ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΒΡΑΜΑΚΗΣ : «Η Ν.Δ. ΕΚΠΟΙΕΙ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΗ»

Ομιλία  στη Βουλή στο Σ/Ν του Υπουργείου Περιβάλλοντος «Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ»

Λευτέρης Αβραμάκης, Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ: «Η ΝΔ εκποιεί τα δίκτυα φυσικού αερίου και τη ΔΕΗ»

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ, Λευτέρης Αβραμάκης, στην ομιλία του στη Βουλή στο Σ/Ν του Υπουργείου Περιβάλλοντος «Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ», μεταξύ άλλων τόνισε:

«Σε μια εποχή που το ρουσφέτι, ο κρατισμός, η άλωση της κρατικής μηχανής και της δημόσιας διοίκησης από φίλους, ημετέρους και κουμπάρους είναι η νέα κανονικότητα, σε μια εποχή που ένας «έφηβος ογδοντάρης» ομολογεί κυνικά ότι συμφώνησε με τον πρωθυπουργό να αναλάβει τη διοίκηση νοσοκομείου, η ΝΔ έρχεται με θράσος να εκποιήσει την ΔΕΗ και τα δίκτυα φυσικού αερίου, θέτοντας σε αμφισβήτηση το αγαθό της ενέργειας. Στην Ελλάδα που γνωρίσαμε την οικονομική φτώχεια δημιουργούνται πλέον οι συνθήκες για να γνωρίσουμε και την ενεργειακή φτώχεια. Οι επενδυτές που αναζητά η κυβέρνηση ενδιαφέρονται μόνο για το κέρδος σε έτοιμες στημένες επιχειρήσεις. Ούτε να παράγουν θέλουν, ούτε να δημιουργούν επιχειρήσεις. Δεν ενδιαφέρονται ούτε για θέματα εθνικής σημασίας όπως είναι τα ενεργειακά δίκτυα, ούτε για κοινωνική δικαιοσύνη ούτε για συνολική κοινωνική ευημερία. Είναι εμφανές πλέον ότι δεν είμαστε αντιμέτωποι με τις εμμονές των δανειστών αλλά με τις εμμονές της ΝΔ και του νεοφιλελευθερισμού. Ποια δημόσια ανάγκη καλύπτεται από την υποχώρηση του ελληνικού κράτους για χάρη των πολυεθνικών;»                                                                                    Ειδικά για το Νομό Σερρών τόνισε:

«Τον Ιούνιο του 2019 ήταν να ξεκινήσει η επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου στις Σέρρες. Τον Αύγουστο του 2019 προκηρύχθηκαν σχετικοί διαγωνισμοί από τη ΔΕΔΑ για την προμήθεια αναγκαίων υλικών για την επέκταση του δικτύου. Αν τηρούνταν το χρονοδιάγραμμα της ΔΕΔΑ τουλάχιστον για το Νομό Σερρών, θα είχαμε τον διπλασιασμό των θέσεων εργασίας στο φυσικό αέριο αλλά και των συνδέσεων. Πλέον είναι άγνωστο πότε θα γίνει η επέκταση των δικτύων στο Νομό Σερρών. Δεν δεσμεύονται οι επενδυτές για την επέκταση του υφιστάμενου δικτύου. Δημιουργείται ένα ιδιωτικό μονοπώλιο χωρίς να διασφαλίζεται ούτε η επέκταση του δικτύου σε όλη την Ελλάδα, ούτε οι νέες δωρεάν συνδέσεις, ούτε οι ευρωπαϊκοί πόροι. Η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στο Νομό Σερρών δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται μόνο με τη σχέση κόστους οφέλους μιας επένδυσης. Είμαστε στα σύνορα με τη Βουλγαρία και ήδη αντιμετωπίζουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό  εδώ και δεκαετίες. Τώρα η Βουλγαρία θα αποκτήσει ένα ακόμη στρατηγικό πλεονέκτημα, αυτό της ταχύτερης ανάπτυξης τους δικτύου φυσικού αερίου, με ότι μπορεί να συνεπάγεται για την εγκατάσταση νέων βιομηχανιών στην περιοχή μας. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για το Νομό Σερρών σημαίνει λιγότερες επενδύσεις, λιγότερες προοπτικές και λιγότερες θέσεις εργασίας. Η αγάπη σας για τη γενέτειρα του ιδρυτή σας Κ.Καραμανλή μας συγκινεί. Μετριάστε την όμως λίγο μήπως και καταφέρουμε να ορθοποδήσουμε και να αναπτυχθούμε ισότιμα με τις άλλες περιοχές της χώρας».

Για τη ΔΕΗ υποστήριξε ότι:

«Η κυβέρνηση παρακάμπτει τον ΑΣΕΠ και επαναφέρει τις πελατειακές σχέσεις του αισχίστου είδους, παραχωρεί απερίσκεπτα κρίσιμες υποδομές του κράτους. Η επιχείρηση ακύρωσης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στη ΔΕΗ δεν είναι μια απλή υπόθεση. Είναι ένα crashtestγια να επεκταθεί και σε άλλους τομείς αυτό το μοντέλο διοίκησης και παύσης των δικαιωμάτων των εργαζόμενων. Κατώτεροι μισθοί για τους νέους εργαζόμενους, εθελουσία, υποχρεωτική μετακίνηση για τους παλιούς εργαζόμενους. Όσα δεν πέτυχαν τα Μνημόνια, η ενοικίαση εργαζομένων, η μείωση των μισθών και η λιτότητα θέλει να τα πετύχει σήμερα το κόμμα του νεοφιλελευθερισμού ισχυριζόμενο ότι έχει αυτή την λαϊκή εντολή. Η εντολή όμως ήταν για μείωση της φορολογίας και νέες καλύτερες θέσεις εργασίας για όλους. Όχι εκποίηση των δικτύων ενέργειας, καλύτερες αμοιβές για τα κομματικά στελέχη και χειρότερες θέσεις εργασίας για το σύνολο του ελληνικού λαού».