ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΚΑΠΡΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ Ν.ΣΕΡΡΩΝ

Από τον Αντικαπνιστικό Σύλλογο Νομού Σερρών

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος  (31-5-2019)

Ο Αντικαπνιστικός Σύλλογος Νομού Σερρών  στο μήνυμά του  για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος  (31-5-2019) αναφέρει τα παρακάτω:

Η Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος είναι μία ημέρα ενημέρωσης για την υγεία και κυρίως για το κάπνισμα για όλο τον κόσμο όπως αυτή καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ( Π.Ο.Υ ) πριν  πολλά χρόνια  η οποία έχει στόχο να βοηθήσει τους καπνιστές που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα .

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι το κάπνισμα αυξάνει την συχνότητα εμφάνισης σοβαρών νοσημάτων αλλά και αυξάνει την θνησιμότητα από τα νοσήματα αυτά .

Τα κυριότερα και συχνότερα είναι :

Α) Στεφανιαία νόσος (εμφράγματα)

Β) Καρκίνος πνεύμονα , λάρυγγα , ουροδόχου κύστεως , κλπ.

Γ) Αγγειακές παθήσεις εγκεφάλου (εγκεφαλικά) ενώ συγχρόνως αυξάνει την βρεφική θνησιμότητα και προκαλεί  εμβρυικές επιπλοκές κατά την κύηση .

Ετησίως πάνω από 19000 Έλληνες πεθαίνουν από το κάπνισμα .

Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε κάποια  

«επικίνδυνα» παραδείγματά της τεκμηριωμένα βλαπτικής επίδρασης του καπνίσματος στην θνησιμότητα .

Ένα άτομο 25 ετών που καπνίζει ένα πακέτο την ημέρα θα ζήσει  4,6 χρόνια λιγότερο από το προβλεπόμενο !!!! Αν καπνίζει δύο πακέτα την ημέρα θα ζήσει 8,3 χρόνια λιγότερο !!!!

Στην Ελλάδα λειτουργούν πάρα πολλά ιατρεία διακοπής καπνίσματος τα οποία βοηθούν τους καπνιστές ώστε να ξεφύγουν από αυτή την βλαβερή συνήθεια . Παράλληλα θα πρέπει με συνεχή προγράμματα και παρεμβάσεις αγωγής υγείας και εκπαιδεύσεις στις τάξεις Λυκείων , ανωτέρων και ανωτάτων Σχολών να ενημερώνονται οι νέοι άνθρωποι για τους κινδύνους και να αποθαρρύνονται συνειδητά από το να ξεκινήσουν το κάπνισμα .

Το κάπνισμα είναι υπόθεση όλων μας και δείχνοντας το ανάλογο ενδιαφέρον μπορούμε να συμβάλλουμε όλοι μας