ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ: ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ

Οι εργασίες αποκατάστασης εντάχθηκαν στο κοινοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ

 

Σύντομα αποκατάσταση των καμένων στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών

 

Όπως ανέφερε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτας κ. Θεολόγος σε λίγο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν οι εργασίες

 

Με ιδιαίτερη κατάνυξη και ευλάβεια και φέτος οι πιστοί επισκέφτηκαν την ιστορική Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών, στο Μενοίκιο όρος, και συμμετείχαν στις λατρευτικές εκδηλώσεις της ετήσιας πανήγυρης της μονής προς τιμήν της Αποτομής της κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου. Οι επισκέπτες ήταν πάρα πολλοί στο μοναστήρι των Σερρών, αρχές και λαός, οι οποίοι δεν έκρυψαν το πόνο τους, για  την καταστροφή που υπέστη το μοναστήρι από την πύρινη λαίλαπα στις 13 Δεκεμβρίου 2010. Με δάκρυα στα μάτια προσευχήθηκαν και ευχήθηκαν όλοι, να αποκατασταθεί η καταστροφή με τον καλύτερο τρόπο. Επισημαίνεται ότι στις 13 Δεκεμβρίου 2010, η μονή χτυπήθηκε από πυρκαγιά που κατάστρεψε το αρχονταρίκι, το παλιό εκθετήριο, την τράπεζα, το μαγειρείο, τον ξενώνα και τους αποθηκευτικούς χώρους, προκαλώντας συνολικά ζημιές αξίας 2 εκατομμυρίων ευρώ .

Από τότε , εδώ και επτά χρόνια, γίνονται συνεχώς εργασίες για την αποκατάσταση των καμένων. Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος κάνοντας δηλώσεις, αναφέρθηκε στις εργασίες που πρόκειται να γίνουν μέσω ΕΣΠΑ στα καμένα της Μονής.

«Προχωρούν οι διεργασίες για την αποκατάσταση των καμένων στην Μονή. Έχει ενταχθεί, όπως ξέρετε, ήδη στο πρόγραμμα το κοινοτικό,  το οποίο  θα αρχίσει σε λίγο καιρό με ένα καλό ποσό για να ξεκινήσουμε και μετά έχει ο Τίμιος Πρόδρομος. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι δεν έχουν σταματήσει τα έργα στο μοναστήρι, ολοκληρώθηκε η πτέρυγα η βορειοδυτική και τώρα με την ένταξη μας στο ΕΣΠΑ, στο τρέχον πρόγραμμα θα συνεχίσουμε τις εργασίες στα καμένα» σημείωσε ο σεβασμιότατος κ. Θεολόγος.

Αναφορικά με το χρόνο  έναρξης των εργασιών ο μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης, τόνισε « Από μέρους μας είμαστε έτοιμοι, έχουν κατατεθεί μελέτες τα πάντα . Τώρα επειδή εμπλέκονται και διάφορες άλλες υπηρεσίες είναι δικό τους θέμα. Πάντως υπάρχει η διαβεβαίωση από πολλούς παράγοντες ότι τα καμένα εδώ πέρα,  έχουν μπει στο πρόγραμμα με ένα σημαντικό ποσό τουλάχιστον για να ξεκινήσουν, ικανό ποσό για να γίνει η αρχή των εργασιών».

Το τελευταίο διάστημα το Μετόχι της Ιεράς Μονή τιμίου Προδρόμου , το Πρδρομούδι,  στην πόλη των Σερρών παραμένει κλειστό. Ο σεβασμιότατος σημειώνοντας ότι γίνονται εργασίες στο χώρο, δήλωσε «Στο Προδρομούδι γίνονται έργα γιατί είχε πρόβλημα η ηλεκτρολογική εγκατάσταση και σε ορισμένα σημεία υπάρχει καθίζηση .Η αρχαιολογία έχει δώσει εντολή να γίνουν ορισμένες μελέτες και επειδή υπάρχει κίνδυνος για αυτό έχει κλείσει και δεν ξέρουμε για πόσο διάστημα»

«Εμείς έχουμε κάνει τα απάντα αλλά δεν εξαρτάται από μας, περιμένουμε την έκθεση από την αρχαιολογία .Επειδή το Προδρομούδι είναι μνημείο δεν μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας τα έργα, όπως ήμασταν έτοιμοι,  χωρίς να υπάρχει έγκριση. Και αυτό  δυστυχώς πολλές φορές λειτουργεί ως τροχοπέδη. Σεβόμαστε και τους νόμους και τις διατάξεις και άλλα, αλλά και εκείνοι πρέπει να σέβονται τις ανάγκες της εκκλησίας μας» υποστήριξε ο μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος.

Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com

 

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*