ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΗΡΩΑ ΠΛΗΘΟΣ ΛΑΟΥ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΑΤΣΑΝΗ

Συγκινητικές στιγμές στο Σιδηρόκαστρο όπου με τις δέουσες τιμές κηδεύτηκε ο ηρωικός ταγματάρχης Γεώργιος Κατσάνης, μετά την ανακομιδή των οστών του από την Κύπρο στην γη των προγόνων του

«Αθάνατος», βροντοφώναξε πλήθος λαού, αποχαιρετώντας τον ήρωα Γεώργιο Κατσάνη

«Αθάνατος», βροντοφώναξε πλήθος κόσμου που παρευρέθηκε στο Σιδηρόκαστρο, το πρωί του Σαββάτου 15 Φεβρουαρίου 2020,γιανα αποχαιρετήσει τον ήρωα ταγματάρχη Γεώργιο Κατσάνη. Συγκινητικές οι στιγμές στο Σιδηρόκαστρο όπου με τις δέουσες τιμές κηδεύτηκε ο ηρωικός ταγματάρχης Γεώργιος Κατσάνης, μετά την ανακομιδή των οστών του από την Κύπρο στην γη των προγόνων του, ο οποίος έπεσε μαχόμενος υπέρ πίστεως και πατρίδος στην Κύπρο, κατά την τουρκική εισβολή, στην μάχη του Αγίου Ιλαρίωνα στις 21 Ιουλίου 1974.

Το τελευταίο αντίο στον ήρωα της Κύπρου είπαν, μετά 46 χρόνια από τον θάνατό του, πολιτικές και στρατιωτικές αρχές από την Ελλάδα και την Κύπρο, συμπολεμιστές του, φίλοι του, απλός κόσμος, μέλη Κυπριακών Οργανώσεων από την Ελλάδα, οργανώσεις Αποστράτων Αξιωματικών, Σύνδεσμοι Εφέδρων Αξιωματικών, Λέσχες Καταδρομών, εκπρόσωποι των ομάδων του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων. Μαζί με όλους και η οικογένεια του, η σύζυγος του Εριφύλη, οι δύο κόρες του Αγγελική (Λίνα) και Ευανθία, οι γαμπροί  του και τα πέντε εγγόνια του, η αδελφή του.

Μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης, με στρατιωτικές τιμές Αντιστρατήγου και κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε τόσο η εξόδιος Ακολουθία  όσο και η ταφή των οστών. Παρόντες στην ιδιαίτερα συγκινητική τελετή ο υφυπουργός Εθνικής ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης),Θεόδωρος Καράογλου, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, ο Υποστράτηγος Διοικητής 1ης Μεραρχίας  Σάββας Κολοκούρης,ο πρέσβης της Κύπρου, Κυριάκος Κενεβέζος οι βουλευτές Σερρών της Νέας Δημοκρατίας, Αναστάσιος Χατζηβασιλείου και Θεόφιλος Λεονταρίδης, του ΣΥΡΙΖΑ Λευτέρης Αβραμάκης, της «Ελληνικής Λύσης» Κώστας Μπούμπας, ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Παναγιώτης Σπυρόπουλος, οι Δήμαρχοι Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης και Βισαλτίας Αθανάσιος Μασλαρινός, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης, οι αρχές του στρατού, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής και πλήθος κόσμου.

Εξόδιος Ακολουθία και επικήδειοι  λόγοι

Στις 11:00 το πρωί στο Σιδηρόκαστρο ‘έγινε η υποδοχή των οστών του  ήρωα ταγματάρχη από πλήθος κόσμου .Το φέρετρο μετέφεραν τέσσερις καταδρομείςενώ ήταν σκεπασμένο με την Κυπριακή και την Ελληνική σημαία. Στα προπύλαια του Ιερού Ναού της Ευαγγελιστρίας έγινε η υποδοχή τους από τον  υφυπουργόΕθνικής Άμυνας,Αλκιβιάδη Στεφανή  και μεταφέρθηκαν εντός του Ιερού Ναού για την τελετή της εξοδίου Ακολουθίας. Στην εξόδιο Ακολουθία  που τελέστηκε στον κατάμεστο Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας, χοροστάτησαν οι μητροπολίτες Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος και Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος.

Φωνάζοντας «αθάνατος» οι παρευρισκόμενοι άκουσαν τους συγκινητικούς επικήδειους λόγους  που εκφώνησαν ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, , ο Υποστράτηγος Διοικητής 1ης Μεραρχίας Σάββας Κολοκούρης, η κόρη του ήρωα Αγγελική Λίνα Κατσάνη, οπρέσβης της Κύπρου, Κυριάκος Κενεβέζος, ο Υποστράτηγος ε.α. Ευάγγελος Μαντζουράτος, διοικητής μετά τον θανατό του Γεώργιου Κατσάνη της 33ης Μοίρας Καταδρομών,  ο συμπολεμιστής του Γεώργιου Κατσάνη Χρήστος Κούλινος, ο πρώην πρόεδρος του ΓΣ Ηρακλής, Ηλίας Στοφορόπουλος και ο δήμαρχος Σιντικής Φώτιος Δομουχτσιδης.

Ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ.  Μακάριος κατέθεσε «σε ένδειξη σεβασμού  τιμής, αγάπης  και ευγνωμοσύνης ,δάφνινο στεφάνι δείγμα αθανασίας στο ήρωα της μητρόπολης μας τον ενδοξότερο στρατηγό, Γεώργιο Κατσάνη και μετά θάνατον του απονέμει το χρυσούν σταυρόν του τάγματος του Αγίου Γεωργίου της μητροπόλεως για  τους ίδιους λόγου», όπως ανέφερε.

Στους επικήδειους, οι εκφωνητές συγκινημένοι και με δάκρυα στα μάτια  ανέφεραν  ό τι ο Γεώργιος Κατσάνης ήταν ένας ζωντανός θρύλος  για τους Έλληνες και τους Τούρκους, δε λογάριαζε τον κίνδυνο, δεν φοβόταν ακόμα και το θάνατο,  ήταν πάντα πάρων στη μάχη, τους εμψύχωνε όλους, οι στρατιώτες ήταν σαν παιδιά του, τους αγαπούσε και τον αγαπούσαν πολύ, είχε πάντα υψηλό εθνικό  φρόνημα, με τη ζωή και το θάνατό του ενσάρκωσε τα υψηλά ιδανικά ολόκληρου του Ελληνισμού.

Η κόρη του Γεώργιου Κατσάνη, Λίνα, με μάτια βουρκωμένα και τρεμάμενη φωνή αποχαιρέτησε τον πατέρα της μιλώντας για το ήθος του, τα υψηλά ιδανικά του, την αξιοπρέπεια που τον διέκρινε, αλλά και για τα αισθήματα αγάπης που γνώρισε η οικογένεια του ήρωα Ταγματάρχη από επώνυμους και ανώνυμους όλα αυτά τα χρόνια μετά τον τραγικό αλλά ηρωικό θάνατό του.  «Με την ανεύρεση των οστών του πατέρα μου και την επιστροφή τους στην πατρίδα, κλείνει ένας κύκλος στη ζωή μας. Επέρχεται μια κάθαρση, μια γαλήνη. Σαράντα έξι χρόνια τώρα η ελπίδα ότι κάποια μέρα θα βρεθούν τα οστά του δεν έσβησε ποτέ. Μετά το θάνατό του μας βάραινε μια ευθύνη, ένα χρέος, να δείξουμε στους νεότερους ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι με ιδανικά και αξίες. Τέτοιος άνθρωπος ήταν ο Γεώργιος Κατσάνης. Για μας ήταν ένα εξαιρετικός πατέρας, για πολλούς άλλους όμως ενσάρκωσε με τη στάση της ζωής του μια ολόκληρη φιλοσοφία».

Η ταφή στο Στρατιωτικό τμήμα του νεκροταφείου Σιδηροκάστρου

Εν πομπή τα οστά του Γεώργιου Κατσάνη οδηγήθηκαν στην τελευταία τους κατοικία, στο στρατιωτικό τμήμα του νεκροταφείου Σιδηροκάστρου.Η ταφή πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το Στρατιωτικό τελετουργικό και τις τιμές που αρμόζει σε έναν ήρωα, που πλέον μετά 46 χρόνια αναπαύεται στην γενέθλια πατρίδα του. Στον τάφο  τοποθετήθηκε και χώμα, που έφεραν συμπολεμιστές του, από το σημείο όπου βρέθηκαν τα οστά του στην Κύπρο, από τον τόπο που για σαράντα έξη χρόνια ήταν ο τάφος του . Πλήθος κόσμου ήταν εκεί για να αποτίσουν ελάχιστο φόρο τιμής στον Έλληνα αξιωματικό που αψήφησε το θάνατο, που δε δείλιασε μπροστά στα τουρκικά στρατεύματα που υπερείχαν αριθμητικά, έχοντας ως μόνο σκοπό την υπεράσπιση της μεγαλονήσου. Δεκάδες τα στεφάνια που κατατέθηκαν στον τάφο μαρτυρώντας την αγάπη, την τιμή  και τον θαυμασμό προς τον Γεώργιο Κατσάνη.  
Ο Ταγματάρχης (ΠΖ) Γεώργιος Κατσάνης του Χρήστου με Αριθμό Μητρώου 33261 της Τάξεως ΣΣΕ 1955, ηγήθηκε της Μοίρας του στις 20 Ιουλίου 1974, οδηγώντας την με επιτυχία στην κατάληψη του Αντικειμενικού Σκοπού της, που ήταν το ύψωμα Πετρομούθια, στην διάβαση Αγύρτας και προ του κάστρου του Αγίου Ιλαρίωνος στον Πενταδάκτυλο. Το πρωί της επομένης, ευρισκόμενος πάντα στην πρώτη γραμμή, έπεσε από εχθρικά πυρά και δεν κατέστη εφικτή η ανακομιδή του από τους άνδρες του. Τα οστά του βρέθηκαν τελικώς σε ομαδικό τάφο πλησίον στρατοπέδου του τουρκικού κατοχικού στρατού στον Άγιο Ιλαρίωνα, μαζί με τα οστά 4 ακόμη αγνοουμένων. Η ταυτοποίηση των λειψάνων έγινε τον Ιανουάριο του 2020 στο κέντρο ελέγχου DNA των ΗΠΑ, με το οποίο συνεργάζεται η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων.

Δήμητρα Μετόκη. metoki63@hotmail.com

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93.  Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.