ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ

Ο εορτασμός της διπλής γιορτής, της επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας των Ελλήνων, της 25ης Μαρτίου 1821, και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, μεγαλοπρέπεια και συμμετοχή πλήθους κόσμου στις εκδηλώσεις

 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, μεγαλοπρέπεια και συμμετοχή πλήθους κόσμου γιορτάστηκε στις Σέρρες η επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας των Ελλήνων, της 25ης Μαρτίου 1821. Με επίκεντρο την καθιερωμένη παρέλαση επί της Εθνικής Αντίστασης και Βασιλέως Βασιλείου στις Σέρρες, αλλά και με μια σειρά ακόμη εορταστικών εκδηλώσεων τιμήθηκε και φέτος η διπλή γιορτή «της πίστης και της λευτεριάς», η 25η Μαρτίου 1821.

Την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις στις Σέρρες εκπροσώπησε η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

Δοξολογία και κατάθεση στεφάνων

Στις 11:00 το πρωί εψάλη η επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών χοροστατούντος του μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου συνεπικουρούμενος από τον ιερό κλήρο της πόλης. Ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την κ. Ελισάβετ Κυριακίδου, φιλόλογο του 2ου Γυμνασίου Σερρών.

Στην συνέχεια οι επίσημοι μετέβησαν στον ανδριάντα του Εμμανουήλ Παπά στην πλατεία Ελευθερίας, όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από την εκπρόσωπο της κυβέρνησης υφυπουργό Εσωτερικών(Μακεδονίας-Θράκης)κ. Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, την εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων κ. Αφροδίτη Σταμπουλή, τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Γιάννη Μωυσιάδη, τον διοικητή του 10ου Συντάγματος Πεζικού «ΧΜΠ» συνταγματάρχη Αλέξανδρο Παπαδόπουλο,τον Δήμαρχο Σερρών κ. Πέτρο Αγγελίδη, τον Διευθυντή Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών κ. Γεώργιο Παπαδόπουλο, τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών, κ. Σωτήρη Δημητράκη, τον πρόεδρο της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών, κ. Θεόδωρο Στρίγκο, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών κ. Βασίλη Κατιρτζόγλου, τον εκπρόσωπο της παράταξης Νέα Δεξιά, τον πρόεδρο του Συλλόγου Αποστράτων Αστυνομίας κ. Ιωάννη Μαραγκοτίδη, τον διευθυντή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών, κ. Κωνσταντίνο Τενεκετζή, τον διευθυντή της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών, κ. Ξενοφών Παπασταμόπουλο και τον εκπρόσωπο του Συλλόγου απογόνων Μακεδονομάχων.

Παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων

Στις 12 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε παρέλαση των Οργανώσεων, Πολιτιστικών Συλλόγων, του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, των Μαθητών, Μαθητριών, και Τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Την παρέλαση «άνοιξε» η φιλαρμονική του δήμου Σερρών. Χαρακτηριστικό της παρέλασης, οι χιλιάδες λαού που κατέκλυσαν τα πεζοδρόμια της  Εθνικής Αντίστασης και Βασιλέως Βασιλείου. Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες (ψιλόβροχο και κρύο) οι Σερραίοι συμμετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις και καταχειροκρότησαν τους νέους και τις νέες που παρέλασαν. Μετά την παρέλαση παρατέθηκε δεξίωση προς τιμήν του Λαού και των Αρχών στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» του Διοικητηρίου.

Στην εξέδρα των επισήμων

Η εξέδρα των επισήμων τοποθετήθηκε μπροστά από το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας (καθώς στο δρόμο  μπροστά από το Διοικητήριο γίνονται έργα ανάπλασης πεζοδρόμησης της οδού και για αυτό δεν πραγματοποιήθηκε εκεί η παρέλαση). Στην εξέδρα των επισήμων ήταν ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, η εκπρόσωπος της κυβέρνησης υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Μωυσιάδης, οι βουλευτές Σερρών της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής και κ. Φωτεινή Αραμπατζή, ο βουλευτής Σερρών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Μιχάλης Τζελέπης, ο βουλευτής Σερρών της Ένωσης Κεντρώων, κ. Αναστάσιος Μεγαλομύστακας, ο διοικητής του 10ου Συντάγματος Πεζικού «ΧΜΠ» συνταγματάρχης κ. Αλέξανδρος Παπδόπουλος, ο δήμαρχος Σερρών κ. Πέτρος Αγγελίδης, ο Διευθυντής Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών, κ Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο διοικητής της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, κ. Σωτήρης Δημητράκης, ο πρόεδρος του περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο περιφερειακός Σύμβουλος Σερρών, κ. Αθανάσιος Μασλαρινός,ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σερρών, κ. Θεόδωρος Αραμπατζής, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, αξιωματικοί του Στρατού, πρόεδροι φορέων.

Τον χώρο γύρω από την εξέδρα περιφρουρούσαν αστυνομικοί προς αποφυγήν περιστατικών διαμαρτυρίας . Η βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αφροδίτη Σταμπουλή δεν παρακολούθησε την παρέλαση καθώς τοποθετείται κατά των παρελάσεων.

Δηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821

Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος: «Χρόνια πολλά. Διπλή γιορτή σήμερα, θρησκευτική εορτή, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, η αρχή στο κεφάλαιο της σωτηρίας μας αλλά και ο Ευαγγελισμός της Ελλάδος μας, της πατρίδος μας, η οποία ιδίως σήμερα έχει ανάγκη να εμπνευστεί από τα υψηλά οράματα της εθνικής μας παλιγγενεσίας. Στην πίστη στον θεό πρωτίστως και την πίστη στο ελληνικό φιλότιμο και στην ελληνική αντρεία.

Όλοι μαζί ενωμένοι υπό την σκέπη του σταυρού θα πορευθούμε  και θα απαντήσουμε όπως πρέπει ελληνοπρεπώς στις προσκλήσεις της εποχής μας και προς πάσα κατεύθυνση .Με την χάρη του θεού όλοι ενωμένοι θα τα καταφέρουμε».

Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κ. Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά:  «Χρόνια πολλά, η εθνική μας γιορτή είναι για μια ακόμα φορά και φέτος κάλεσμα για εγρήγορση, κάλεσμα  για υπενθύμιση ότι οι έλληνες μπορούμε ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Είναι μια υπενθύμιση ότι όσες φορές ξεχάσαμε την ευθύνη απέναντι στην πατρίδα, απέναντι στον ελληνισμό, απέναντι στο ήθος και στο ηθικό, χάσαμε πολλά. Δεν επιτρέπεται να κάνουμε και άλλα λάθη. Αυτή λοιπόν η μέρα που έχει διττό νόημα, γιορτάζουμε την έναρξη του αγώνα για την απελευθέρωση,  αλλά και την γιορτή της Ορθοδοξίας, τον ευαγγελισμό για την σωτηρία του ανθρωπίνου γένους. Αυτό είναι η πατρίδα μας, είναι η Ελλάδα. Ελληνισμός και ορθοδοξία είναι ένα, έχει πλέον αναγνωριστεί ότι είναι οι βασικοί πυλώνες του ελεύθερου ανθρώπου,άρα μένει σε μας τους νεοέλληνες να αποδείξουμε ότι τιμούμε πραγματικά την θυσία εκείνων των ηρώων, που όντας κάποιοι χαρακτήρισαν τρελούς που το κάναν, όμως εμείς οι έλληνες έχουμε το ψυχικό σθένος, και πρέπει να το έχουμε,  ενωμένοι για να πετύχουμε αυτά τα οποία αξίζουν στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές».

Βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας κ. Φωτεινή Αραμπατζή: « Η σημερινή  διπλή επέτειος του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της εθνικής Παλιγγενεσίας δεν είναι μόνο μια μέρα εθνικής περηφάνιας για τους έλληνες ου αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία και την ελευθερία, είναι μια μέρα από την οποία παίρνουμε δύναμη από αυτό το ένδοξο παρελθόν για να οικοδομήσουμε ένα ελπιδοφόρο μέλλον με τους έλληνες πρωταγωνιστές. Όμως αυτό το μέλλον πρέπει να έχει σεβασμό για την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Και αυτός ο σεβασμός για μας εδώ τους Μακεδόνες είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το όνομα της Μακεδονίας που κανείς δεν μπορεί και δεν έχει δικαίωμα να παραχωρήσει. Η σημερινή επέτειος βεβαίως είναι στην βαριά σκιά των δύο φυλακισμένων στρατιωτικών μας, που βρίσκονται ακόμα φυλακισμένοι παρά τις πρόωρες κυβερνητικές δηλώσεις για γρήγορη αποφυλάκιση. Δεν μπορεί η καρδιά και το μυαλό μας να μην είναι σε αυτούς. Ευχόμαστε, ελπίζουμε, και από την πλευρά μας εργαζόμαστε να είναι σύντομα πίσω στις οικογένειες  τους στην πατρίδας μας. Χρόνια πολλά στην πατρίδα μας, σε όλες τις ελληνίδες και σε  όλους τους Έλληνες»

Βουλευτής Σερρών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Μιχάλης Τζελέπης:« Διπλή γιορτή σήμερα για τον ελληνικό λαό, ημέρα υπερηφάνειας και ανεξαρτησίας αλλά και σημαντική μέρα για την Ορθοδοξία. Ο εορτασμός της εθνικής επετείου μας φέρνει στο νου τον αγών α όλων των Ελλήνων εκτός και εντός Ελλάδος, τον αγώνα των λίγων ενάντια των πολλών όπου χωρίς μέσα και μηδενικούς πόρους, με αυτοθυσία και εθνική ενότητα κατόρθωσαν να απελευθερώσουν ένα ολόκληρο έθνος. Μας δείχνουν και σήμερα το δρόμο και το παράδειγμά τους επίκαιρο όσο ποτέ, με εθνική συνεννόηση και ομοψυχία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα πολλά και πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας αλλά και τους νέους εθνικούς κινδύνους που υπάρχουν. Χρόνια πολλά σε όλους τους έλληνες, χρόνια πολλά ιδιαίτερα σε όσους γιορτάζουν».

 

Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com

 

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα