ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

 Η νεολαία των Σερρών ευαισθητοποιημένη στα θέματα περιβάλλοντος δημιούργησε το τοπικό  «Fridays For Future», και συμμετέχει στις δράσεις του παγκοσμίου μαθητικού και φοιτητικού οικολογικού κινήματος

Ζωγραφιές και μηνύματα κόντρα στην  περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή από μαθήτριες και μαθητές των Σερρών

Στην συγκέντρωση της Παρασκευής 29 Νοεμβρίου 2019,στην πόλη των Σερρών ελάχιστα ήταν τα παιδιά που συμμετείχαν στην κινητοποίηση για την κλιματική αλλαγή, αλλά, αυτοί οι ελάχιστοι μαθητές,  δεν πτοήθηκαν και συνέχισαν την κινητοποίησή τους

Μαθητές και μαθήτριες των Λυκείων  κυρίως της πόλης των Σερρών πραγματοποίησαν στις Σέρρες, την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019, συγκέντρωση διαμαρτυρίας διατρανώνοντας την αντίθεση τους στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή και στέλνοντας ένα μήνυμα αγωνίας, ευαισθητοποίησης αλλά και ένα κάλεσμα για άμεση δράση.

Η νεολαία των Σερρών ευαισθητοποιημένη στα θέματα περιβάλλοντος δημιούργησε το τοπικό  «Fridays For Future», με στόχο να βελτιώσουν σε πρώτο επίπεδο τη βιωσιμότητα της πόλης και, κατ’ επέκταση, να συνδράμουν στην προσπάθεια διάσωσης του πλανήτη. Έχουν σχεδιάσει μια σειρά δράσεων φιλικές προς το περιβάλλον, καλώντας όλους μας  να συμμετέχουμε.

Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου βγήκαν  στους δρόμους και στις πλατείες της Ελλάδας και όλου του κόσμου μαθητές, από τα Χανιά μέχρι  τις Σέρρες, από την Νέα Υόρκη μέχρι το Σύδνεϋ, από το Ναϊρόμπι μέχρι την Καλκούτα. Στην Αθήνα και σε 20 άλλες ελληνικές πόλεις, διοργανώθηκαν πορείες και μαθητικές απεργίες στο πλαίσιο της παγκόσμιας πορείας και απεργίας για την κλιματική αλλαγή και αυτή η πορεία έχει στόχο να πιέσει τους ηγέτες των κρατών να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις, όταν θα συνεδριάζουν στο πλαίσιο του 25ου Συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ (COP25) από τις 2 έως τις 19 Δεκεμβρίου στην Μαδρίτη της Ισπανίας. Η σημασία του συγκεκριμένου συνεδρίου είναι καταλυτική για το μέλλον του πλανήτη, καθώς αναμένεται να καθορίσει το κατά πόσο θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε την επικείμενη κλιματική καταστροφή.
Στην συγκέντρωση της Παρασκευής 29 Νοεμβρίου 2019, στην πόλη των Σερρών ελάχιστα ήταν τα παιδιά που συμμετείχαν στην κινητοποίηση για την κλιματική αλλαγή, αλλά αυτοί οι ελάχιστοι μαθητές δεν πτοήθηκαν και συνέχισαν την κινητοποίησή τους. Μετά τη λήξη των μαθημάτων του  σχολείου τους, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας. Οι μαθητές εξέφρασαν την διαμαρτυρία τους αυτή την φορά με διαφορετικό τρόπο ,ζωγραφίζοντας και γράφοντας μηνύματα στην πλατεία Ελευθερίας, στην πλατεία Κρονίου και μπροστά στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών. Ζωγράφισαν με κιμωλίες  την γη να φλέγεται, τους πάγους να λειώνουν και έγραψαν  μηνύματα καλώντας τους Σερραίους να αλλάξουν νοοτροπία, αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή  και να στηρίξουν το κίνημα τους. Στην προσπάθειά τους βρήκαν συμπαραστάτες ελάχιστους ενήλικες.

Επισημάνεται ότι από τον Σεπτέμβριο οι μαθητές των Σερρών έχουν προχωρήσει σε αρκετές δράσεις ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή. Η πρώτη δράση της ομάδας των μαθητών των Σερρών πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019, Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά της Κλιματικής Αλλαγής με μια μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία. Ακολούθησε μια άλλη  δράση που  ήταν ο καθαρισμός της κοιλάδας των Αγίων Αναργύρων και  συνέχισαν με την δράση ανταλλαγής βιβλίων και ρούχων και αντικειμένων για δύο συνεχόμενα Σάββατα στην πλατεία Κρονίου .

Οι μαθητές δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν την προσπάθεια τους να ευαισθητοποίησης των Σερραίων, θα συνεχίσουν να διαμαρτύρονται και να διαδηλώνουν για την κλιματική αλλαγή και να ενώνουν τις φωνές τους για να ακουστούν από τις κυβερνήσεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93.  Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.