ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ

Αγιασμός των Υδάτων και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στην τεχνική λίμνη  στην Κοιλάδα Αγίων Αναργύρων του Δήμου Σερρών, στο Σιδηρόκαστρο και στη λίμνη Κερκίνη

Με λαμπρότητα, ευλάβεια και επισημότητα γιορτάστηκε και φέτος ο αγιασμός των υδάτων

Αψηφώντας το κρύο πλήθος λαού παρακολούθησε τις τελετές

Με λαμπρότητα, ευλάβεια και επισημότητα γιορτάστηκε ο αγιασμός των υδάτων σε κάθε γωνιά της χώρας, παρά το δριμύ ψύχος, το χιόνι και τον παγετό και με την ευχή όλων, αρχών και λαού, το Άγιο Πνεύμα να χαρίσει φώτιση και δύναμη σε όλους, για να ξεπεράσει η χώρα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Τα Άγια Θεοφάνεια, γιορτή από τις αρχαιότερες της Εκκλησίας, άρχισε να γιορτάζεται το δεύτερο μετά Χριστόν αιώνα. Αναφέρεται στη φανέρωση της Αγίας Τριάδας κατά τη βάπτιση του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό. Η Ιστορία της βάπτισης είναι γνωστή, ιδιαίτερα από το κατά Ματθαίον ευαγγέλιο, στο Γ’ κεφάλαιο, στους στίχους 13-17. Με μορφή περιστεριού το Πνεύμα το Άγιο έρχεται και κάθεται πάνω στον βαπτιζόμενο Ιησού. Και συγχρόνως, φωνή από τον ουρανό, του Πατέρα Θεού, ακούγεται να λέει: “Ούτος εστίν ο Υιός μου ό αγαπητός, εν ω ευδόκησα”. Έτσι, μ’ αυτόν τον τρόπο στη βάπτιση του Ιησού φανερώθηκε ό Θεός ο τρισυπόστατος, η Τριάδα η Αγία, και γι’ αυτό ή Εκκλησία ονόμασε τη γιορτή αυτή Θεοφάνεια.

Αγιασμός των υδάτων στις Σέρρες 

Τα Άγια Θεοφάνεια γιορτάστηκαν στις Σέρρες με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα. Το πρωί με επίκεντρο τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών πραγματοποιήθηκε Αρχιερατική θεία λειτουργία και ο Μέγας Αγιασμός, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγου. Στην συνέχεια τελέσθηκε ο Αγιασμός των Υδάτων και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στην τεχνική λίμνη της Κοιλάδας των Αγίων Αναργύρων, από τον Μητροπολίτη κ.κ. Θεολόγο με την συμμετοχή συνόλου του ιερού κλήρου της πόλεως, των βουλευτών Σερρών της Νέας Δημοκρατίας, κ.Τάσου Χατζηβασιλείου και κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη, του βουλευτή Σερρών του  ΣΥΡΙΖΑ, κ.Λευτέρη Αβραμάκη, του βουλευτή Σερρών της Ελληνικής Λύσης,    κ. Κώστα Μπούμπα, του αντιπεριφερειάρχη Σερρών, κ. Παναγιώτη Σπυρόπουλο, του δήμαρχου Σερρών, κ. Αλέξανδρου Χρυσάφη, και άλλων πολιτικών, στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών της πόλης και πλήθος Σερραίων. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες, το δριμύτατο ψύχος, δεν εμπόδισε πλήθος Σερραίων, μικρών και μεγάλων, να παραβρεθεί στην Κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων και να παρακολουθήσει τον Αγιασμό των υδάτων και την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Θεολόγος ευχόμενος σε όλους χρόνια πολλά και ευλογημένα τόνισε: « Θεοφάνεια της Ορθοδοξίας, Θεοφάνεια της Ελλάδας. Ημέρα Δεσποτική, ημέρα πανηγυρική, ευλογημένη γεμάτη από το φως του βαπτισθέντος Χριστού μας, ας τον παρακαλέσουμε αυτό το φως που έλαμψε στον Ιορδάνη ποταμό και φώτισε τα σύμπαντα, να φωτίζει όλους μας, να φωτίζει τους άρχοντες της πόλεως, της πατρίδος, του κόσμου. Έτσι ώστε με τον δικό του φωτισμό να πορευόμαστε εν ειρήνη αυτές τις δύσκολες μέρες της πατρίδας για την πατρίδα και την ανθρωπότητα ολόκληρη. Έχουμε όλοι την ανάγκη του θείου φωτισμού ώστε με αυτόν τον φωτισμό να γίνουμε άνθρωποι πιο  φωτεινοί, γιατί περίσσεψε στις μέρες μας στο σκοτάδι στη ζωή των ανθρώπων. Χρόνια πολλά, φωτισμένα, ευλογημένα και αγιασμένα» 

Στα κρύα νερά της τεχνικής λίμνης για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό έπεσαν δεκατρείς βουτηχτές για να πάρουν την ευλογία και την χάρη του Σταυρού. Σε όλους τους βουτηχτές ο σεβασμιότατος μητροπολίτης κ. Θεολόγος χάρισε ένα αναμνηστικό της Ιεράς Μητρόπολης, ενθύμιο της ημέρας και ένα σταυρουδάκι ενώ στον νεαρό που έπιασε τον Τίμιο Σταυρό δώρισε έναν χρυσό Σταυρό. 

Αγιασμός των Υδάτων στο Σιδηρόκαστρο και στη λίμνη Κερκίνη
Αρχιερατική θεία λειτουργία και ο Μέγας Αγιασμός πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Σιδηροκάστρου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακάριου.                

Αμέσως μετά κλήρος και λαός κατευθύνθηκαν στο ποτάμι του Σιδηροκάστρου, τον Κρουσοβίτη όπου έγινε ο Αγιασμός των υδάτων και η ρίψη Του Τιμίου Σταυρού. Στη συνεχεία ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την ίδια ακολουθία στο λιμανάκι του Λιθοτόπου όπου μέσα από βάρκα πραγματοποίησε την καθιερωμένη τελετή. Ακολούθως και στην Κερκίνη, τέλεσε τον καθαγιασμό των υδάτων και τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού. 

Αρχές και πλήθος κόσμου παρακολούθησε τις τελετές αψηφώντας τις  άσχημες καιρικές συνθήκες, Παρά το δριμύ ψύχος μεγάλος ήταν ο αριθμό των βουτηχτών που συμμετείχαν.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος επαίνεσε τους βουτηχτές οι οποίοι αψήφησαν το παγωμένο νερό και τόλμησαν να βουτήξουν προς ευλογία και αγιασμό, για να πιάσουν τον Σταυρό και ευχήθηκε Χρόνια Πολλά, ευλογημένα και φωτισμένα.

Δηλώσεις και ευχές

Ο βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου δίνοντας τις ευχές του, τόνισε : « Χρόνια πολλά σε όλο του κόσμο. Σήμερα είναι η ημέρα του Αγίου Πνεύματος , η ημέρα της φώτισης, ευχόμαστε όλος ο κόσμος να είναι  γερός, δυνατός αλλά και μεις να έχουμε την θεία χάρη και την επιφοίτηση για να μπορούμε να επιτελούμε τα καθήκοντα μας . Υγεία σε  όλες τις  Σερραίες και όλους τους Σερραίους και κυρίως υπομονή για τα καλύτερα που έρχονται. Χρόνια πολλά, καλή χρονιά».

Ο βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε: «Χρόνια πολλά, καλή χρονιά σε όλους τους Σερραίους και τις Σερραίες, με υγεία πάνω από όλα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους .Να ευχηθώ λόγω της ημέρας φώτιση σύνεση πρώτα σε μας τους πολιτικούς που υπηρετούμε την χώρα από θέση  ευθύνης, και σε ένα επίπεδο παραπάνω στην κυβέρνηση στην κατεύθυνση σε αυτή την φάση με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και τα προβλήματα που υπάρχουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και γενικότερα την ένταση που υπάρχει στην Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, να βάλουμε όλοι μας ένα λιθαράκι, να διασφαλίσουμε τα εθνικά και ειδικά συμφέροντα της χώρας και φυσικά να διαμορφώσουμε όσο γίνεται καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τον ελληνικό λαό γιατί σίγουρα η προοπτική μας δεν μπορεί  είναι αυτή που ο υπουργός ανάπτυξης ο κ. Γεωργιάδης χθες παρουσίασε ότι με 200 ευρώ σε αυτή την χώρα μπορείς να επιβιώσεις»

Ο βουλευτής Σερρών της Ελληνικής Λύσης, κ. Κώστας Μπούμπας, ανέφερε: «Χρόνια πολλά και φωτεινά και ας ελπίσουμε με τα φώτα αυτά να πορευθούμε στο δρόμο τη ηθικής, της αρετής και της τόλμης . Η Ελλάδα περνά δύσκολες ώρες και στα εθνικά θέματα και σε θέματα οικονομικής φύσεως .Θα πρέπει να ασκήσουμε μια πολιτική με λογική ,με παρρησία κυρίως στα εθνικά μας θέματα να μην υποχωρούμε, να έχουμε μια αποφασιστικότητα, θα υπάρχουν εξελίξεις στην περιοχή θα πρέπει να δείξει το ανάλογο θάρρος, το εθνικό καθήκον απέναντι στην ιστορία που οφείλει στους  προγόνους της αλλά και την γη την οποία θα  μεταλαμπαδεύσει στις επόμενες γενιές. Χρόνια πολλά σε όλους και σε αυτούς που γιορτάζουν σήμερα, και να πορευτούμε με τα φώτα των Θεοφανείων στον σωστό, στον ορθό δρόμο για την Ελλάδα μας».

Ο δήμαρχος Σερρών,κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης, δήλωσε: «Χρόνια πολλά σε όλους, χρόνια πολλά φωτισμένα, ευλογημένα για όλους, μια χρονιά με φως,με φώτιση για όλο τον κόσμο, τους άρχοντες κυρίως σε αυτούς που παίρνουν αποφάσεις και για την πατρίδα μας και για όλο τον κόσμο. Εύχομαι το πνεύμα το άγιο, όχι μόνο να μας φωτίσει αλλά και να μας δείξει το δρόμο τον ευλογημένο .Καλή χρονιά σε όλους».

Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93.  Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.