ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

Ο εορτασμός της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στις Σέρρες

Λαμπρότητα, μεγαλοπρέπεια, συμμετοχή του λαού, αλλά και έντονες αποδοκιμασίες!

Το εμβατήριο «Μακεδονία ξακουστή» είχε την τιμητική του ,με τους Σερραίους πολίτες να χειροκροτούν και να επιδοκιμάζουν όλους όσοι πρόβαλαν τη διαφωνία τους άμεσα ή έμμεσα τη διαφωνία τους με τη Συμφωνία των Πρεσπών-Για πρώτη φορά δεν εκπροσωπήθηκε στις Σέρρες η ελληνική κυβέρνηση στον εορτασμό της εθνικής παλιγγενεσίας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, μεγαλοπρέπεια και συμμετοχή πλήθους κόσμου γιορτάστηκε στις Σέρρες η επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας των Ελλήνων, της 25ης Μαρτίου 1821,αλλά και αποδοκιμασίες κατά της κυβέρνησης  και χωρίς εκπροσώπηση της κυβέρνησης. Με επίκεντρο την καθιερωμένη παρέλαση επί της οδού Κωνσταντίνου Καραμανλή (Μεραρχίας) στις Σέρρες, αλλά και με μια σειρά ακόμη εορταστικών εκδηλώσεων τιμήθηκε και φέτος η διπλή γιορτή «της πίστης και της λευτεριάς», η 25η Μαρτίου 1821.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις στις Σέρρες για πρώτη φορά η  κυβέρνηση δεν εκπροσωπήθηκε

Δοξολογία και κατάθεση στεφάνων

Στις 11:00 το πρωί εψάλη η επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών χοροστατούντος του μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου συνεπικουρούμενος από τον ιερό κλήρο της πόλης. Ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την κ. Άννα Καλαθά, φιλόλογο του 6ου Γυμνασίου Σερρών.

Στην συνέχεια οι επίσημοι μετέβησαν στον ανδριάντα του Εμμανουήλ Παπά στην πλατεία Ελευθερίας, όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από την εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων κ. Αφροδίτη Σταμπουλή, τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Γιάννη Μωυσιάδη, τον διοικητή του 10ου Συντάγματος Πεζικού «ΧΜΠ» συνταγματάρχη Κωνσταντίνο Αμασιαλίδη,τον Δήμαρχο Σερρών κ. Πέτρο Αγγελίδη, τον Διευθυντή Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών κ.Δημήτριο Μικρό, τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών, κ. Ιωάννη Δημητράκη, τον πρόεδρο της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών, κ.  , τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών κ. Βασίλη Κατιρτζόγλου, τον προεδρο των Αποστράτων Αστυνομίας κ. Γιάννη Μαραγκοτίδη, τον διευθυντή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών, κ. Κωνσταντίνο Τενεκετζή, τον εκπρόσωπο της  Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών, τον εκπρόσωπο της παράταξης «Νέα Δεξιά» και τον εκπρόσωπο του Συλλόγου απογόνων Μακεδονομάχων.

Παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων

Στις 12 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε παρέλαση των Οργανώσεων, Πολιτιστικών Συλλόγων, του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, των Μαθητών, Μαθητριών, και Τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Την παρέλαση «άνοιξε» η φιλαρμονική του δήμου Σερρών παιανίζοντας τον ύμνο της Μακεδονίας «Μακεδονία Ξακουστή». Επανειλημμένα κατά   την διάρκεια της παρέλασης η Φιλαρμονική του δήμου παιάνιζε το «Μακεδονία ξακουστή» ενώ πολλοί μαθητές των τμημάτων που έκαναν παρέλαση και μελών των τμημάτων των πολιτιστικών συλλόγων ,παρελαύνοντας μπροστά από την εξέδρα τραγουδούσαν το «ΜΑΚΕΔΟΝΊΑ ξακουστή», σκορπώντας ρίγη συγκίνησής και αποσπώντας το πιο θερμό χειροκρότημά. Χαρακτηριστικό της παρέλασης, οι χιλιάδες λαού που κατέκλυσαν τα πεζοδρόμια της οδού Κωνσταντίνου Καραμανλή (Μεραρχίας). Με σύμμαχο τον πολύ καλό καιρό οι Σερραίοι συμμετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις και καταχειροκρότησαν τους νέους και τις νέες που παρέλασαν. Μετά την παρέλαση παρατέθηκε δεξίωση προς τιμήν του Λαού και των Αρχών στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» του Διοικητηρίου.

Στην εξέδρα των επισήμων

Για μια ακόμη φορά η εξέδρα των επισήμων τοποθετήθηκε μπροστά από το κτίριο του Διοικητηρίου. Στην εξέδρα των επισήμων ήταν ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, οι βουλευτές Σερρών της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής, ο βουλευτής Σερρών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Μιχάλης Τζελέπης, η βουλευτής των ΑΝΕΛ Κ. Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ο διοικητής του 10ου Συντάγματος Πεζικού «ΧΜΠ» συνταγματάρχης κ. Κωνσταντίνος Αμασιαλίδης, ο δήμαρχος Σερρών κ. Πέτρος Αγγελίδης, ο Διευθυντής Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών, κ Δημήτριος Μικρός, ο διοικητής της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, κ. Ιωάννης Δημητράκης, ο πρόεδρος του περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σερρών, κ. Στέργιος Γαλάνης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και ο εκπρόσωπος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, αξιωματικοί του Στρατού, πρόεδροι φορέων.

Στον χώρο γύρω από την εξέδρα περιφρουρούσαν αστυνομικοί προς αποφυγήν περιστατικών διαμαρτυρίας . Η βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αφροδίτη Σταμπουλή δεν παρακολούθησε την παρέλαση καθώς τοποθετείται κατά των παρελάσεων.

Δηλώσεις για τον 198ο εορτασμό της επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821

Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος: «Σήμερα τα παιδιά μας, οι παραδοσιακοί  σύλλογοι μας έκαναν πραγματικά υπερήφανους  παρήλασαν άψογα, ελληνοπρεπώς έστειλαν πολύ δυνατά  μηνύματα εθνικής ομοψυχίας ,εθνικής αξιοπρέπειας μηνύματα ενότητας, αλλά και μηνύματα αγωνιστικότητας στηνβάση όλων αυτών των ιδεωδών υπέρ των οποίων πολέμησαν και θυσιάστηκαν οι αείμνηστοι πατέρες μας. Χρόνια πολλά».

Βουλευτής Σερρών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Μιχάλης Τζελέπης: «Διπλή γιορτή σήμερα γιατην πατρίδα μας και την θρησκεία μας . Τιμούμε την εθνική μας επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Το μήνυμα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ,  ας  εμπνευστούμε με εθνική ενότητα με ομοψυχία , αποφασιστικότητα, για να αντιμετωπίσουμε τις προσκλήσεις που αντιμετωπίζει α πολλά στην Μακεδονία μας».

Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Ιωάννης Μωυσιάδης: «Γιορτάζουμε τους δύο πυλώνες που στηρίξανε τον έθνος μας, δηλαδή την ορθοδοξία και τα εθνικά ιδεώδη που μας αφήσαν ως  παρακαταθήκη οι πρόγονοί μας θα πρέπει να προβληματιστούμε αυτά που συμβαίνουν, από την μια μεριά η Ορθοδοξία να υποτιμάτε και να περιθωριοποιείτε και από την άλλη μεριά η ιστορία μας να παραποιείτε καινα εξευτελίζεται και να παίρνονται αποφάσεις χωρίς την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού που είναι αντίθετη προς αυτές .Και από την άλλη μεριά να υποκρινόμαστε ότι υπάρχει δημοκρατία ,τι είδους δημοκρατίαόταν δεν λαμβάνετε υπόψην η γνώμη και η άποψη της συντριπτικής πλειοψηφία»

Δήμαρχος Σερρών κ. Πέτρος Αγγελίδης :«Ή μέρα της 25ης Μαρτίου είναι μέρα εθνικής μνήμης, υπερηφάνειας και  αυτογνωσίας . Το μήνυμα της σημερινής επετείου είναι ενότητα, ομοψυχία και  αποφασιστικότητα. Οι έλληνες όσες φορές ήταν ένα σώμα μια ψυχή με ένα όραμα κέρδισαν όλες τις μάχες, χρόνια πολλά ».

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος : « Διπλή γιορτή , μεγάλη γιορτή για την χριστιανοσύνη και την πατρίδας μας . Αυτό πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ,πρέπει να προτάξουμε το γενικό καλό, να πάμε στο  εμείς και να εγκαταλείψουμε το εγώ. Κάποιοι χάσαν την ζωή τους, εμείς δεν έχουμε χάσει τίποτα για αυτό ψηλά το κεφάλια αγαπημένοι ,υγεία και ευημερία σε όλο τον κόσμο».

Δήμητρα Μετόκηmetoki63@hotmai.com

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , www.e-simeirini.com (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο ) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93.  Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.