ΜΕ ΣΕΡΡΑΪΚΟ «ΑΡΩΜΑ» Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ 21η ΔΙΕΘΝΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΡΟΜΠΟΤ IRO 2019 ΣΤΗΝ ΤΑΫΛΑΝΔΗ

Στην  εξαμελή Εθνική ομάδα της Ελλάδας συμμετέχουν τρεις Σερραίοι και μεταξύ αυτών ο  μικρότερος σε ηλικία  συμμετέχοντας στην Ολυμπιάδα από την Ευρώπη.

Με σερραϊκό «άρωμα» η ελληνική συμμετοχή στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομπότ IRO 2019 στην Ταϊλάνδη

Φέτος στην 21η Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής, για πρώτη φορά, η Ελλάδα λαμβάνει  μέρος επίσημα με έξι μαθητές να συμμετέχουν στην εθνική αποστολή για να εκπροσωπήσουν τη χώρα.

Με Σερραϊκό «άρωμα» η εκπροσώπηση της Ελλάδας  στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομπότ IRO 2019, που θα πραγματοποιηθεί στην Τσιάνγκ Μάι, στην Ταϊλάνδη από σήμερα 16 ως τις 20 Δεκεμβρίου 2019, καθώς στην εξαμελή Εθνική ομάδα συμμετέχουν τρεις Σερραίοι και μεταξύ αυτών ο μικρότερος συμμετέχοντας στην Ολυμπιάδα από την Ευρώπη. Φέτος στην 21η Ολυμπιάδα, για πρώτη φορά, η Ελλάδα λαμβάνει μέρος επίσημα με έξι μαθητές να συμμετέχουν στην εθνική αποστολή για να εκπροσωπήσουν τη χώρα.

Ο IN.TE.SO αποτελεί νόμιμο Ελληνικό Οργανισμό Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, με έδρα το Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών και έχει επίσημα την εκπροσώπηση για την Ελλάδα του I.R.O.C. – International Robot Olympiad Committee. Αποτελεί το μοναδικό αρμόδιο εκτελεστικό όργανο του IROC στην Ελλάδα και είναι επίτιμο μέλος στην Διεθνή Επιτροπή Ολυμπιάδας Ρομπότ.

O Δήμος Σερρών αρωγός του εκσυγχρονισμού και της καινοτομίας κοντά στον οργανισμό Information Technology SOciety – Κοινωνία της Πληροφορίας, (IN.TE.SO) και την Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομπότ IROC 2019.

Χορηγοί της  εθνικής ομάδας ρομποτικής είναι ο όμιλος ΙΤΑ, η ΘΕΡΜΗ ΣΕΡΡΩΝ-ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ, ο δήμος Σερρών και η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. Την Παρασκευή το μεσημέρι παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών του Δήμου Σερρών κ. Σπύρος Μισιρλής, εκπρόσωπος του Ομίλου ΙΤΑ και Διευθύνων Σύμβουλος της ΘΕΡΜΗ ΣΕΡΡΩΝ  –ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ, κ. Ιωάννης Μυλωνάκης, ο εκπρόσωπος του οργανισμού INformation TEchnology SOciety – Κοινωνία της Πληροφορίας, (IN.TE.SO) κ. Μανώλης Τσελέπης και μαθητές που συμμετέχουν στην εθνική ομάδα και αναφέρθηκαν στην συμμετοχή της Ελλάδας στην 21η Ολυμπιάδα Ρομπότ ΙRΟ 2019 .                                                     

Ο κ. Μανώλης Τσελέπης, εκπρόσωπος του οργανισμού INformation TEchnology SOciety – Κοινωνία της Πληροφορίας, (IN.TE.SO),δήλωσε πως πρόκειται για την πιο απαιτητική Ολυμπιάδα και σκοπός σε αυτούς τους αγώνες  είναι οι νέοι να έρθουν πιο κοντά στα επαγγέλματα των επόμενων τριάντα χρόνων. Ανέφερε ότι την ελληνική αποστολή αποτελούν έξη μαθητές από τις Σέρρες και το Αγρίνιο, ηλικίας από 10 έως 17 ετών, δύο προπονητές και ένας γονέας, τονίζοντας ότι το εγχείρημα αυτό δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί αν δεν υπήρχαν οι χορηγοί και αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια τους οποίους και ευχαρίστησε. Σημείωσε ότι η ρομποτική μαζί με την μηχανοκίνηση είναι από τα πιο ακριβά σπορ και χωρίς τους αρωγούς τους δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν και να φτάσουν στους στόχους τους.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών του Δήμου Σερρών κ. Σπύρος Μισιρλής, τόνισε «O Δήμος Σερρών είναι αρωγός του εκσυγχρονισμού και της καινοτομίας κοντά στον οργανισμό Information Technology SOciety – Κοινωνία της Πληροφορίας, (IN.TE.SO),έτσι ώστε να πετύχει όλους τους στόχους οι οποίοι είναι ιδιαίτερα σημαντικοί. Πρωτίστως ευχόμαστε καλή επιτυχία στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής ,η σκέψη μας είναι μαζί τους, αλλά μετά την επιστροφή τους ,θα κινήσουμε όλες τις διαδικασίες που επιβάλλονται ώστε να μπορέσουμε να διοργανώσουμε την επόμενη σχολική χρονιά τους εθνικούς αγώνες της Ρομποτικής ώστε οι Σέρρες να καταστεί ένας  πόλος έλξης για την ρομποτική για την Ελλάδα αλλά και όλη την Ευρώπη. Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλη την αποστολή και είμαστε σίγουροι για τα εξαιρετικά  αποτελέσματα που θα μας φέρουν από την Ταυλάνδη. Καλή επιτυχία»

Ο εκπρόσωπος του Ομίλου ΙΤΑ και διευθύνων σύμβουλος της Θέρμη Σερρών-Τηλεθέρμανση κ. Γιάννης Μυλωνάκης, ανέφερε « Ο όμιλος ΙΤΑ ΚΑΙ Η Θέρμη Σερρών- Τηλεθέρμανση, μέσα σε όλες τις δραστηριότητές  στηρίζουμε  την καινοτομία ,επενδύουμε στο μέλλον, επενδύουμε στο περιβάλλον, επένδυση στο μέλλον.

«Προς αυτή την κατεύθυνση, η στρατηγική του ομίλου και της εταιρίας μας, όπως έχει διατυπωθεί και από τον πρόεδρό μας Αντώνη Γερασίμου, έχει σαφή προτεραιότητα την στήριξη του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και εν προκειμένω για το συγκεκριμένο θέμα της ρομποτικής. Όταν, λοιπόν, γίνεται μια  σημαντική προσπάθεια σε διεθνές επίπεδο, όπως αυτή με πρωταγωνιστές παιδιά που δημιουργούν και διακρίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, η στήριξή μας θωρείται δεδομένη. Ως υποστηρικτές της εθνικής ομάδας ρομποτικής στην Ολυμπιάδα που ξεκινά σε λίγες μέρες στην Ταϋλάνδη, ευχόμαστε καλή επιτυχία και περιμένουμε διεθνείς διακρίσεις που θα μας κάνουν περήφανους».                   

Ο μικρότερος συμμετέχοντας από την Ευρώπη και μέλος της εθνικής ομάδας της χώρας μας ,ο μόλις 10 ετών, Απόλλωνας Τσελέπης, αναφερόμενος στην συμμετοχή τους στην ομάδα , τόνισε « Είμαι χαρούμενος που θα εκπροσωπήσω την χώρας μας στην Ολυμπιάδα. Είμαι ο μικρότερος στην εξαμελή αποστολή. Μου αρέσει η ρομποτική γιατί μπορείς να μάθεις αρκετά πράγματα ,με ευχάριστο τρόπο μπορείς να μάθεις για επιστήμες όπως η πληροφορική και η ρομποτική και να δουλεύεις συστηματικά και ομαδικά .Ασχολούμαι με την ρομποτική από μικρή ηλικία ,τριών ετών, ξεκινώντας με τα lego . Στην ρομποτική με προέτρεψε ο πατέρας μου».

Το IROC αποτελεί μια από τις 2 μεγαλύτερες Ολυμπιακές διοργανώσεις ρομποτικής και είναι η παλαιότερη (από το 1999) και μοναδική ”ανοιχτή” σε εξοπλισμό & προγραμματισμό Ολυμπιάδα Ρομπότ που φέρει την αιγίδα ξένων και ελληνικών Πανεπιστημίων. ΤοIROC βρίσκεται παγκοσμίως στην κορυφή του εκπαιδευτικού περιεχομένου ρομποτικής και θεωρείται από τις δυσκολότερες προκλήσεις για νέους. Κάθε έτος το Κορεατικό Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας και εθνικό πανεπιστήμιο έρευνας θέτει στο IROC τα μεγαλύτερα προβλήματα της παγκόσμιας βιομηχανίας ώστε να δημιουργηθούν οι νέες προκλήσεις για τους συμμετέχοντες.Η Διεθνής Ολυμπιάδα Ρομπότ IRO 2019 θα λάβει χώρα στην Τσιάνγκ Μάι, στην Ταϊλάνδη από τις 16 ως 20 Δεκεμβρίου 2019.

Ο Δήμος Σερρών στηρίζει αυτή τη μεγάλη προσπάθεια και συμμερίζεται το όραμα του οργανισμού να φέρει αυτή τη διεθνή διοργάνωση στην Ελλάδα, στην πόλη των Σερρών, το 2020 με εθνικούς αγώνες IROC Hellas ώστε να αποτελέσει ετήσιο θεσμό και θα στηρίξει με όλα του τα μέσα αυτή την επίσημη διεθνή προσπάθεια που αφορά την βιωματική εκπαίδευση μέσω τεχνολογιών.

Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com

 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93.  Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.