«ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ …» ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

Τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών κατά την διάρκεια  της παράστασης Διαμαρτυρίας που  προχώρησαν χθες, Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020, το πρωί στις  11, έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Σερρών, τόνισαν:

«Όχι στη συνέχιση της στοχοποίησης των δικηγόρων… Ο κλάδος μας είναι παρών και όρθιος»

«Όχι στη συνέχιση της στοχοποίησης των Δικηγόρων. Δηλώνουμε ζωντανοί και όρθιοι, παρόντες στον αγώνα για μια καλύτερη Δημοκρατία, και μια  ανθρώπινη και δίκαιη κοινωνία» τόνισαν τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών κατά την διάρκεια της παράστασης Διαμαρτυρίας που προχώρησαν χθες, Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020, το πρωί στις 11, έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Σερρών.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών, Παναγιώτης Καρίπογλου, αναφερόμενος στην κινητοποίηση,τόνισε:«Σήμερα προβαίνουμε σε μια συμβολική διαμαρτυρία από εδώ από τις Σέρρες. Η ίδια διαμαρτυρία γίνεται και στην Δράμα. Ξεκινάμε από τις Σέρρες να φωνάξουμε ότι ο δικός μας κλάδος είναι παρών και όρθιος, αντιστέκεται σε όλα αυτά που συμβαίνουν εις βάρος των δικηγόρων και της δικαιοσύνης ,αλλά και κυρίως αντιστέκεται  σε όλα αυτά τα μέτρα που περνούν υπόγεια, κρυφά και με διατάξεις εις βάρος των συμπολιτών μας. Ο στόχος είναι οι δικηγόροι, πρωτίστως που αποτελούν το αγκάθι, την φωνή που δεν πρέπει να ακούγεται και για αυτό δεν μας ενίσχυσαν οικονομικά, για αυτό και μας στοχοποιούν συνέχεια, για αυτό και προχωρούν σε αφαίρεση της δικηγορικής ύλης. Αυτό τον στόχο τον καταδεικνύουμε σήμερα .Εμείς παρόλα αυτά θα συνεχίσουμε να παλεύουμε προς όφελος της κοινωνίας  και της δημοκρατίας».

Το ψήφισμα της διαμαρτυρίας που εξέδωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Σερρών αναφέρει :

«Σύμφωνα με το Νόμο ο δικηγόρος ,είναι συλλειτουργός της δικαιοσύνης. Η θέση του είναι θεμελιώδης, ισότιμη, ανεξάρτητη και αναγκαία για την απονομή της. Η άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος ανάγεται στην οργάνωση της απονομής της δικαιοσύνης και στην εμπέδωση της έννομης τάξεως, με παράλληλη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ελευθεριών του ανθρώπου. Οι δικηγόροι μέσω των Συλλόγων τους, ο δικηγορικός κόσμος έδωσε πολλούς ήρωες και μάρτυρες στους Εθνικούς και Κοινωνικούς Αγώνες. Την τελευταία δεκαετία των μνημονίων οι δικηγορικοί σύλλογοι συντάχθηκαν με τα δίκαια αιτήματα των συμπολιτών μας και έδωσαν μάχες στα ανώτατα δικαστήρια προκειμένου να κριθούν αντισυνταγματικές διατάξεις των μνημονίων, αλλά και το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων ( ΕΕΤΗΔΕ), το τέλος επιτηδεύματος και ο προηγούμενος ασφαλιστικός  Νόμος .

Έτσι οι δικηγόροι, αλλά και η δικαιοσύνη εν γένει, αποτελούμε πολλές φορές αγκάθια για όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά, καθώς θεωρηθήκαμε υπαίτιοι της ανάσχεσης κυβερνητικών πολιτικών, που είχαν όμως πρόδηλο  αντισυνταγματικό και αντιλαϊκό χαρακτήρα.

Σήμερα, στο χρονικό διάστημα της πανδημίας, οι δικηγόροι στοχευμένα αποτελούμε τον μοναδικό κλάδο στην Ελλάδα που, ενώ έχουμε πληγεί ανεπανόρθωτα με κλειστές τις δημόσιες υπηρεσίες, την υπολειτουργία των δικαστηρίων και την γενική καραντίνα, παρόλα αυτά δεν έχουμε ενισχυθεί οικονομικά .

Και όχι μόνο αυτό. Οι παρεμβάσεις για τη μείωση της δικηγορικής ύλης και την απομάκρυνση διαδικασιών από τα Δικαστήρια, προκειμένου να μην υπάρχει κανένας δικαστικός έλεγχος κρίσιμων ζητημάτων, όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας, είναι συνεχείς.

Οι δικηγόροι των Σερρών σήμερα δηλώνουμε ότι θα αντισταθούμε με κάθε μέσο , με όλες τις δυνάμεις στην στοχοποίηση του κλάδου .Στη συνεχιζόμενη απαξίωση της Δικαιοσύνης. Στην φαλκίδευση και υπονόμευση συνταγματικών δικαιωμάτων των συμπολιτών μας.

Οι λογικές της ενίσχυσης συγκεκριμένων μεγάλων οικονομικών συμφερόντων σε βάρος του μέσου μαχόμενου δικηγόρου,σε βάρος των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού, δεν μπορούν να συνεχιστούν.

Το ερώτημα : ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο είναι σήμερα επίκαιρο όσο ποτέ

Οι δικηγόροι σε κόντρα των καιρών των πιέσεων, της προσπάθειας εμβολισμού μας από κάθε διαδικασία, δηλώνουμε ζωντανοί και όρθιοι, παρόντες στον αγώνα για μια καλύτερη Δημοκρατία. Και μια ανθρώπινη και δίκαιη κοινωνία» 

Ο κ. Καρίπογλου σημείωσε ότι δεν υπάρχει επάρκεια στα μέσα προστασίας σε όσους προσέρχονται στα δικαστήρια και ανέφερε ότι διαχρονικά δεν δόθηκε η προσοχή που πρέπει στην δικαιοσύνη. «Όλα γίνονται με την συνδρομή του δικηγορικού συλλόγου και των δικαστικών υπαλλήλων και την διοίκηση του Πρωτοδικείου. Αν περιμέναμε από τα κεντρικά για τις οδηγίες δεν θα υπήρχε καμιά άκρη, καμία λογική. Ζητάμε η Δικαιοσύνη, που είναι ο τρίτος πυλώνας της δημοκρατίας μας, να προσεχθεί ,να δοθεί έμφαση στα προβλήματα. Βλέπεται πως στο δικαστικό μέγαρο των Σερρών υπάρχουν προβλήματα. Στα δικαστήρια πρέπει ο  χώρος να είναι καθαρός, να λάμπει γιατί πρέπει να υπάρχει δέος και σεβασμός, γιατί εκεί αποδίδεται δικαιοσύνη. Δυστυχώς διαχρονικά, όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο δεν πρόσεξαν την δικαιοσύνη, δεν έφτιαξαν δικαστικά μέγαρα και υποδομές, αλλά φτάσαν να κυνηγούν τους δικηγόρους γιατί τους θεωρούν την φωνή που τους ενοχλεί», κατέληξε ο κ. Καρίπογλου

Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93.  Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.