει, έστω και βασικά δικαιώματα, να τα αντιμετωπίζει δηλαδή ως υποκείμενα δικαίου, με αποτέλεσμα να υφίστανται νομικά και ηθικά τη μεταχείριση ενός res (πράγμα).

Στη χώρα μας, δυστυχώς, το φαινόμενο της κακοποίησης ζώων και ειδεχθών εγκλημάτων σε ζώα αποτελεί ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα, αφού έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Υποδηλώνει, δε, μια σοβαρή παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας, προκαλεί το κοινό αίσθημα, και πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω ρητής συνταγματικής διάταξης υπερνομοθετικής ισχύος.                                                         Είναι, λοιπόν, αναγκαίο να επανεξετάσουμε τη θέση και τη σχέση μας με τη φύση και τα ζώα, αφού αντιληφθούμε ότι δε ζούμε μόνοι μας, αλλά συμβιώνουμε μαζί με τα άλλα πλάσματα της φύσης.

«Η έλλειψη βίας οδηγεί στην υπέρτατη ηθική που είναι και ο σκοπός όλης της εξέλιξης. Μέχρι να σταματήσουμε να κάνουμε κακό στα ζώα, είμαστε ακόμα απολίτιστοι» έλεγε ο Αμερικανός εφευρέτης, Τόμας Έντισον.

Ευελπιστούμε για την αίσια έκβαση του αιτήματός μας. Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν από το Γραφείο Τύπου του Αναστάσιου Μεγαλομύστακα.