ΜΕ ΤΑ «ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ» ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

Τα παιδιά ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης των Σερρών μοιράζοντας «Μάρτηδες» και τραγουδώντας τα κάλαντα της χελιδόνας, τα γνωστά πλέον «χελιδονίσματα»

«Καλώς μας ήρθες, Άνοιξη»… Με τα «χελιδονίσματα» καλωσόρισαν την Άνοιξη τα παιδιά του Λυκείου των Ελληνίδων

«Καλώς μας ήρθες Άνοιξη….» με τα γνωστά « χελιδονίσματα» καλωσόρισαν την άνοιξη τα παιδιά του Λυκείου των Ελληνίδων Σερρών. Τα παιδιά για μια ακόμη χρονιά και φέτος, ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης των Σερρών μοιράζοντας «Μάρτηδες» και τραγουδώντας τα κάλαντα της χελιδόνας, τα γνωστά πλέον χελιδονίσματα. Την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019, με σύμμαχο τον καλό καιρό , έφεραν την άνοιξη στις καρδιές όλων, τραγουδώντας τα χελιδονίσματα στην αγορά και στις γειτονιές .

Τα «χελιδονίσματα» είναι η συνήθεια των παιδιών να τραγουδούν την πρώτη Μαρτίου την άφιξη των χελιδονιών κρατώντας ένα ξύλινο ομοίωμά τους στολισμένο με κορδέλες και λουλούδια: «Χελιδόνα έρχεται απ’ την Μαύρη θάλασσα…». Ως τραγούδι και ως τελετουργικό εντάσσεται σε έναν ευρύτερο εθιμικό κύκλο της ημέρας αυτής, της Πρωτομαρτιάς, η οποία ως πρώτη ημέρα του χρόνου παλαιότερα, συνδέεται με πολλά δρώμενα μαντικού, μαγικού και λατρευτικού περιεχομένου. Τις ευχές των μικρών συνόδευαν οι «μάρτηδες», τα πλεκτά βραχιόλια από κόκκινη και λευκή κλωστή, τα νηματένια …βραχιόλια της εποχής (στριφτό νήμα από κόκκινη και άσπρη κλωστή) για να μη μας “πιάνει” ο Μάρτης . Το ασπροκόκκινο περίδεμα είναι ένα « μαγικό» προφύλαγμα από τον δυνατό ήλιο του Μαρτίου και φοριέται μέχρι να πρωτοδεί αυτός που το φοράει. χελιδόνι . Τότε το αφήνει κάτω από μια πέτρα κάνοντας μια ευχή ή πάνω σε μια τριανταφυλλιά ή φράκτη για να το πάρει το χελιδόνι και να φτιάξει την φωλιά του, ή το κρατάει και το καίει με το άγιο Φως της Αναστάσεως.

Το Λύκειο των Ελληνίδων Σερρών αναβιώνει το έθιμο « Χελιδονίσματα», το οποίο έχει βαθιές αρχαιοελληνικές και βυζαντινές ρίζες, από το 1998. Η εξόρμηση των παιδιών του Λυκείου εκτός από την διατήρηση του εθίμου, είχε ένα ιδιαίτερο σκοπό. Σκοπός της εξόρμησης ήταν η συγκέντρωση χρημάτων, τα οποία θα διατεθούν για τις δράσεις του Λυκείου Ελληνίδων Σερρών και συγκεκριμένα των παιδικών τμημάτων και για την κατασκευή φορεσιών.

«Καλό μήνα, πρώτη Μαρτίου σήμερα, και τα παιδιά μας υποδέχονται την άνοιξη με τα χελιδονίσματα» δήλωσε στη «Σ», η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Σερρών κ. Στέλλα Ελευθεριάδου

«Το Λύκειο των Ελληνίδων αναζωπυρώνει και φέτος το έθιμο και λέω αναζωπυρώνει γιατί το έθιμο είναι ζωντανό σε όλο το νομό από τα παλιά χρόνια. Έχει αρχαιοελληνικές ρίζες και βυζαντινές ,πέρασε στην τουρκοκρατία διατηρήθηκε για τι μέσα από το έθιμο οι Έλληνες προσδοκούσαν τον ερχομό της άνοιξης, της ανάστασης του έθνους. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας υπάρχουν μαρτυρίες ότι και εδώ στις Σέρρες έβγαιναν τα παιδιά και τηρούσαν το έθιμο της χελιδόνας, Η παράδοση είναι ένας κρίκος της ιστορίας μας. Τα χελιδονίσματα, ο ύμνος προς την άνοιξη είναι αντίγραφο, μετάφραση του αρχαίου κειμένου» συμπλήρωσε η κ. Ελευθεριάδου, επισημαίνοντας ότι «Την παράδοσή μας πρέπει να την διατηρήσουμε με νύχια και δόντια γιατί είναι δικά μας έθιμα, πάτρια έθιμα όπως κρατούμε θρησκευτικά και άλλα έθιμα πρέπει να κρατήσουμε και αυτά που έλκουν από την αρχαιότητα».  

«Πλέξαμε δύο χιλιάδες Μάρτηδες. Ας ευχηθούμε να έρθει η άνοιξη στις ψυχές μας, και να ΄ρθει η άνοιξη στην Ελλάδα. Οι ομάδες μας θα επισκεφτούν τον μητροπολίτη  και την αγορά. Θα δώσουμε μια νότα χαράς στον κόσμο γιατί βλέποντας κανείς ομάδες παιδιών να τραγουδάνε χαρούμενα γεμίζουν ελπίδα και αισιοδοξία που σήμερα μας είναι απαραίτητα», τόνισε η κ. Ελευθεριάδου αναφερόμενη στα «χελιδονίσματα».                                                                        

Τα παιδιά του Λυκείου των Ελληνίδων Σερρών το Επισκοπείο και έψαλαν τα χελιδονίσματα και ευχήθηκαν καλό μήνα στον σεβασμιότατο μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο, ο οποίος τα υποδέχθηκε με πολύ αγάπη.

«Να συνεχίσετε να  μάθετε την παράδοσή μας, να μάθετε τι κρύβεται πίσω από αυτή την παράδοση, την  ελπίδα, το φως, την πίστη και ο θεός να φέρει στις καρδιές όλων των Ελλήνων και της πατρίδα μας αυτή την άνοιξη» τόνισε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης και απευθυνόμενος στην πρόεδρο του ΛΕΣ, είπε «Θερμά συγχαρητήρια που συνεχίζετε αυτές τις ωραίες παραδόσεις. Δεν πρέπει να χαθούν γιατί έχουν μέσα ζωή, έχουν πολλά πράγματα να μας πουν».   

Οι ομάδες των παιδιών με τις παραδοσιακές στολές διέσχισαν τις κεντρικές οδούς της πόλης και ευχήθηκαν, με τον πιο γλυκό τρόπο, σε περαστικούς και καταστηματάρχες καλό μήνα. Τα παιδιά τραγούδησαν τα χελιδονίσματα σε όσο το δυνατόν περισσότερους Σερραίους. Οι Σερραίοι πιστοί στις παραδόσεις και τα έθιμα, καλοδέχθηκαν τα παιδιά και για το καλό, όπως ορίζει άλλωστε και το έθιμο, τους πρόσφεραν γλυκά και χρήματα.

Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή / αναδημοσίευση (ολική ή μερική )του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , www.e-simeirini.com (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο ) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93.  Η αναπαραγωγή / αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα,  φωτογραφίες και βίντεο ) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.