ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΔΙΕΞΗΧΘΗ Η 3η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Δεκεμβρίου 2019,στην αίθουσα «Αστέρια» του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών και  συνδιοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, τον Δήμο Σερρών και την ΚΕΔΗΣ

 Με μεγάλη  επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 3η Συνάντηση Χορωδιών Θρησκευτικής Μουσικής

Η εκδήλωση, η οποία  έχει γίνει πια θεσμός για την πόλη των Σερρών, είχε σκοπό αφενός μεν την καλλιέργεια ,ανάδειξη και προβολή  της εκκλησιαστικής και πολιτιστικής, πνευματικής και μουσικής παράδοσης, ιδιαιτέρως μάλιστα της παραδοσιακής βυζαντινής παραδόσης, αφετέρου δε, την ευαισθητοποίηση του λαού στο σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας των Σερρών

Με μεγάλη  επιτυχία πραγματοποιήθηκε  η 3η Συνάντηση Χορωδιών Θρησκευτικής Μουσικής, το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Δεκεμβρίου 2019,στην αίθουσα «Αστέρια» του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, που συνδιοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, τον Δήμο Σερρών και την ΚΕΔΗΣ, εκδήλωση που εντάχθηκε στο πλαίσιο του φετινού Εράνου Αγάπης της Ιεράς Μητρόπολης Σερρών και Νιγρίτης άλλα και στις εκδήλωσης της Πολιτείας των Ευχών του δήμου Σερρών και της ΚΕΔΗΣ.

Η εκδήλωση, η οποία  έχει γίνει πια θεσμός για την πόλη των Σερρών, είχε σκοπό αφενός μεν την καλλιέργεια, ανάδειξη και προβολή της εκκλησιαστικής και πολιτιστικής, πνευματικής και μουσικής παράδοσης, ιδιαιτέρως μάλιστα της παραδοσιακής βυζαντινής παράδοσης, αφετέρου δε, την ευαισθητοποίηση του λαού στο σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας των Σερρών.

Η Αίθουσα «Αστέρια» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, κατακλύστηκε ασφυκτικά και τις δύο μέρες από τους φιλόμουσους Σερραίους που προσήλθαν για να νιώσουν μέσα τους από τους Βυζαντινούς ύμνους, τα κάλαντα και τα τραγούδια, βαθύτερα το πνεύμα των Χριστουγέννων.

Τo Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, στις 19:30, πρώτη ημέρα της φετινής συνάντησης, εμφανίστηκαν τρία μουσικά χορωδιακά σύνολα του Μαξιμείου Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου Σερρών :η Βυζαντινή χορωδία «Άγιος Νικήτας ο Νέος», υπό την διεύθυνση του χοράρχου κ. Γεωργίου Ζαρκαντζά, η Παραδοσιακή Χορωδία, υπό την διεύθυνση του χοράρχου κ. Μιχαήλ Μπουρέλου, και η χορωδία «Μελωδικές Διαδρομές», υπό την διεύθυνση της χοράρχου κ. Μαρίας Κουβακλή, καθώς επίσης και η χορωδία του Ακαδημαϊκού Μουσικού Συνδέσμου Θεσσαλονικέων, υπό την διεύθυνση του χοράρχου κ. Σάββα Βρεττού.                            

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Σερρών  κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης, υποσχέθηκε  ότι στα επόμενα χρόνια η συνάντηση  θα εμπλουτιστεί και θα καθιερωθεί ακόμη περισσότερο.

Την δεύτερη ημέρα, Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, στις 11.30 το πρωί, εμφανίστηκαν οι χορωδίες: «Τέττιγες της Ανατολής» της Ιεράς Μητροπόλεως Σιδηροκάστρου, υπό την διεύθυνση του χοράρχου, ιεροδιακόνου Νεοφύτου Γρηγοριάδη,  του Μουσικού Σχολείου Σερρών, υπό την διεύθυνση της χοράρχου κ. Δημητριάδου Ελισσάβετ και του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης, υπό την διεύθυνση των κ.κ. Λαζάρου Τσορμπατζίδη και Ευτυχίας Καβαλίκα.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος χάρισε στους χοράρχες μία αναμνηστική πλακέτα και δίπλωμα συμμετοχής στην 3η Χορωδιακή Συνάντηση, ευχαριστώντας τους θερμά για την μουσική πανδαισία που προσέφεραν στο Σερραϊκό Κοινό.

«Μέσα από το φεστιβάλ, ελάβαμε δύο δυνατά μηνύματα ελπίδας. Πρώτον ότι ο πολιτισμός αυτού του τόπου είναι ζυμωμένος με το γεγονός της πίστεως, και δεύτερον ότι αυτή την παράδοση την κρατούν στα χέρια τους τα σύγχρονα παιδιά, που παρά τα όσα λέγονται εξακολουθούν να δείχνουν μία προσήλωση και μία αγάπη στις παραδόσεις μας και αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο και μας χαρίζει δύναμη. Σας συγχαίρω μέσα από τη καρδιά μου και τους εκλεκτούς χοράρχες αλλά και τους μελωδούς, μικρούς και μεγάλους, που μας χαρίσατε αξέχαστες μουσικές στιγμές», τόνισε ο σεβασμιότατος κ. Θεολόγος. 

Παίρνοντας το λόγο ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, ιδιαίτερα  συγκινημένος ανέφερε ότι «Είναι συγκινητικό να βλέπει κανείς νέα παιδιά να στέκονται σταθεροί στις παραδόσεις μας» υπογραμμίζοντας  ότι σε αυτό ευθύνονται κυρίως οι γονείς και οι δάσκαλοι τους. Συνεχάρη δε, τον σεβασμιώτατο κ. Θεολόγο γιατί με το έργο του έχει δημιουργήσει «Μία καλή παράδοση στην πόλη των Σερρών».

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε video με αναφορά στον φετινό έρανο αγάπης που τις μέρες της 3ης Συνάντησης διεξαγόταν από την Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης

Την εκδήλωση παρουσίασαν ο Γενικός Διευθυντής του Μαξιμείου Πολιτιστικού Κέντρου π. Ιορδάνης Θεμελίδης και η καθηγήτρια κ. Αργυρώ Κερέζη.                                                Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο Δήμαρχος Σερρών κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας κ. Σωτηρία Πάνου, ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας κ. Κωνσταντίνος Δημάκης, ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών  κ. Γιάννης Γάτσιος, η πρόεδρος της ΚΕΔΗΣ, κ. Χρύσα Παλάζη, ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΗΣ κ. Νεκτάριος Κανακάρης, η διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Σερρών κ. Λίλα Σκέμπερη, η γενική διευθύντρια της ΚΕΔΗΣ κ. Παρασκευή Ιωαννίδου, δημοτικοί σύμβουλοι,  εκπρόσωποι κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων και πλήθος Σερραίων 

Δήμητρα Μετόκη metoki63 @hotmail.com

 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93.  Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.