ΛΑΜΠΡΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 107ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΝΙΓΡΙΤΑΣ

Την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020 -Δοξολογία και κατάθεση στεφάνων- Παρέλαση

Λαμπρός ο εορτασμός της 107ης  Επετείου Απελευθέρωσης της Νιγρίτας-Μεγάλη συμμετοχή λαού

Στην έναρξη της παρέλασης ξεχώρισαν οι απόγονοι Μακεδονομάχων και ο έφιππος που παρέλασαν πρώτοι και ακολούθησαν οι Γερακίνες από το χορευτικό τμήμα του ΔΗΚΚΠΠΠΑ του Δήμου Βισαλτίας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, μεγαλοπρέπεια και συμμετοχή πλήθους κόσμου γιορτάστηκε στην Νιγρίτα η 107η Επέτειος της Απελευθέρωσης της Νιγρίτας την 21η  Φεβρουαρίου 1913 από τους Βουλγάρους. Την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020 στη Νιγρίτα εκπροσώπησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας ΑΧ. Καραμανλής.

Δοξολογία και κατάθεση στεφάνων

Το πρωί της Παρασκευής 21 Φεβρουαρίου 2020, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και αμέσως μετά επιμνημόσυνη δέηση για τον απελευθερωτή της Νιγρίτας και της ευρύτερης περιοχής, Καπετάν Γιώργη Γιαγκλή. Ακολούθως εψάλη  επίσημη Δοξολογία χοροστατούντος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου συνεπικουρούμενος από τον ιερό κλήρο της πόλης και η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Διευθυντή του Γενικού Λυκείου Νιγρίτας Ευστάθιο Παπακωνσταντίνου.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο Βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, οι βουλευτές Θεόφιλος Λεονταρίδης, Λευτέρης Αβραμακης και Κώστας Μπούμπας, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλο, την Τομεάρχη Πολιτισμού Κατερίνα Περιστέρη και τον Περιφερειακό Σύμβουλο Δημήτρη Καριπίδη, η Πρόεδρος της ΚΕΔΗΣ Χρυσάνθη Παλάζη ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Σερραίων και πλήθος κόσμου.

Στην συνέχεια όλοι μετέβησαν στον Ηρώο της Νιγρίτας, όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Βισαλτίας κ. Αθανάσιο Μασλαρινό, τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών κ. Κώστα Καραμανλή, τον εκπρόσωπο της Βουλής Βουλευτή Σερρών, κ. Αναστάσιο Χατζηβασιλείου, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Νιγρίτας κ. Νικόλαο Πολυχρονίδη, τον Υποδιοικητή του 10ου Σ.Π. Σερρών αντισυνταγματάρχη κ. Θεόδωρο Χατζόπουλο, τον Αστυνομικό Διευθυντή Σερρών κ. Δημήτριο Μικρό, τον Προϊστάμενο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νιγρίτας Αντιπύραρχο κ. Νικόλαο Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Μακεδονομάχων και Απογόνων Νομού Σερρών «Παύλος Μελάς» κ. Βάϊο Γκούρμη, τον εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών, τον Διευθυντή του ΕΠΑ.Λ. Νιγρίτας κ. Κωνσταντίνο Κουτρόπουλο, τον Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών κ.  Ξενοφώντα Παπασταμόπουλο, τον Πρόεδρο της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ν. Σερρών κ. Θεόδωρο Στρίκο, τον εκπρόσωπο του ΕΒΕΣ κ. Διονύση Τρανταφύλλου, τον πρόεδρο ΚΑΠΗ κ. Ιωάννη Μιτσίλα, τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Τερπνιωτών Θεσσαλονίκης «Ο Βισάλτης» κ. Γεώργιο Μώκο, τους μαθητές Δευτεροβάθμιας  και Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης.

Παρέλαση τμημάτων πολιτιστικών συλλόγων και μαθητών,δεξίωση 

Στην παρέλαση συμμετείχαν δύο τμήματα της Φιλαρμονικής του Δήμου Βισαλτίας αυτό της Νιγρίτας και για πρώτη φορά το τμήμα της Μαυροθάλασσας, ανοίγοντας και κλείνοντας την παρέλαση παιανίζοντας «Μακεδονία Ξακουστή», ενώ συγκίνηση προκάλεσε και το εμβατήριο του Παύλου Μελά. Στην έναρξη της παρέλασης ξεχώρισαν οι απόγονοι Μακεδονομάχων και ο έφιππος που παρέλασαν πρώτοι και ακολούθησαν οι Γερακίνες από το χορευτικό τμήμα του ΔΗΚΚΠΠΠΑ του Δήμου Βισαλτίας. Το πλήθος κόσμου που κατέκλεισε την πόλη της Νιγρίτας για να τιμήσει τους προγόνους μας που αγωνίστηκαν και χάθηκαν για την σημερινή ελεύθερη πατρίδα, δεν σταμάτησε να χειροκροτεί και κατά την διάρκεια της παρέλασης των μαθητών, καθώς για πρώτη φορά συμμετείχαν τμήματα από όλα τα σχολεία του Δήμου Βισαλτίας. Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια από τις πρώην Δημοτικές Ενότητες Αχινού, Τραγίλου, Βισαλτίας και Νιγρίτας.

Μετά την παρέλαση ακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΑΠΗ Νιγρίτας.

Δηλώσεις για την 107η Επέτειο Απελευθέρωσης της Νιγρίτας

Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, εκπρόσωπος κυβέρνησης: «Ο Μακεδονικός αγώνας, υπήρξε ένας αγώνας που μας εμπνέει όλους και κάθε πόλη της Μακεδονίας, που απελευθερώθηκε  το 1913, μετά τους βαλκανικούς πολέμους, αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους εμάς σήμερα εδώ. Γιατί διαπιστώνουμε ότι σε μια εποχή που το μεταναστευτικό μας χτυπά την πόρτα, σε μια εποχή που τα ελληνοτουρκικά βρίσκονται σε έξαρση πρέπει να θυμόμαστε ότι οι ένδοξες στιγμές της ελληνικής ιστορίας πάντα ήταν αυτές που έβρισκαν τον ελληνικό λαό και τον πολιτικό κόσμο σε αυτά τα ζητήματα ενωμένο».

Βουλευτής Σερρών, Τάσος Χατζηβασιλείου, εκπρόσωπος Βουλής: «Χρόνια πολλά στη Νιγρίτα, γιορτάζουμε 107 χρόνια από την απελευθέρωση της Νιγρίτας. Μια επέτειος πολύ σημαντική γιατί η Νιγρίτα απελευθερώθηκε λίγο νωρίτερα και έδωσε σαφές μήνυμα για την επικράτηση των ελληνικών δυνάμεων στη Μακεδονία. Σήμερα λοιπόν θυμόμαστε όλους εκείνους που θυσιάστηκαν για να μπορούμε να στεκόμαστε εδώ ελεύθεροι και να οραματιζόμαστε το αύριο Χρόνια πολλά στην Νιγρίτα, στην Βισαλτία να είναι όλοι καλά».

Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας: «Είναι μια πολύ σημαντική μέρα σήμερα, για την Νιγρίτα, την Βισαλτία, τις Σέρρες θα έλεγα για όλη την Κεντρική Μακεδονία. Θέλω να ευχηθώ χρόνια πολλά σε όλους με υγεία. Όλοι εμείς, όλος ο κόσμος είμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε αφενός την μνήμη όλων αυτών που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς ελεύθεροι αλλά αφετέρου για να θυμόμαστε πάντα ότι εμείς οι Έλληνες μεγαλουργούμε μόνο όταν είμαστε ενωμένοι και προσηλωμένοι στο στόχο που έχουμε θέσει».

Δήμαρχος Βισαλτίας, Αθανάσιος Μασλαρινός: «Γιορτάζουμε σήμερα την απελευθέρωση της Νιγρίτας και της ευρύτερης περιοχής. Σεβασμός στην ιστορία και τη μνήμη των ηρώων μας, αλλά και πίστη σε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας με όραμα, γνώση και σκληρή δουλειά, είναι το μήνυμα της σημερινής μεγαλειώδους παρέλασης στη Νιγρίτα. Θέλω από καρδιάς να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία των εκδηλώσεων «Από τα Πλατανούδια… στη Νιγρίτα». Ιδιαίτερα συγχαρητήρια για την επιτυχία των σημερινών εκδηλώσεων στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές των σχολείων μας, οι οποίοι φέτος έκλεψαν την παράσταση στην σημερινή μεγαλειώδη παρέλαση στη Νιγρίτα και έδωσαν παλμό και ζωή σε μία ημέρα μνήμης για τον τόπο μας».

Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93.  Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.