ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΤΗΝ 1η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Στο 16ο διδακτικό έτος το πνευματικό  Συμπόσιο «Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας» που γίνεται κάθε στην αίθουσα ομιλιών Σωκράτη Μικρού

 

«Ο Ξενοφώντας, τα Ελληνικά και η Διπλωματία του Πολέμου» του Θανάση Μπαντέ

 

Εισηγητές :Ζήσης Μητλιάγκας, Φιλόλογος, Θανάσης Μπαντές, Φιλόλογος. Το μάθημα στη  1 Νοεμβρίου 2017 -Τετάρτη, ώρα 7 μ.μ.- με θέμα «Τα Ελληνικά του Ξενοφώντα» θα γίνει στο αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών.

 

Στο 16ο διδακτικό έτος εισήλθε το πνευματικό  Συμπόσιο «Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας» που γίνεται κάθε Τετάρτη, ώρα 7 μ.μ. στην αίθουσα ομιλιών Σωκράτη Μικρού (Το μάθημα στη  1 Νοεμβρίου 2017 -Τετάρτη, ώρα 7 μ.μ.- με θέμα «Τα Ελληνικά του Ξενοφώντα» θα γίνει στο αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών). Τα μαθήματα αναφέρονται στα προϊόντα του Ελληνικού Πνεύματος, από την Αρχαία Ελληνικά χρόνια, την Ελληνιστική περίοδο, το Βυζάντιο και την νεώτερη Ελλάδα. Ακόμα γίνονται εισηγήσεις για τα προϊόντα του Ευρωπαϊκού και Παγκόσμιου Πολιτισμού.

Τα «Ελληνικά» του Ξενοφώντα, ένα σπουδαίο ιστόρημα για τα εμφύλια πάθη του Ελληνισμού, είναι το επόμενο μάθημα στο Πνευματικό μας Συμποσίου Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας. Αφορμή το νέο βιβλίο που έγραψε ο Φιλόλογος Θανάσης Μπαντές, συνεργάτης του Πνευματικού Συμποσίου και ελπιδοφόρα παρουσία, μαζί με άλλους νέους, για συνέχεα αλλά και αναβάθμιση του παιδαγωγικού επιπέδου καθώς και του πολιτιστικού και πνευματικού επιπέδου της περιοχής μας.

Συγκεκριμένα, το βιβλίο του Θανάση Μπαντέ «Ο Ξενοφώντας, τα Ελληνικά και η Διπλωματία του Πολέμου» πραγματεύεται το έργο του Ξενοφώντα «Ελληνικά» με στόχο να καταδείξει την επικαιρότητά του στο σύγχρονο κόσμο. Οι διαρκείς πολεμικές συγκρούσεις, ο χαρακτήρας των δικτατοριών, το εύθραυστο των συμμαχιών, οι πολιτικές συνωμοσίες και η συνήθης καταφυγή στην περσική διαιτησία συνθέτουν το αδιάκοπο κυνήγι των συμφερόντων, δηλαδή της αιώνιας αναζήτησης της ισχύος, η οποία δεν έχει άλλη επιλογή από το να πραγματώνεται σε βάρος του άλλου. Υπό αυτές τις συνθήκες, η έννοια της ειρήνης, ως εξασφάλιση των αρμονικών σχέσεων στο πλαίσιο της ισοτιμίας, έχει ματαιωθεί εκ των προτέρων. Αυτό που μένει είναι η διπλωματία του πολέμου, δηλαδή το κυρίαρχο της βίας, αφού η συνύπαρξη μετατρέπεται σε σχέση εξουσίας, που ο ισχυρός ορίζει τους κανόνες.  Κατά πόσο ο σύγχρονος κόσμος έχει κατανοήσει τα αδιέξοδα που θέτει ο Ξενοφώντας; Η σύγχρονη διπλωματία είναι διπλωματία ειρήνης ή πολέμου; Ποιος είναι ο χαρακτήρας των σύγχρονων συμμαχιών; Γιατί δεν απαλλάχτηκε ποτέ η ανθρωπότητα από τους πολέμους; Ποιο ρόλο παίζουν οι δικτατορίες; Όσο ο κόσμος θα υποφέρει από τις ίδιες συνθήκες βίας και φρικαλεότητας, τόσο θα παραμένει επίκαιρο το έργο του Ξενοφώντα. Κι αυτός είναι ο λόγος που ο Θανάσης Μπαντές ανατρέχει στα «Ελληνικά».   

Ο Θανάσης Μπαντές γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1975 και μεγάλωσε στις Σέρρες. Το 1994 ξεκίνησε τις σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή των Ιωαννίνων, στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, απ’ όπου και αποφοίτησε επιλέγοντας την κατεύθυνση της Φιλοσοφίας. Σήμερα ζει στις Σέρρες και εργάζεται ως φιλόλογος στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Έχει γράψει τα βιβλία «Ο Θουκυδίδης, ο Πόλεμος και η Πολιτική», «Ο Αριστοτέλης και η Γέννηση της Πολιτικής Επιστήμης», «Ο Αριστοτέλης και η Αναζήτηση της Ιδανικής Πόλης», «Νεοφιλελευθερισμός εναντίον Δημοκρατίας» και «Ο Ξενοφώντας, τα Ελληνικά και η Διπλωματία του Πολέμου».

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου.

Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Χορηγοί: η Α.Ε. Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση), η Α.Ε. Ουστριάς (εμπορία αυτοκινήτων) και η Μ. Παπαπαναγιώτου (Αγροεφοδια Α.Ε.).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*