ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Θ ΑΕΡΘΟΥΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΠ

Τι είπε στις  Σέρρες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, ανοίγοντας τις εργασίες της δεύτερης μέρας του διεθνούς συνεδρίου «AGRIBUSINESS FORUM», με θέμα την αγροτεχνολογία, την αγροτική επιχειρηματικότητα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Βορίδης: Oι μεγάλες αλλαγές της ελληνικής γεωργίας θα έρθουν μέσα από τη νέα ΚΑΠ

Στις μεγάλες και σημαντικές αλλαγές που θα ΄ρθουν  τα επόμενα χρόνια στον πρωτογενή τομέα ,στην  ελληνική γεωργία μέσα από την αναθεώρηση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) αναφέρθηκε από τις Σέρρες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης άνοιξε  τις εργασίες της δεύτερης μέρας του 2ου ετήσιου διεθνούς συνεδρίου AgriBusiness Forum 2019, με θέμα « Το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα στην ψηφιακή εποχή»                               

Θέλοντας ο κ. Βορίδης να δείξει το μέγεθος των μεγάλων αλλαγών που θα συντελεστούν τόνισε ότι αυτές «αποτελούν το κέντρο της πολιτικής στη νέα ΚΑΠ» συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι απλή θεωρία, είναι το άμεσο μέλλον».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογράμμισε ότι στις μέρες μας ο πρωτογενής τομέας της χώρας, το αγροτικό εισόδημα, δέχεται σημαντικές και μεγάλες πιέσεις που προέρχονται από τον ανταγωνισμό και την κλιματική αλλαγή με τους συνεχώς διογκούμενους κινδύνους και καταστροφές .Επισημαίνοντας , ότι ο ΕΛΓΑ τα προηγούμενα επτά χρόνια πλήρωνε στους αγρότες αποζημίωση ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο και τα τελευταία χρόνια οι αποζημιώσεις αυτές αγγίζουν τα 210 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, λόγω της κλιματικής αλλαγής και των ανατροπών που έχει επιφέρει στην αγροτική καλλιέργεια.

Αναφερόμενος στην εφαρμογή της ΚΑΠ ο κ. Βορίδης, επισήμανε ότι οι εθνικές πολιτικές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από αυτήν, την οποία όπως σημείωσε κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει και να αμφισβητήσει. Διασκέδασε τη φημολογία ότι οι Έλληνες αγρότες δεν παράγουν αρκούμενοι μόνοι στις οικονομικές ενισχύσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι σε πολλές περιπτώσεις ο στόχος των ενισχύσεων είναι η εξασφάλιση της διατροφικής ασφάλειας για να συμπληρώσει αμέσως μετά, «στόχος των ενισχύσεων είναι ο αγρότης να παραμείνει στο χωράφι, εξασφαλίζοντας ένα ελάχιστο εισόδημα, γιατί ο αγρότης παράγει τρόφιμα και το τρόφιμο είναι σημαντικό για την ανθρώπινη ζωή άρα απαιτείται μια πρόσθετη ασφάλεια».

Ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι θα πρέπει σταδιακά η πρωτογενής παραγωγή να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσα από καλές καλλιεργητικές πρακτικές που σέβονται το περιβάλλον και συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση και εκμετάλλευση της γης και των αποθεμάτων του νερού. Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημείωσε, απαιτούνται νέες επενδύσεις που στοχεύουν στην φυτοπροστασία και την ταυτόχρονη παραγωγή εξελιγμένων διατροφικών προϊόντων. Μάλιστα, όπως τόνισε ο υπουργός, θα πρέπει η παραγωγή να βρίσκεται σε επικοινωνία με την τελική ζήτηση της αγοράς των προϊόντων που παράγονται με σύγχρονες μεθόδους φυτοπροστασίας και προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσει σημαντικά η επιστήμη και η τεχνολογία.

Επισήμανε δε, ότι τα τελευταία χρόνια διαμορφώνεται μια νέα ανταγωνιστική αγορά προϊόντων που δεν εστιάζεται τόσο στην τιμή όσο στην ποιότητα, καθώς διαμορφώνεται ένα νέο καταναλωτικό ρεύμα από ανθρώπους που δεν θα είχαν πρόβλημα να πληρώνουν κάτι παραπάνω αρκεί τα προϊόντα που προμηθεύονται να παράγονται με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες μέσα από την υιοθέτηση συγχρόνων μεθόδων φυτοπροστασίας.

Καταλήγοντας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης,τάχθηκε υπέρ των συμφωνιών του ελεύθερου εμπορίου με χώρες εκτός Ε.Ε. ώστε τα προϊόντα που εισάγονται να απαλλάσσονται από δασμούς αλλά να μην απαλλάσσονται από τις ποιοτικές προδιαγραφές που εφαρμόζουν και τηρούν πιστά οι Έλληνες αγρότες, για την τήρηση των οποίων,  προδιαγραφών, επιβάλλονται να γίνουν σημαντικές επενδύσεις που ανεβάζουν το κόστος και επιβαρύνουν τους αγρότες.«Όλοι μαζί με συνεργασίες, με κοινή  προσπάθεια θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αυτές» κατέληξε ο κ.  Βορίδης .

Στο πάνελ των εισηγητών στην συζήτηση για τις προοπτικές ανάπτυξης και συνεργασίας για βιώσιμα αγροδιατροφικά συστήματα στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη (round-table) εκτός από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη  ήταν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Φωτεινή Αραμπατζή , ο Υφυπουργός Γεωργίας, Τροφίμων & Δασών της Βουλγαρίας κ.  Yanko Ivanov  και ο Πρέσβης κ. Μιχαήλ Χρηστίδης Γενικός Γραμματέας, του Οργανισμού  Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου.

Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93.  Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.