ΟΛΗ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΕΡΡΩΝ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Πολυάριθμες οι αποκριάτικες εκδηλώσεις που θα κάνουν τους Σερραίους να γελάσουν, να χαρούν ,να σατιρίσουν, να γλεντήσουν

 

Όλη η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών κινείται σε ρυθμούς καρναβαλιού και Καθαρής Δευτέρας

 

Απ΄ άκρη σ΄άκρη , όλη η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών κινείται σε ρυθμούς καρναβαλιού και Καθαρής Δευτέρας . Οι αποκριάτικές εκδηλώσεις πολυάριθμες που θα κάνουν τους Σερραίους να γελάσουν, να χαρούν ,να σατιρίσουν, να γλεντήσουν. Ο καιρός σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ δεν θα είναι όπως όλοι επιθυμούν, αλλά άστατος με νεφώσεις και βροχές . Την προσοχή στους δρόμους εφιστά η Τροχαία που είναι επί ποδός .Καλή Αποκριά και Καλή Σαρακοστή.

Δήμος Σερρών

Στις Σέρρες αναβίωση του εθίμου της «Τζαμάλας»

Το Εργαστήρι Λαογραφικών Μελετών και Παραδοσιακών Χορών «Ο Πύρρος», αναβιώνει το έθιμο της «Τζαμάλας» . Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018, το απόγευμαστις 7:30,στην συμβολή των οδών Στρυμόνος , Σιδηροκάστρου και Νικομηδείας. Οι διοργανωτές υπόσχονται ένα μοναδικό αποκριάτικο ξεφάντωμα γύρω από την ζεστασιά της εντυπωσιακής εστίας φωτιάς . 
Κούλουμα στο Αθλητικό Πάρκο Ομόνοιας και στις τοπικές Κοινότητες του δήμου Σερρών

Την Καθαρά Δευτέρα η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Σερρών -όπως κάθε χρόνο-διοργανώνει τα παραδοσιακά κούλουμα,προσφέροντας λαγάνες, φασόλια, χαλβάς, ελιές, λάδι, κρασί και είδη σερβιρίσματος.

Στην πόλη των Σερρών διοργανώνει παραδοσιακό γλέντι και προσκαλεί όλους τους Σερραίους στον Αθλητικό Πάρκο Ομόνοιας για να γιορτάσουν όλοι μαζί με μουσική και παραδοσιακά εδέσματα την έναρξη της Σαρακοστής. Στους παρευρισκόμενους θα προσφερθούν 1500 μερίδες με σαρακοστιανά εδέσματα ενώ θα υπάρξει και μουσική κάλυψη της εκδήλωσης.

Στην  Δημοτική Κοινότητα Σερρών θα διοργανωθούν Κούλουμα στις Τοπικές Κοινότητες :Οινούσα, Επτάμυλοι, Ελαιώνας, Μετόχι, Άνω Βροντού, Ορεινή, Άγιος Ιωάννης, Ξηρότοπος.

Στην  Δημοτική Κοινότητα Σκουτάρεως θα διοργανωθούν Κούλουμα στις Τοπικές Κοινότητες : Κωνσταντινάτο, Κουβούκλιο, θα διοργανωθούν Κούλουμα στις Κουμαριά, Αδελφικό, Πεπονιά, Αγία Ελένη, Κάτω Καμήλα, Βαμβακούσα.

Στην  Δημοτική Κοινότητα Μητρουσίου θα διοργανωθούν Κούλουμα στις Τοπικές Κοινότητες : Προβατάς, Άνω Μητρούσι, Κάτω Μητρούσι, Αναγέννηση, Βαμβακιά, Μονοκλησσιά, Άνω Καμήλα.

Στην  Δημοτική Κοινότητα Λευκώνα θα διοργανωθούν Κούλουμα στις Τοπικές Κοινότητες : Λευκώνας, Καλά Δέντρα, Χριστός.

Πιστή και σε αυτό το ραντεβού της με την παράδοση η Κ.Ε.ΔΗ.Σ εύχεται σε όλους τους Σερραίους Δημότες και σε όλο τον κόσμο χαρούμενη Αποκριά, υγεία και καλή Σαρακοστή.

Καρναβάλια στην Κάτω Καμήλα

Στην τοπική κοινότητα της Κάτω Καμήλας, την Καθαρά Δευτέρα , στις 3:00μ.μ.θα πραγματοποιηθεί το Καρναβάλι της Κάτω Καμήλας με παρέλαση καρναβαλιών, χορευτικά συγκροτήματα και παραδοσιακή φασολάδα. Οι διοργανωτές καλούν όλους να συμμετέχουν και να διασκεδάσουν τους ρυθμούς τη ς τοπικής παράδοσης.

 

Δήμος Αμφίπολης

«Ντερβένα « στο Ροδολίβος

Ο δήμος Αμφίπολης σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο  Ροδολίβους και τον Σύλλογο Γυναικών Ροδολίβους διοργανώνουν «Ντερβένα».την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου και ώρα 7:00μ.μ. στην Παναγία ,στο χώρο της πανήγυρης . Θα προσφερθούν εδέσματα και άφθονο κρασί. Την Καθαρά Δευτέρα και ώα 11:00π.μ. στην πλατεία «ΟΧΙ « διοργανώνονται κούλουμα με παραδοσιακή φασολάδα ,άφθονο κρασί σαρακοστιανά εδέσματα και μουσική για όλους.

Στην Πρώτη το κάψιμο της Ντερβένας

Κάψιμο της Ντέρβενας στην Πρώτη Σερρών το βράδυ της Κυριακής 18 Φεβρουαρίου 2018, με γλέντι υπό τους ήχους παραδοσιακών οργάνων.

Στην Μεσολακιά το έθιμο της Μπερντενας

Ο Σύλλογος Γυναικών Μεσολακιάς για το τριήμερο της αποκριάς διοργανώνει την καθιερωμένη εκδήλωση της Μπερντενας την Κυριακή της αποκριάς με χαλβά και πολύ κρασί. Θα ακολουθήσει  χορός .Την μέρα της Καθαράς Δευτέρας οι γυναίκες του συλλόγου θα ετοιμάσουν την παραδοσιακή φασολάδα με νηστίσιμα, άφθονο κρασί και λαγάνα στο Δημοτικό σχολείο της Μεσολακκιάς

 

Στο Δήμο Βισαλτίας

Παρέλαση καρναβαλιού στην Νιγρίτα

Παρέλαση καρναβαλιού θα πραγματοποιηθεί στις 1:00 το μεσημέρι στην κεντρική Πλατεία της Νιγρίτας .Καλούνται όλοι οι Σερραίοι να παρακολουθήσουν την αποκριάτικη παρέλαση

Παρέλαση καρναβαλιού στην Τερπνή

Όσοι θέλετε να νοιώσετε παιδιά, να βρεθείτε σε μια όμορφη αποκριάτικη ατμόσφαιρα και ταυτόχρονα να περάσετε υπέροχα, μπορείτε να επισκεφτείτε την Τερπνή την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018, και να παρακολουθήσετε την Παρέλαση Καρναβαλιού που θα πραγματοποιηθεί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τερπνής, στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία της Τερπνής. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος σε συνεργασία του Συλλόγου Γονέων Δημοτικού, των εκπαιδευτικών του Δημοτικού, Νηπιαγωγείου και Παιδικού Σταθμού, όπως και των γονέων όλων των παιδιών, ετοιμάζει πολλές εκπλήξεις και υπέροχο θέαμα για μικρούς και μεγάλους. Γαϊτανάκι από το παιδικό τμήμα παραδοσιακού χορού, χορευτικά από το παιδικό τμήμα Zumba, χάσκα για όλα τα παιδάκια, καρναβαλιστές, χορός, τραγούδι, και ξέφρενη διασκέδαση, με ζωντανή μετάδοση του καρναβαλιού από την αρχή ως το τέλος με επισφράγισμα τα πλούσια χρηματικά βραβεία για τα πρωτότυπα και καλύτερα οργανωμένα καρναβάλια και αναμνηστικά για όλα τα γκρουπ και μεμονωμένα καρναβάλια.

Κούλουμα στα Πεύκα Τερπνής

Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2018,στα Πεύκα Τερπνής μετά τις 11 π.μ με φασολάδα, λαγάνες, νηστίσιμα, κρασάκι και μουσική.

Ο πολιτιστικός Σύλλογος Τερπνής προσκαλούν μκρούς και μεγάλους ναπετάξουν τους χαρταετούς-τα παμπόρια -, για να τηρηθούν τα αποκριάτικα έθιμα .

Κούλουμα στον Αχινό

Την Καθαρά Δευτέρα ,18 Φεβρουαρίου  Κούλουμα σον Αχινό Σερρών μετά τις 11:00, στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου  Αχινού,  με δωρεάν εδέσματα ,παραδοσιακή φασολάδα με τα καλύτερα φασόλια Αχινού και γλέντι με την λαϊκή- δημοτική ορχήστρα “ΗΜΙΤΟΝΙΟ”. Θα πραγματοποιηθεί και λαχειοφόρος αγορά με πλούσιο  δώρα καιπέταγμα χαρταετού. Την διοργάνωση έχει το  Τοπικό Συμβούλιο Αχινού. Οι διοργανωτές καλούν όλους μας για να γιορτάσουμε μαζί τους.

 

Δήμος Εμμανουήλ Παππάς

Σειρά εκδηλώσεων διοργανώνει η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Εμμανουήλ Παππά σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς, Αθλητικούς Συλλόγους αλλά και τις τοπικές κοινότητες του Δήμου διοργανώνει εκδηλώσεις για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Στο Άγιο Πνεύμα

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου πνεύματος διοργανώνει τριήμερες εκδηλώσεις στο Άγιο Πνεύμα. Συγκεκριμένα το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018, στις 18:00 μ.μ. στην πλατεία του χωριού θα παρουσιαστεί Σατυρικός Νταρνάκικος γάμος. Θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι με ζουρνάδες στην πλατεία του χωριού.

Την Κυριακή στις 8:μ.μ. θα γίνει του άναμμα των θυμωνιών(φωτιές) στις γειτονιές του χωριού. Την Καθαρά Δευτέρα κούλουμα με παραδοσιακή φασολάδα στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Δριάνοβας

Στο Εμμανουήλ Παππά το «Κούσασι»

Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018 ,στις 19:00 στο Εμμανουήλ Παππά αναβιώνει το «Κούσασι» στην κεντρική πλατεία του χωριού. Με αφορμή το παραδοσιακό δρώμενο “Κουσασι”, ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού, με σκοπό την διάδοση και την διατήρηση του εθίμου, τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, αποφάσισε μια σειρά δράσεων ανάδειξής του. Στα πλαίσια αυτά ο Πολιτιστικός Σύλλογος διοργανώνει την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, ανήμερα του εθίμου, σεμινάριο παραδοσιακών χορών των Νταρνακοχωριών στο Σχολαρχείο του Εμμανουήλ Παπά, όπου χορευτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα διδαχτούν και θα μάθουν για τους χορούς του τόπου καθώς και για τα ήθη και έθιμα. Με το πέρας του σεμιναρίου, το βράδυ της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με χορευτικά συγκροτήματα από την περιοχή των Σερρών και της Μακεδονίας με την συνοδεία παραδοσιακών μουσικών σχημάτων από την περιοχή των Σερρών. Οι επισκέπτες και οι χορευτές που συμμετέχουν στο σεμινάριο θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να χορέψουν τους τοπικούς χορούς και να γλεντήσουν μαζί με όλο το χωριό στην πλατεία του χωριού και στην συνέχεια να δουν το παραδοσιακό έθιμο “Κούσασι” ή Μάτιασμα, και το άναμμα της φωτιάς. Η εκδήλωση θα κλείσει με Μακεδονικό γλέντι με χάλκινα και ζουρνάδες στο κέντρο διασκέδασης «Κομπολόι» στο Νέο Σούλι. Την Καθαρά Δευτέρα θα διοργανωθούν Κούλουμα στον Αη Δημήτρη με φασολάδα και λαγάνα.

Στο Ψυχικό Γαϊτανάκι και αποκριάτικο Γλέντι

Το πρωί της Κυριακής στο Ψυχικό θα αναβιώσει το Γαϊτανάκι και θα ακολουθήσει αποκριάτικο γλέντι. Ενώ την Καθαρά Δευτέρα θα διοργανωθούν Κούλουμα

«Άναμμα Στάβας» στο Νέο Σούλι

Η αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου «Άναμμα Στάβας», θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 18:30, στο Δημοτικό Σχολείο Ν.Σουλίου. Θα ακολουθήσει  παρουσίαση αποκριάτικων χορών από τα   παιδικά και εφηβικά χορευτικά τμήματα των συλλόγων και θα συνεχιστεί η βραδιά με γλέντι για τον κόσμο με σουβλάκια και ποτό. Ενώ την Καθαρά Δευτέρα θα διοργανωθούν Κούλουμα

«Μπουμπουρίκα» στο  Δαφνούδι

Στο Δαφνούδι Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018 στις 19:00 στο ΚΑΠΗ θα πραγματοποιηθεί το άναμμα φωτιάς «Μπουμπουρίκα» και θα ακολουθήσει γλέντι για τον κόσμο.

Κούλουμα στον Προφήτη Ηλία στην Πεντάπολη

Όπως κάθε χρονιά θα διοργανωθούν κούλουμα στο λόφο του Προφήτη Ηλία στην Πεντάπολη . Θα υπάρχουν παραδοσιακά εδέσματα και γλέντι με παραδοσιακή μουσική

Την Καθαρά Δευτέρα κούλουμα με σαρακοστιανά εδέσματα, άφθονο κρασί και μουσική θα πραγματοποιηθούν στα  τοπικά διαμερίσματα Άγιο Πνεύμα, Βαλτοτόπι, Δαφνούδι, Εμμ. Παππά, Μέταλλα, Μονόβρυση, Νεοχώρι, Νέο Σκοπό, Νέο Σούλι, Παραλίμνιο, Πεθελινό, Πεντάπολη, Τούμπα, Χρυσό.

 

Δήμος Ηράκλειας

Σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα την Καθαρά Δευτέρα θα γιορτασθούν τα κούλουμα

 

Δήμος Νέας Ζίχνης .

Διαγωνισμός πετάγματος χαρταετού στη Μεσοράχη

Την Καθαρή Δευτέρα διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Μεσορράχη, 3χλμ. νοτιοανατολικά της Νέας Ζίχνης, διαγωνισμός για το πέταγμα χαρταετού, ο οποίος συνοδεύεται από την προσφορά φασολάδας και νηστίσιμων φαγητών.

 

Δήμος Σιντικής

Καρναβάλι στο Σιδηρόκαστρο

Για 22η συνεχή χρονιά το Καρναβάλι του Σιδηροκάστρου ετοιμάζεται να δώσει και πάλι δυναμικό παρών την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, στην κεντρική πλατεία, στις 4 το απόγευμα  και καλεί όλους, μικρούς και μεγάλους, να συμμετέχουν ενεργά και με κέφι σ’ αυτό το ξεφάντωμα που προσελκύει κάθε χρόνο επισκέπτες από όλο το νομό Σερρών.Το Καρναβάλι Σιδηροκάστρου είναι τρανή απόδειξη των αστείρευτων δυνατοτήτων της τοπικής κοινωνίας. Ξεκίνησε πριν από 22 χρόνια κυριολεκτικά από το μηδέν, με μόνα εφόδια το μεράκι και την επιθυμία μιας μικρής ομάδας ανθρώπων να προσφέρουν στον τόπο τους χωρίς αντάλλαγμα, χωρίς πολιτικές επιδιώξεις, χωρίς στεγανά. Και τα κατάφεραν. Μετά από 22 χρόνια, το Καρναβάλι Σιδηροκάστρου είναι γνωστό και πέρα από τα όρια του νομού Σερρών, συγκεντρώνει πολύ κόσμο τροφοδοτώντας την τοπική αγορά, συμβάλλει τα μέγιστα στην αναγνωρισιμότητα της έδρας αλλά και του Δήμου Σιντικής συνολικά.

Μπαμπόγιερα στο Βαμβακόφυτο

Την Κυριακή θα αναβιώσει το αποκριάτικο έθιμο « Μπαμπούγερα » στο Βαμβακόφυτο στις 2 το μεσημέρι. Περίπου 100 κάτοικοι του χωριού, θα ντυθούν με εκείνες τις περίεργες και φοβερές στολές και μάσκες ζώων φορώντας κουδούνες και θα αναβιώσουν το έθιμο, που κρατά από την αρχαιότητα. Το παρόν  θα δώσει και το Λύκειο των Ελληνίδων Σερρών. Την Καθαρά Δευτέρα διοργανώνονται κούλουμα στον χώρο του Προφήτη Ηλία, στις 11 το πρωί.

Καρναβάλι στην Λιβαδιά

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιβαδιάς διοργανώνει την Κυριακή 218 Φεβρουαρίου 2018, στις 11:00, το πρωί , παρέλαση καρναβαλιού με πολλές εκπλήξεις

Κούλουμα στο Ισάρι

Η  Μητρόπολη Σιδηροκάστρου και οι Χριστιανικές Μαθητικές Ομάδες της Χ.Μ.Ο διοργανώνουν Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα στο Ισάρι  από τις 10 το πρωί. Θα προσφέρονται ζεστή φασολάδα και χαλβάς.

Κούλουμα στο Καπνόφυτο

Ο Εκπολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Καπνοφύτου διοργανώνει την  Καθαρά Δευτέρα κούλουμα, στον χώρο του γηπέδου , με παραδοσιακή φασολάδα και νηστίσιμα.

 

Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com

 

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*